« Föreg. Nästa »

Kommunen ska hämta erfarenheter från Tyskland för att förverkliga ett nytt stationssamhälle


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Kommunen ska hämta erfarenheter från Tyskland för att förverkliga ett nytt stationssamhälle


Christer Falk 2015-04-15


Den 3 maj åker åtta politiker och tjänstemän till Montabaur i södra Tyskland för att hämta erfarenheter och inspiration för att förverkliga ett nytt stationssamhälle på en ny stambana mellan Göteborg och Stockholm. Montabaur är ett samhälle likt Bollebygd med drygt 11 000 invånare mellan Köln och Frankfurt. Samhället har tidigare stått inför samma utmaningar som Bollebygds kommun gör idag. En ny station mellan Bollebygd och Rävlanda kommer bli ett regionalt resecentrum med tusentals nya invånare, nya bostäder och kommunal service och planeringen är inne i ett intensivt skede. 


– Vi står inför den största förändringen i Bollebygds historia med en fördubbling av antalet invånare inom en snar framtid. Det är oerhört viktigt att vi kan få del av deras framgångsfaktorer och lära av deras erfarenheter inför de förhandlingar som väntar, säger Peter Rosholm (S), kommunstyrelsens ordförande.

 

Ta del av erfarenheter
Kommunens politiker och tjänstemän kommer träffa kommunledningen i Montabaur för att se hur de lyckats bygga samman ett nytt stationsområde med det ursprungliga samhället och vad det haft för betydelse för samhällsutvecklingen. Att ta del av deras erfarenheter är en del i det intensiva arbete som pågår med regeringens förhandlare för att Bollebygd ska bli en av de kommuner som de slutförhandlar med kring en ny station. Den 31 juli ska kommunen lämna över en nyttoanalys till förhandlarna som innehåller aspekter kring bland annat bostäder och miljö.

 

Med på resan finns också politiker och tjänstemän från både Härryda kommun och Ulricehamns kommun.

 

Kort fakta
Resan sker 3-5 maj. Fem politiker och tre tjänstemän deltar från Bollebygds kommun. Det är kommunstyrelsens arbetsutskott, ordföranden i samhällsbyggnadsnämnden, ordföranden i bildnings- och omsorgsnämnden, samhällsbyggnadschefen och bildnings- och omsorgschefen. Kommunens informatör är också med för dokumentation. Kostnaden är 6 800 kronor per person. Inga traktamenten utgår. Programmet planeras av VD:n för Europakorridoren.


Tipsa en vn Skriv ut




2024
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.

Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2023 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som Christer Johansson och jag, Christer Falk driver. Programserien "Varför heter vägarna så här?" är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Nyheter har fått stå tillbaka för det arbete vi lägger ner när det gäller "Varför heter vägarna så här?" och en del annat när det gäller Bollebygds Historia.

Därmed har vi öppnat upp 2024 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk



Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com