« Föreg. Nästa »

Det gamla året ska lämna och det nya tar vid…


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Det gamla året ska lämna och det nya tar vid…


Christer Falk 2015-12-31


Det är alltid vanskligt att försöka ge sig på att sammanfatta året som vi nu lämnar. Ett år som skiljer sig väldigt mycket från tidigare år. På många sätt. Jag har här nedan försökt mig på att göra en liten ovetenskaplig och kort sammanfattning.


Det är aldrig lätt att sammanfatta ett helt år – men vi kan väl ändå säga att:

 

– 2015 blev ett år då det byggdes väldigt mycket i centralorten Bollebygd. Äppellunden, Tyftet, Skattegårdstomten, Skärddargårdshöjd ett antal utspridda villor och nu är lägenhetsbygget på fastigheten Lyckebo i full gång.

 

– 2015 tog Socialdemokraterna med stöd av Miljöpartiet och Vänstern över ”makten” i kommunen. Om än i minoritet. Men samsynen över hur Bollebygd ska formas i framtiden är bred så nu väntar alla på svaren från ”högsta ort” om hur det blir med en ny järnvägsstation, eller som det numera heter, tågstation, i Bollebygd.

 

– 2015 blev ett år som både nationellt, internationellt och till och med lokalt präglades av den stora skaran människor som tvingats fly från krig och elände.

 

– 2015 blev ett år då massor av ideella krafter jobbade för att de människor som kom till vår kommun och grannkommunen togs emot på ett mycket fint sätt. Många engagerade sig för de just nu utsatta. Exempelvis medarbetarna på Vägkorset.

 

– 2015 blev också ett år då ett antal invånare i Bollebygds kommun, i mitt tycke, visade prov på mörka åsikter vad gäller flyktingfrågan, invandringen och därmed i slutändan sin syn på den humanism och solidaritet som man kan och ska vänta sig från invånare i ett land som hör till de som har det allra bäst i hela världen…

 

– 2015 är ett år som visar att nya krafter tar vid när andra lämnar. I fd BollebygdsHus lokaler har företaget Elementum tagit plats och på Råssa och i den nedlagda elementfabriken fyller nu andra verksamheter upp lokalerna.

 

– 2015 blev ett år med en sommar som inte var så go mot oss…

 

– 2015 bjöd på en fantastisk höst, om än lite våt under den senaste tiden.

 

– 2015 är nu snart slut och vi ser fram emot ett fredligare, humanare 2016. Ett 2016 som förmodligen kommer med några besked som kommer att forma Bollebygds kommuns framtid. Ett 2016 som verkar vara på gång ekonomiskt och där vi ser att arbetslösheten minskar. Ett bra år…


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com