« Föreg. Nästa »

Lugnande besked om skogsavverkningarna


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Lugnande besked om skogsavverkningarna


Christer Falk 2019-09-06

Per Franzén från Derome Skog och Daniel Karlsson från Södra Skogsägarna svarade för presentationen av de kommande avverkningarna.
Per Franzén från Derome Skog och Daniel Karlsson från Södra Skogsägarna svarade för presentationen av de kommande avverkningarna.

Några av de intresserade samlade vid sammanträdesbordet i Tingshuset.
Några av de intresserade samlade vid sammanträdesbordet i Tingshuset.

Ett 15 tal intresserade kom till samrådsmötet om de skogsavverkningar som Bollebygds kommun nu planerar. Det är två avverkningsområden det gäller, ett som gränsar mot Idrottsplatsområdet och Björskogsvallen i Bollebygd. Ett i Olsfors och då den så kallade Skolskogen.


En del oroliga röster höjdes inför avverkningarna. Oron fanns för hur kommunen skulle klara att leda bort vatten som blir följden av avverkningen i Bollebygd. Men Ewa Andersson från kommunen lugnade de oroliga med att hon inväntar svar från Länsstyrelsen om möjligheten att dika ur och på så sätt bemästra den eventuella vattentillförseln som avverkningen kan innebära.

Gallring eller avverkning
På frågan om det handlar om avverkning var svaret glasklart. Det handlar om avverkning men man lovar att låta lövträd och tallar vara kvar. Man kommer även att ta hänsyn till de stigar som idag finns och används.
På frågan om eventuella byggen på de områden där avverkningarna ska ske så lugnades även åhörarna denna gång. Meningen är att när avverkningen är klar ska ny skog planteras.

Skolskogen
Även när det gäller Skolskogen i Olsfors är det avverkning som gäller. Men – som man säger, med hänsyn till lövskog och stigar som finns i området.

Nöjda
Det blev inga högljudda protester från de intresserade åhörarna – så vi får hoppas och tro att den avverkning som nu kommer att ske hanteras på ett bra sätt för alla parter.

Fel tid
Nu hade kommunen lagt samrådsmötet till klockan 15.00 – en tid som innebar att de allra flesta som arbetar inte hade möjlighet att närvara vid mötet.
– Den kritiken tar vi med oss att tänka på vid kommande tillfällen, säger Peter Garton, chef för park och avfall i kommunen.

 

 


Peter Garton fick svara på en del frågor efter mötet.
Peter Garton fick svara på en del frågor efter mötet.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com