« Föreg. Nästa »

Tar vara på tiden…


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Tar vara på tiden…


Christer Falk 2018-10-14


Två dagar i veckan pluggar de svenska och får information om hur det är att leva i sitt nya hemland. Det handlar om ett tiotal personer som av olika anledningar hamnat i Sverige och Bollebygd. Nu tar de vara på tiden fram till att de kan börja studera SFI i Borås.


Det är Bollebygds kommun som genom studieförbundet ABF genomför en provomgång av en utbildning i cirkelform. Här deltar de som väntar på SFI och tillsammans förbereder de sig för fortsatta studier.
– Vi träffas två dagar i veckan och det fungerar jättebra. Alla vill lära så snabbt som möjligt och jag varvar svenska med inslag av hur vi lever här i Sverige, säger kursledaren Ulla Bergius Utbult.

Integrationsarbete
Ansvariga för den här verksamheten är Integrationsenheten i Bollebygds kommun. Charlotte Jonsson är integrationssamordnare och säger så här om verksamheten.

– Vi ser det som viktigt att de som kommer hit kan komma igång med att lära svenska och om hur vi lever här i landet så snabbt som möjligt. Därför har vi startat upp den här kursverksamheten. En del av deltagarna väntar på SFI och några väntar på barnomsorg för att kunna börja på SFI. Till vår kursverksamhet kan de ta med barnen och därför kan även de utan barnomsorg vara med och ta vara på tiden på ett bra sätt. Barnen tas väl omhand av Monisa Zahraa, som har stor erfarenhet av barn från sitt arbete som lärare i sitt gamla hemland.

Alla vill lära
De som deltar i kursen kommer från olika länder. Från Syrien, Afghanistan, Palestina, Kongo och Irak.
– Vi tar oss fram på engelska, franska och knagglig svenska. Men de lär sig snabbt. Deltagarna har givetvis olika utbildningsbakgrunder. Veterinär, affärsman, hemmafru, lärare. Personer med olika erfarenheter i bagaget, fortsätter Ulla Bergius Utbult som ser till att skapa fin stämning i gruppen och därmed bidrar till integrationsarbetet i kommunen.

Fram till jul
Den här kursverksamheten pågår fram till och med jul – därefter ska den utvärderas.
– Efter utvärderingen kan vi ta ställning till en eventuell fortsättning, säger Charlotte Jonsson.

 


Fr.v. Ali, Aziz, Azra, Rana, Maha, Monisa, Amida, Ulla och Mohamad.
Fr.v. Ali, Aziz, Azra, Rana, Maha, Monisa, Amida, Ulla och Mohamad.


Charlotte Jonsson, integrationssamordnare hos Bollebygds kommun.
Charlotte Jonsson, integrationssamordnare hos Bollebygds kommun.


Tipsa en vän     Skriv ut
Annons 1

Nytt år igen
– vi lägger 2017 bakom oss och ser fram emot ett spännande 2018.
Välkommen

Under 2017 publicerades 252 inslag här på bollebygdsnyheter.se. 252 nedslag i Bollebygds nutidshistoria. Året som gått har varit turbulent i världen men även här i Bollebygd har vi upplevt stänk av turbulens. Vi har fått veta att den tänkta snabbjärnvägen mellan Göteborg och Stockholm är längre bort än vad våra styrande hoppats på. Än lär det inte vara avgjort – men nu verkar det mer handla om regiontrafik än en höghastighetsbana mot huvudstaden. Vi får se.

Här på bollebygdsnyheter.se har besöken ökat med hela 16 656 stycken under 2017. Vilket innebär att vi nu passerat 85.000 besök. De enskilda sidorna har kollats upp 308 338 gånger.
Fantastiska siffror och därtill utan någon egentlig reklam.

Nu rullar vi på i samma anda, försöker bevaka så mycket vi hinner och orkar med. Och du läsare – hör gärna av dig med tips. Är du föreningsengagerad så skicka in era arrangemang så lägger vi ut dem i god tid innan datumet för ditt arrangemang.

Nyheter från näringslivet tar vi mer än gärna in här på bollebygdsnyheter.se. Det kan vara både viktigt och roligt att visa upp för omgivningen vad som händer ute i de många företagen i kommunen. Idag finns drygt 1000 företag registrerade i Bollebygd. Från ett 90-tal av dem finns korta videoklipp som visas upp på Swedbank, Handelsbanken, i Mäklarhusets skyltfönster och i entrén på Hulta Golfklubb. Givetvis finns även videoslingan här på bollebygdsnyheter.se. Inom kort kommer vi även att lägga ut en slinga med videoklipp från föreningslivet.

Vill du också att ditt företag eller din förening ska synas – kontakta cfpro.se så bestämmer vi tid för inspelning. Inspelning och visning är gratis.

Liksom tidigare år kommer vi att presentera våra reportage via text/foto eller videoinslag.

Välkommen till ett nytt år med
bollebygdsnyheter.se

Över 1000 företag i Bollebygds kommunbollebygdsnyheter.se ett nyhetskomplement i Bollebygds kommun.
Bollebygds kommun samarbetar med bollebygdsnyheter.se

”För mig är bollebygdsnyheter.se ingen nyhet.
Som Bollebygdsbo och politiker har jag följt den här sidan sedan starten för tio år sedan.

Jag ser bollebygdsnyheter.se som ett komplement till den mer traditionella
pressen, som AnnonsMarknan,
Borås Tidning, P4 och SVT Väst. Och ibland även ett komplement till Bollebygds kommuns egen hemsida.

Att bollebygdsnyheter.se är en lokal nyhetsförmedlare är bra. Jag tror att fler och fler upptäcker den här möjligheten till information om både stort och smått
i kommunen. Fler och fler videoinslag publiceras och därmed har vi faktiskt ett
stänk av en lokal TV-kanal i kommunen.

En annan fördel med bollebygdsnyheter.se
är att det är lätt att gå tillbaka och se vad
som hänt i kommunen under de senaste tio åren.
En lättillgänglig nutidshistoria.

Under senare tid har bollebygdsnyheter.se visat videoklipp från det breda företagande som finns inom Bollebygds kommun. En information som bland annat kan ge invånarna en bild av en potentiell arbetsmarknad på hemmaplan. Självklart bra.

Likt min företrädare, Christer Johansson som ordförande i kommunstyrelsen, hoppas jag att både föreningslivet och näringslivet i kommunen ser möjligheten att få ut information om sina verksamheter här i bollebygdsnyheter.se”

Peter Rosholm (S)
Kommunstyrelsens
ordförande i Bollebygds kommun.


Kicka här för att ta dig direkt över till
Bollebygds kommuns hemsida.
www.bollebygd.se

Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com