« Föreg. Nästa »

Varpås – aktuellt igen.


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Varpås – aktuellt igen.


Christer Falk 2009-05-18


Bebyggelse på Varpåsområdet i Bollebygd har varit aktuellt vid många tillfällen. Senast för 15 år sedan. Nu har kommunens tjänstemän tagit fram förslag som innebär att 400 lägenheter kan byggs i området.

-De här 400 lägenheterna är fördelade på flerfamiljshus, radhus, parhus och även en del tomter som kan ställas till den kommunala tomtköns förfogande, säger Michaela Kleman, planchef i Bollebygds kommun.

Klarar trafikökning
Hela Varpåsområdet bedöms som ett centralortsnära område. I den översiktsplan som togs fram under 2002 pekar man på att det finns ett behov av ett centralortsnära område för bebyggelse av bostäder.
-Det första vi gjorde inför det här detalplanarbetet var att se över trafiksituationen. Vi tog fram en trafikutredning med hjälp av Norconsult AB under 2008 och den visar att de vägar som är tänkta att mata trafiken till Varpåsområdet mer än väl klarar den beräknade trafikökningen. Men givetvis kommer de föreslagna bostäderna innebära en förändring av dagens trafiksituation på de aktuella gatorna, säger Michaela Kleman

Beslut i juni
Detaljplanen för Varpåsområdet ligger nu ute för samråd fram till och med den 5 maj.
-Därefter kommer vi att samla ihop de synpunkter som kommer in och går sedan vidare till Byggnads- och miljönämnden för beslut, säger Michaela Kleman som även hoppas att hela förslaget ska kunna presenteras för kommunstyrelsen före semesterperioden.

Optimistiskt kommunalråd
När kommunalrådet Christer Johansson får frågan om Varpåsområdet så är han mycket positiv.
-Jag både hoppas och räknar med att vi ska kunna ta beslut om fortsatt förberedelsearbete med Varpåsområdet på kommunstyrelsens möte den 4 juni.
Planen för Varpåsområdet är uppdelad i flera olika delområden. Vilket område tror du ligger närmast ett beslut om bebyggelse?
-Jag är övertygad om att det är området där man redan byggt det prototyphus som har en mycket avancerad energianvändning. I det området har vi redan börjat bygga och det finns en byggentreprenör som är beredd att fortsätta utbyggnaden. Vi ska naturligtvis börja exploatera där intresse för att bygg finns, menar Christer Johansson (M).

Två år
När tror du att det första spadtaget tas på Varpåsområdet?
-I den bästa av världar under våren 2011, säger Michaela Kleman.

Artikeln har varit publicerad i AnnonsMarknan nr 8 2009Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com