« Föreg. Nästa »

Kommunen ska hämta erfarenheter från Tyskland för att förverkliga ett nytt stationssamhälle


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Kommunen ska hämta erfarenheter från Tyskland för att förverkliga ett nytt stationssamhälle


Christer Falk 2015-04-15


Den 3 maj åker åtta politiker och tjänstemän till Montabaur i södra Tyskland för att hämta erfarenheter och inspiration för att förverkliga ett nytt stationssamhälle på en ny stambana mellan Göteborg och Stockholm. Montabaur är ett samhälle likt Bollebygd med drygt 11 000 invånare mellan Köln och Frankfurt. Samhället har tidigare stått inför samma utmaningar som Bollebygds kommun gör idag. En ny station mellan Bollebygd och Rävlanda kommer bli ett regionalt resecentrum med tusentals nya invånare, nya bostäder och kommunal service och planeringen är inne i ett intensivt skede. 


– Vi står inför den största förändringen i Bollebygds historia med en fördubbling av antalet invånare inom en snar framtid. Det är oerhört viktigt att vi kan få del av deras framgångsfaktorer och lära av deras erfarenheter inför de förhandlingar som väntar, säger Peter Rosholm (S), kommunstyrelsens ordförande.

 

Ta del av erfarenheter
Kommunens politiker och tjänstemän kommer träffa kommunledningen i Montabaur för att se hur de lyckats bygga samman ett nytt stationsområde med det ursprungliga samhället och vad det haft för betydelse för samhällsutvecklingen. Att ta del av deras erfarenheter är en del i det intensiva arbete som pågår med regeringens förhandlare för att Bollebygd ska bli en av de kommuner som de slutförhandlar med kring en ny station. Den 31 juli ska kommunen lämna över en nyttoanalys till förhandlarna som innehåller aspekter kring bland annat bostäder och miljö.

 

Med på resan finns också politiker och tjänstemän från både Härryda kommun och Ulricehamns kommun.

 

Kort fakta
Resan sker 3-5 maj. Fem politiker och tre tjänstemän deltar från Bollebygds kommun. Det är kommunstyrelsens arbetsutskott, ordföranden i samhällsbyggnadsnämnden, ordföranden i bildnings- och omsorgsnämnden, samhällsbyggnadschefen och bildnings- och omsorgschefen. Kommunens informatör är också med för dokumentation. Kostnaden är 6 800 kronor per person. Inga traktamenten utgår. Programmet planeras av VD:n för Europakorridoren.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com