« Föreg. Nästa »

Tar vara på tiden…


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Tar vara på tiden…


Christer Falk 2018-10-14


Två dagar i veckan pluggar de svenska och får information om hur det är att leva i sitt nya hemland. Det handlar om ett tiotal personer som av olika anledningar hamnat i Sverige och Bollebygd. Nu tar de vara på tiden fram till att de kan börja studera SFI i Borås.


Det är Bollebygds kommun som genom studieförbundet ABF genomför en provomgång av en utbildning i cirkelform. Här deltar de som väntar på SFI och tillsammans förbereder de sig för fortsatta studier.
– Vi träffas två dagar i veckan och det fungerar jättebra. Alla vill lära så snabbt som möjligt och jag varvar svenska med inslag av hur vi lever här i Sverige, säger kursledaren Ulla Bergius Utbult.

Integrationsarbete
Ansvariga för den här verksamheten är Integrationsenheten i Bollebygds kommun. Charlotte Jonsson är integrationssamordnare och säger så här om verksamheten.

– Vi ser det som viktigt att de som kommer hit kan komma igång med att lära svenska och om hur vi lever här i landet så snabbt som möjligt. Därför har vi startat upp den här kursverksamheten. En del av deltagarna väntar på SFI och några väntar på barnomsorg för att kunna börja på SFI. Till vår kursverksamhet kan de ta med barnen och därför kan även de utan barnomsorg vara med och ta vara på tiden på ett bra sätt. Barnen tas väl omhand av Monisa Zahraa, som har stor erfarenhet av barn från sitt arbete som lärare i sitt gamla hemland.

Alla vill lära
De som deltar i kursen kommer från olika länder. Från Syrien, Afghanistan, Palestina, Kongo och Irak.
– Vi tar oss fram på engelska, franska och knagglig svenska. Men de lär sig snabbt. Deltagarna har givetvis olika utbildningsbakgrunder. Veterinär, affärsman, hemmafru, lärare. Personer med olika erfarenheter i bagaget, fortsätter Ulla Bergius Utbult som ser till att skapa fin stämning i gruppen och därmed bidrar till integrationsarbetet i kommunen.

Fram till jul
Den här kursverksamheten pågår fram till och med jul – därefter ska den utvärderas.
– Efter utvärderingen kan vi ta ställning till en eventuell fortsättning, säger Charlotte Jonsson.

 


Fr.v. Ali, Aziz, Azra, Rana, Maha, Monisa, Amida, Ulla och Mohamad.
Fr.v. Ali, Aziz, Azra, Rana, Maha, Monisa, Amida, Ulla och Mohamad.


Charlotte Jonsson, integrationssamordnare hos Bollebygds kommun.
Charlotte Jonsson, integrationssamordnare hos Bollebygds kommun.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com