« Föreg. Nästa »

Kommunen har brist på förskoleplatser i Bollebygd


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Pressmeddelande från Bollebygds kommun 20181019

Kommunen har brist på förskoleplatser i Bollebygd


Christer Falk 2018-10-19


Kommunen har för närvarande stora svårigheter att erbjuda förskoleplatser i Bollebygds centralort. Vi arbetar för att få tillprovisoriska lösningar i form av moduler, men arbetet har dragit ut på tiden och i dagsläget finns inte något datum när modulerna kan vara på plats. 

– Vi tycker det här är en mycket olycklig situation och vi har full förståelse för att föräldrar blir både arga och besvikna. En lösning dröjer på grund av att modulerna blivit dyrare än beräknat. Om allt går som det ska hoppas vi kunna ha moduler på plats i vår,  
säger utbildningschef Annelie Fischer. 

  


Modulerna innebär runt 80 nya förskoleplatser och ska placeras i anslutning till den gamla Bollebygdskolan och den provisoriska förskolan Pärlan med cirka 40 platser. Men efter att politikerna tog beslut i juni har prisbilden förändrats.Marknaden för moduler är ansträngd och kostnaderna har drivits upp efter att de första beräkningarna togs fram i våras. Även kostnader för markarbete har ökat. De anbud som kom in vid upphandlingen var därför mycket dyrare än beräknat, vilket gör att nya beslut nu måste tas i flera politiska nämnder om att skjuta till pengar. Innan tillfälliga moduler är på plats kommer kommunen endast att kunna erbjuda förskoleplatser i Bollebygd i den mån platser blir lediga. Enligt skollagen måste alltid hänsyn tas till befintliga barngruppers åldrar och sammansättning vid placering. 

Plats i Töllsjö
Av de sex förskolor som finns i kommunen, finns fyra i centralorten Bollebygd, en i Olsfors och en i Töllsjö. Som kommun har vi en skyldighet att erbjuda barn en förskoleplats senast fyra månader efter att en ansökan kommit in, om inte föräldrarna önskar ett senare datum. Det finns i dagsläget platser att erbjuda på förskolan i Töllsjö. Om föräldrar kan tänka sig att ta en plats i Töllsjö är det möjligt att stå för överflyttning till Bollebygd, när plats finns. I Olsfors klarar kommunen efterfrågan med viss svårighet. 

Kommunen har skickat ut information till berörda föräldrar och för en dialog kring plats för just deras barn. 
– Vi förstår att det här innebär svårigheter för många föräldrar som bor i Bollebygd och som kan behöva vänta på plats eller få köra extra långt för att lämna och hämta sina barn. Vi söker återigen dagbarnvårdare som ett alternativ för de föräldrar som önskar, säger Annelie Fischer. 


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com