« Föreg. Nästa »

Bollebygds kommun saknar turismstrategi


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Bollebygds kommun saknar turismstrategi


Christer Falk 2011-01-10

Tar Bollebygds kommun tillvara på aktiviteterna vid Älgtjärn?
Tar Bollebygds kommun tillvara på aktiviteterna vid Älgtjärn?

30 procent av Sveriges kommuner saknar turismstrategi, en av dessa kommuner är Bollebygd. Det visar en ny undersökning från Föreningen Turism i Sverige, FörTur, som uppmanar kommunen att ta fram en turismstrategi.

- Fler än nio av tio kommuner säger att turismnäringen kommer vara viktigare för att skapa arbetstillfällen om fem år än vad den är idag. Om Bollebygd kommuns politiker upprättar ett politiskt fastslaget dokument som innehåller en strategi för turismen så kan det vara en bra grund för att få turismnäringen i kommunen att växa, säger Eva Hedenström, vd på FörTur.

FörTur menar att en turismstrategi hjälper kommunen att ta hänsyn till hur turismen påverkas när man fattar beslut i vardagen, oavsett om det handlar om bygglov, belysning av gator, parker och torg eller planering av nya vägar. Bra kommersiell service och god tillgång till kultur och nöjen gör kommunen mer attraktiv och gör att både turister och invånare trivs.

Undersökningen från FörTur visar att 93 procent av landets 175 tillfrågade kommuner spår att turismnäringen kommer få ökad betydelse för antalet arbetstillfällen om fem år. Tre av fyra kommuner uppger att turismnäringens omsättning påverkats positivt eller inte alls av den senaste lågkonjunkturen. Samtidigt som intresset för turism är stort bland kommunerna uppger 30 procent av kommunerna att de saknar en turismstrategi. Det är dock en förbättring sedan år 2006 då hälften av landets kommuner saknade en turismstrategi.

- Turismnäringen kan inte flytta och den är viktig för att skapa arbetstillfällen och skatteintäkter för en kommun som Bollebygd. Om kommunen inte vill satsa på turismen bör det vara ett aktivt val och inte av en slump, säger Eva Hedenström.

Turismnäringen i Sverige omsätter på ett år 252 miljarder kronor, varav utländska besökares konsumtion i Sverige står för 93,5 miljarder. Turismnäringen bidrar till 159 000 arbetstillfällen motsvarande heltid.

Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com