« Föreg. Nästa »

Informationsmöte om Tingshusets framtid– lockade ett trettiotal intresserade


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Informationsmöte om Tingshusets framtid
– lockade ett trettiotal intresserade


Christer Falk 2018-08-23

Leif Karlsson visar upp en målning föreställande Tingshuset. Leif Karlsson har själv målat tavlan.
Leif Karlsson visar upp en målning föreställande Tingshuset. Leif Karlsson har själv målat tavlan.

 En flytt av det gamla Tingshuset i Bollebygd är på gång. Frågorna om och när en flytt ska kunna bli av har cirkulerat i kommunen under en tid. I tisdags kväll kallade Hembygdsföreningen till ett informationsmöte på Bollegården om ”vad ska vi använda Tingshuset till när det är flyttat”.


En av anledningarna till informationsmötet var att intressera Bollebygdsborna för sitt gamla Tingshus.
– Vi vill väcka Bollebygdsbornas intresse och locka till tankar och idéer om hur vi ska använda huset när det väl är flyttat. Jag ser stora möjligheter för föreningslivet att till exempel få tillgång till centrala sammanträdeslokaler, lokaler för cirklar och andra sammankomster, säger Leif Karlsson, Hembygdsföreningens ordförande.

Hjälpas åt
En annan, nog så viktig fråga, som Leif Karlsson lyfte var hur ideella krafter kan ställa upp och färdigställa Tingshuset när det väl är flyttat till sin kommande hemvist.
– En tanke kan vara att försöka återställ huset så likt sitt ursprungliga utseende som möjligt. Ur Hembygdsföreningens perspektiv är det en vision, en önskan, menade Leif Karlsson.

Studiecirkel
Under hösten kommer Hembygdsföreningen tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan att starta en cirkel om Tingshusets historia.
– Här hoppas vi på att många vill vara med. Det finns väldigt mycket att forska kring och det kommer att behövas många eldsjälar, menade Leif Karlsson som lovade att det kommer att annonseras om när den här studiecirkeln går igång.

Frågor
Det bollades en del tankar om användningen av ett flyttat Tingshus men frågor om själva flytten blev också intressant. 

Kort bakgrund
I samma tid som Leif Karlsson tillträdde som ordförande för Hembygdsföreningen i Bollebygd cirkulerade rykten om att det skulle bli för dyrt att flytta Tingshuset – och att det fanns risk för att huset skulle rivas.
– Detta reagerade jag på. Skulle vi från Hembygdsföreningen kunna göra något för att rädda vårt gamla Tingshus. Jag kontaktade kommunledning och vi har sedan några månader fört en diskussion om hur vi på bästa sätt ska kunna rädda huset. Tillsammans med kommunledningen har vi, jag och Håkan Alfredsson, haft samtal med Strands som har köpt tomten där Tingshuset idag står och planerar för att bygga bostäder, säger Leif Karlsson.

Ny upphandling
Vid tidigare upphandlingar när det gäller flytten av Tingshuset har kommunen fått in anbud som legat kring sju och tolv miljoner. Summor som överstiger de cirka fyra miljoner som man från början avsatt för flytten.
– Efter våra samtal med Hembygdsföreningen har vi kommit fram till att vi går ut med en ny anbudsförfrågan. En förfrågan som inte ställer lika höga krav på att Tingshuset inte alls får ”gå sönder” vid en flytt, informerade Lars-Erik Olsson (S), som är ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden i Bollebygds kommun.
En förfrågan som går ut vilken dag som helst.
– Vi hade möte i Samhällsbyggnadsnämnden så sent som igår (i måndags) och då tog vi beslut om att gå ut med den nya anbudsförfrågan, fortsätter Lars-Erik Olsson och tillägger att vid omröstningen blev det 4 för en ny anbudsförfrågan och 3 emot.
– Så jag känner mig nöjd med att kunna informera här i kväll att vi har en politisk majoritet för att gå vidare. 

Undersökt
Under sommaren har Leif Karlsson lagt ner en hel del arbete på att tillsammans med en del experter ta reda på hur man på bästa och billigaste sätt ska kunna flytta Tingshuset.
– Det vi kommit fram till är att vi bör klara en flytt till den kostnad som kommunen avsatt för flytten, kring fyra miljoner, säger Leif och tillägger.
– Nu hoppas vi bara på att de här företagen kommer in med anbud som gör flytten och våra förhoppningar verkliga.


Ett trettiotal intresserade kom för att lyssna till Hembygdsföreningens tankar<br />kring det gamla Tingshuset.
Ett trettiotal intresserade kom för att lyssna till Hembygdsföreningens tankar
kring det gamla Tingshuset.



Idag står Tingshuset på den gula delen av kartan. Huset ska flyttas till den <br />bruna delen.
Idag står Tingshuset på den gula delen av kartan. Huset ska flyttas till den 
bruna delen.



Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2023
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.
Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk




Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com