« Föreg. Nästa »

Moderaterna fyller 100 år


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
AnnonsMarknan 24 februari 2009.

Moderaterna fyller 100 år


Christer Falk 2019-02-23


2009 är och blir ett jubileumsår för moderaterna i Bollebygd. Partiet bildades den 29 november 1909 och det var i Tingshuset som det allra första mötet hölls.
– 65 personer blev medlemmar denna första kväll, berättar Kenneth Berg som fått partikamraternas uppdrag att försöka sammanställa en jubileumsskrift.

 


Ordförande för moderaterna i Bollebygd är idag Åke Lindkvist. Ett uppdrag han haft i ett år.
– Vi kommer att uppmärksamma att vi fyller hundra år vid ett antal tillfällen under året, säger Åke som själv inte har någon längre historia hos moderaterna i Bollebygd, inte heller i politiken.
– Vi flyttade till Bollebygds kommun för cirka tio år sedan och för fem år sedan blev jag medlem hos moderaterna, berättar Åke som slagit ned sina bopålar i Jordås i kommunens västra delar.
– Som norrlänning känner man sig hemma här. Skog och sjöar – Bollebygds kommun bjuder på fin natur.

Ordförande
Sitt första politiska uppdrag i kommunen har Åke Lindkvist som ordförande i Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder.
– Jag kommer från en anställning som energi- och miljöansvarig vid Familjebostäder i Göteborg. Där hade vi 19 000 lägenheter att förvalta – här i Bollebygd är jag ordförande över ett bestånd av cirka 350. Aningen mer lätthanterligt kan tyckas.
Åke Lindkvist har också ett förflutet som sjöbefäl under ett tiotal år.

Kommitté
När det gäller planeringen av moderaternas jubileumsår är en kommitté tillsatt.
– Det är vårt kommunalråd Christer Johansson som tillsammans med Roland Parneving och Nina Högström jobbar med jubileumsprogrammet. De kommer inom kort att presentera hur de tycker att vi ska hantera jubileumsåret, säger Åke Lindkvist som ändå sticker ut och säger.
– Ett mål under 2009 är att vi ska öka med 100 medlemmar. Tanken är ju att talet 100 ska finnas med i en del av de jubileumsarrangemang vi kommer att presentera och erbjuda invånarna i Bollebygds kommun.
Idag har moderaterna i Bollebygd 137 betalande partimedlemmar så nog är Åkes mål tufft. Ambitionen är alltså en rejäl ökning av medlemsantalet.

Nämndeman Bengtsson
Mannen bakom dåvarande högerpartiets etablering i Bollebygd var nämndeman Carl P Bengtsson i Nässlehult.
– Bengtsson ledde även förhandlingarna denna novemberkväll och det blev också Bengtsson som blev partiets första ordförande, berättar Kenneth Berg som skrivit en förlaga till en jubileumsskrift över moderaternas 100 åriga historia i Bollebygd.

Moderater redan 1909
I Bergs historieskrivning står att läsa att man redan 1909 valde att kalla partiföreningen i Bollebygd för Moderaternas Wahlmansförening. Man var alltså tidigt ute när det gäller namnet i Bollebygd.

Namnen hänger med
Många av släktnamnen som fanns med när Moderaternas Wahlmansförening bildades 1909 har funnits med under många år.
– Bland de förtroendevalda som utsågs fanns hemmansägaren August Johansson i Kråketorp. Därifrån har ättlingar gett föreningen och kommunen mycket stadga genom åren. Bland ättlingarna fanns inte minst Gösta Johansson, sonson till August Johansson. Gösta Johansson var Mr Bollebygd under många år, säger Kenneth Berg.
Ett annat namn som hängt med hos partiet under många år är Bylander. Arne Bylander var i många år landstingsman för moderaterna och var även den som öppnade första fullmäktigemötet när Bollebygd blev egen kommun igen, en novemberdag 1994.

Möbelindustrin
1912 gjordes en industriundersökning i Bollebygd av Älvsborgs läns södra hushållningssällskap och Älvsborgs läns industri- och handelskammare.
– Då fanns 46 möbeltillverkare i Bollebygd. Detta ledde fram till en livlig diskussion om framtiden och tidningen Wästgöten i Borås hakade på och fastslog att jordbruket skulle vara huvudnäringen och möbeltillverkningen en bisyssla, berättar Kenneth Berg.
Nämndeman Bengtsson var då landstingsman och lär då ha yttrat.
”– Det ligger nervositet i luften. Den som icke följer med sin tid blir efter”.
Bengtsson kanske drömde om stora möbelfabriker i Bollebygd men de lyser idag med sin frånvaro och detsamma kan väl även sägas om jordbruket, vilket rejält trängts tillbaka, skriver Kenneth Berg i sin förlaga till den jubileumsskrift som han jobbar med.


&Aring;ke Lindkvist, ordförande för moderaterna i Bollebygd när <br />föreningen fyllde 100 år – för 10 år sedan.
Åke Lindkvist, ordförande för moderaterna i Bollebygd när 
föreningen fyllde 100 år – för 10 år sedan.Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com