« Föreg. Nästa »

Var tredje har svårt att koppla bort jobbet under ledigheten


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Var tredje har svårt att koppla bort jobbet under ledigheten


Christer Falk 2010-07-11


32 procent av de anställda har svårt att koppla bort jobbet under ledigheten. Det visar en ny undersökning som hälsoföretaget Previa låtit göra. Att hinna avsluta i tid är en nyckelfaktor för att kunna koppla bort jobbet helt under semestern.

Var tredje anställd, 32 procent, uppger att de har svårt att koppla bort jobbet under ledigheten. Nära sex av tio, 57 procent, upplever stress på jobbet, något som kan vara svårt stänga av när semestern infaller. Bara 14 procent säger att de aldrig tänker på jobbet när de är lediga.

– För att hinna återhämta sig under semestern ska man helst inte vara helt utmattad när ledigheten börjar. Som arbetsgivare kan man underlätta för sina anställda att avrunda inför ledigheten genom att hjälpa dem att prioritera vad som behöver göras nu och vad som kan avvakta till efter sommaren, säger Urban Svensson, företagsläkare och medicinskt ansvarig på Previa.

Tid för återhämtning och vila är viktigt för att kunna göra ett bra jobb under hela året. Om det inte finns tid för återhämtning kan prestationsförmågan minska under resten av året. Vanliga symtom hos personer som inte ges möjlighet till återhämtning är sömnproblem, koncentrationssvårigheter och humörsvängningar.

Statistiken kommer från en undersökning där hälsoföretaget Previa har kartlagt hälsan hos närmare 70000 personer mellan 2007 och april 2010. Undersökningen rör områden som det allmänna hälsotillståndet, motionsvanor, psykosocial status och matvanor.


Previas tips inför semestern:

1. Mjuklanda och mjukstarta.
Börja och avsluta gärna semestern med korta arbetsveckor om det är möjligt.

2. Prioritera.Allt behöver kanske inte göras före semestern. Ofta kan fler arbetsuppgifter än du tror sparas till hösten. Ta hjälp av din chef om du har svårt att prioritera.

3. Sänk kraven.Glöm alla måsten under semestern och fundera över vad du vill göra. Se till att det finns gott om tid för att bara ta det lugnt.

4. Sov ut.Börja gärna semestern med några lugna dagar hemmavid innan resor och andra aktiviteter startar.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com