« Föreg. Nästa »

Informationsmöte om Tingshusets framtid– lockade ett trettiotal intresserade


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Informationsmöte om Tingshusets framtid
– lockade ett trettiotal intresserade


Christer Falk 2018-08-23

Leif Karlsson visar upp en målning föreställande Tingshuset. Leif Karlsson har själv målat tavlan.
Leif Karlsson visar upp en målning föreställande Tingshuset. Leif Karlsson har själv målat tavlan.

 En flytt av det gamla Tingshuset i Bollebygd är på gång. Frågorna om och när en flytt ska kunna bli av har cirkulerat i kommunen under en tid. I tisdags kväll kallade Hembygdsföreningen till ett informationsmöte på Bollegården om ”vad ska vi använda Tingshuset till när det är flyttat”.


En av anledningarna till informationsmötet var att intressera Bollebygdsborna för sitt gamla Tingshus.
– Vi vill väcka Bollebygdsbornas intresse och locka till tankar och idéer om hur vi ska använda huset när det väl är flyttat. Jag ser stora möjligheter för föreningslivet att till exempel få tillgång till centrala sammanträdeslokaler, lokaler för cirklar och andra sammankomster, säger Leif Karlsson, Hembygdsföreningens ordförande.

Hjälpas åt
En annan, nog så viktig fråga, som Leif Karlsson lyfte var hur ideella krafter kan ställa upp och färdigställa Tingshuset när det väl är flyttat till sin kommande hemvist.
– En tanke kan vara att försöka återställ huset så likt sitt ursprungliga utseende som möjligt. Ur Hembygdsföreningens perspektiv är det en vision, en önskan, menade Leif Karlsson.

Studiecirkel
Under hösten kommer Hembygdsföreningen tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan att starta en cirkel om Tingshusets historia.
– Här hoppas vi på att många vill vara med. Det finns väldigt mycket att forska kring och det kommer att behövas många eldsjälar, menade Leif Karlsson som lovade att det kommer att annonseras om när den här studiecirkeln går igång.

Frågor
Det bollades en del tankar om användningen av ett flyttat Tingshus men frågor om själva flytten blev också intressant. 

Kort bakgrund
I samma tid som Leif Karlsson tillträdde som ordförande för Hembygdsföreningen i Bollebygd cirkulerade rykten om att det skulle bli för dyrt att flytta Tingshuset – och att det fanns risk för att huset skulle rivas.
– Detta reagerade jag på. Skulle vi från Hembygdsföreningen kunna göra något för att rädda vårt gamla Tingshus. Jag kontaktade kommunledning och vi har sedan några månader fört en diskussion om hur vi på bästa sätt ska kunna rädda huset. Tillsammans med kommunledningen har vi, jag och Håkan Alfredsson, haft samtal med Strands som har köpt tomten där Tingshuset idag står och planerar för att bygga bostäder, säger Leif Karlsson.

Ny upphandling
Vid tidigare upphandlingar när det gäller flytten av Tingshuset har kommunen fått in anbud som legat kring sju och tolv miljoner. Summor som överstiger de cirka fyra miljoner som man från början avsatt för flytten.
– Efter våra samtal med Hembygdsföreningen har vi kommit fram till att vi går ut med en ny anbudsförfrågan. En förfrågan som inte ställer lika höga krav på att Tingshuset inte alls får ”gå sönder” vid en flytt, informerade Lars-Erik Olsson (S), som är ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden i Bollebygds kommun.
En förfrågan som går ut vilken dag som helst.
– Vi hade möte i Samhällsbyggnadsnämnden så sent som igår (i måndags) och då tog vi beslut om att gå ut med den nya anbudsförfrågan, fortsätter Lars-Erik Olsson och tillägger att vid omröstningen blev det 4 för en ny anbudsförfrågan och 3 emot.
– Så jag känner mig nöjd med att kunna informera här i kväll att vi har en politisk majoritet för att gå vidare. 

Undersökt
Under sommaren har Leif Karlsson lagt ner en hel del arbete på att tillsammans med en del experter ta reda på hur man på bästa och billigaste sätt ska kunna flytta Tingshuset.
– Det vi kommit fram till är att vi bör klara en flytt till den kostnad som kommunen avsatt för flytten, kring fyra miljoner, säger Leif och tillägger.
– Nu hoppas vi bara på att de här företagen kommer in med anbud som gör flytten och våra förhoppningar verkliga.


Ett trettiotal intresserade kom för att lyssna till Hembygdsföreningens tankar<br />kring det gamla Tingshuset.
Ett trettiotal intresserade kom för att lyssna till Hembygdsföreningens tankar
kring det gamla Tingshuset.Idag står Tingshuset på den gula delen av kartan. Huset ska flyttas till den <br />bruna delen.
Idag står Tingshuset på den gula delen av kartan. Huset ska flyttas till den 
bruna delen.Tipsa en vän     Skriv ut
Annons 1

Nytt år igen
– vi lägger 2017 bakom oss och ser fram emot ett spännande 2018.
Välkommen

Under 2017 publicerades 252 inslag här på bollebygdsnyheter.se. 252 nedslag i Bollebygds nutidshistoria. Året som gått har varit turbulent i världen men även här i Bollebygd har vi upplevt stänk av turbulens. Vi har fått veta att den tänkta snabbjärnvägen mellan Göteborg och Stockholm är längre bort än vad våra styrande hoppats på. Än lär det inte vara avgjort – men nu verkar det mer handla om regiontrafik än en höghastighetsbana mot huvudstaden. Vi får se.

Här på bollebygdsnyheter.se har besöken ökat med hela 16 656 stycken under 2017. Vilket innebär att vi nu passerat 85.000 besök. De enskilda sidorna har kollats upp 308 338 gånger.
Fantastiska siffror och därtill utan någon egentlig reklam.

Nu rullar vi på i samma anda, försöker bevaka så mycket vi hinner och orkar med. Och du läsare – hör gärna av dig med tips. Är du föreningsengagerad så skicka in era arrangemang så lägger vi ut dem i god tid innan datumet för ditt arrangemang.

Nyheter från näringslivet tar vi mer än gärna in här på bollebygdsnyheter.se. Det kan vara både viktigt och roligt att visa upp för omgivningen vad som händer ute i de många företagen i kommunen. Idag finns drygt 1000 företag registrerade i Bollebygd. Från ett 90-tal av dem finns korta videoklipp som visas upp på Swedbank, Handelsbanken, i Mäklarhusets skyltfönster och i entrén på Hulta Golfklubb. Givetvis finns även videoslingan här på bollebygdsnyheter.se. Inom kort kommer vi även att lägga ut en slinga med videoklipp från föreningslivet.

Vill du också att ditt företag eller din förening ska synas – kontakta cfpro.se så bestämmer vi tid för inspelning. Inspelning och visning är gratis.

Liksom tidigare år kommer vi att presentera våra reportage via text/foto eller videoinslag.

Välkommen till ett nytt år med
bollebygdsnyheter.se

Över 1000 företag i Bollebygds kommunbollebygdsnyheter.se ett nyhetskomplement i Bollebygds kommun.
Bollebygds kommun samarbetar med bollebygdsnyheter.se

”För mig är bollebygdsnyheter.se ingen nyhet.
Som Bollebygdsbo och politiker har jag följt den här sidan sedan starten för tio år sedan.

Jag ser bollebygdsnyheter.se som ett komplement till den mer traditionella
pressen, som AnnonsMarknan,
Borås Tidning, P4 och SVT Väst. Och ibland även ett komplement till Bollebygds kommuns egen hemsida.

Att bollebygdsnyheter.se är en lokal nyhetsförmedlare är bra. Jag tror att fler och fler upptäcker den här möjligheten till information om både stort och smått
i kommunen. Fler och fler videoinslag publiceras och därmed har vi faktiskt ett
stänk av en lokal TV-kanal i kommunen.

En annan fördel med bollebygdsnyheter.se
är att det är lätt att gå tillbaka och se vad
som hänt i kommunen under de senaste tio åren.
En lättillgänglig nutidshistoria.

Under senare tid har bollebygdsnyheter.se visat videoklipp från det breda företagande som finns inom Bollebygds kommun. En information som bland annat kan ge invånarna en bild av en potentiell arbetsmarknad på hemmaplan. Självklart bra.

Likt min företrädare, Christer Johansson som ordförande i kommunstyrelsen, hoppas jag att både föreningslivet och näringslivet i kommunen ser möjligheten att få ut information om sina verksamheter här i bollebygdsnyheter.se”

Peter Rosholm (S)
Kommunstyrelsens
ordförande i Bollebygds kommun.


Kicka här för att ta dig direkt över till
Bollebygds kommuns hemsida.
www.bollebygd.se

Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com