« Föreg. Nästa »

Informationsmöte om Tingshusets framtid– lockade ett trettiotal intresserade


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Informationsmöte om Tingshusets framtid
– lockade ett trettiotal intresserade


Christer Falk 2018-08-23

Leif Karlsson visar upp en målning föreställande Tingshuset. Leif Karlsson har själv målat tavlan.
Leif Karlsson visar upp en målning föreställande Tingshuset. Leif Karlsson har själv målat tavlan.

 En flytt av det gamla Tingshuset i Bollebygd är på gång. Frågorna om och när en flytt ska kunna bli av har cirkulerat i kommunen under en tid. I tisdags kväll kallade Hembygdsföreningen till ett informationsmöte på Bollegården om ”vad ska vi använda Tingshuset till när det är flyttat”.


En av anledningarna till informationsmötet var att intressera Bollebygdsborna för sitt gamla Tingshus.
– Vi vill väcka Bollebygdsbornas intresse och locka till tankar och idéer om hur vi ska använda huset när det väl är flyttat. Jag ser stora möjligheter för föreningslivet att till exempel få tillgång till centrala sammanträdeslokaler, lokaler för cirklar och andra sammankomster, säger Leif Karlsson, Hembygdsföreningens ordförande.

Hjälpas åt
En annan, nog så viktig fråga, som Leif Karlsson lyfte var hur ideella krafter kan ställa upp och färdigställa Tingshuset när det väl är flyttat till sin kommande hemvist.
– En tanke kan vara att försöka återställ huset så likt sitt ursprungliga utseende som möjligt. Ur Hembygdsföreningens perspektiv är det en vision, en önskan, menade Leif Karlsson.

Studiecirkel
Under hösten kommer Hembygdsföreningen tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan att starta en cirkel om Tingshusets historia.
– Här hoppas vi på att många vill vara med. Det finns väldigt mycket att forska kring och det kommer att behövas många eldsjälar, menade Leif Karlsson som lovade att det kommer att annonseras om när den här studiecirkeln går igång.

Frågor
Det bollades en del tankar om användningen av ett flyttat Tingshus men frågor om själva flytten blev också intressant. 

Kort bakgrund
I samma tid som Leif Karlsson tillträdde som ordförande för Hembygdsföreningen i Bollebygd cirkulerade rykten om att det skulle bli för dyrt att flytta Tingshuset – och att det fanns risk för att huset skulle rivas.
– Detta reagerade jag på. Skulle vi från Hembygdsföreningen kunna göra något för att rädda vårt gamla Tingshus. Jag kontaktade kommunledning och vi har sedan några månader fört en diskussion om hur vi på bästa sätt ska kunna rädda huset. Tillsammans med kommunledningen har vi, jag och Håkan Alfredsson, haft samtal med Strands som har köpt tomten där Tingshuset idag står och planerar för att bygga bostäder, säger Leif Karlsson.

Ny upphandling
Vid tidigare upphandlingar när det gäller flytten av Tingshuset har kommunen fått in anbud som legat kring sju och tolv miljoner. Summor som överstiger de cirka fyra miljoner som man från början avsatt för flytten.
– Efter våra samtal med Hembygdsföreningen har vi kommit fram till att vi går ut med en ny anbudsförfrågan. En förfrågan som inte ställer lika höga krav på att Tingshuset inte alls får ”gå sönder” vid en flytt, informerade Lars-Erik Olsson (S), som är ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden i Bollebygds kommun.
En förfrågan som går ut vilken dag som helst.
– Vi hade möte i Samhällsbyggnadsnämnden så sent som igår (i måndags) och då tog vi beslut om att gå ut med den nya anbudsförfrågan, fortsätter Lars-Erik Olsson och tillägger att vid omröstningen blev det 4 för en ny anbudsförfrågan och 3 emot.
– Så jag känner mig nöjd med att kunna informera här i kväll att vi har en politisk majoritet för att gå vidare. 

Undersökt
Under sommaren har Leif Karlsson lagt ner en hel del arbete på att tillsammans med en del experter ta reda på hur man på bästa och billigaste sätt ska kunna flytta Tingshuset.
– Det vi kommit fram till är att vi bör klara en flytt till den kostnad som kommunen avsatt för flytten, kring fyra miljoner, säger Leif och tillägger.
– Nu hoppas vi bara på att de här företagen kommer in med anbud som gör flytten och våra förhoppningar verkliga.


Ett trettiotal intresserade kom för att lyssna till Hembygdsföreningens tankar<br />kring det gamla Tingshuset.
Ett trettiotal intresserade kom för att lyssna till Hembygdsföreningens tankar
kring det gamla Tingshuset.Idag står Tingshuset på den gula delen av kartan. Huset ska flyttas till den <br />bruna delen.
Idag står Tingshuset på den gula delen av kartan. Huset ska flyttas till den 
bruna delen.Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com