« Föreg. Nästa »

Föreningar vill locka turister


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Föreningar vill locka turister


Christer Falk 2013-02-10


Nu satsar föreningarna i Bollebygd på att locka hit turister. Tiden fram till den 15 mars har föreningarna på sig att inventera och plocka fram aktiviteter som platsar på en Turistmeny för Bollebygd

Idén föddes under våren 2012 och allra först ut med idén var Gunilla Henriksson som hör till de ideella krafterna hos Bollebygds Ridklubb.

–Efter en del diskussioner med kommunens Patrik Gimfalk föddes idén om att försöka arrangera någon form av samverkansprojekt mellan föreningarna i kommunen. Några dagar senare kom idén om att tillsammans försöka locka turister till Bollebygd, berättar Gunilla Henriksson.

 

Arbetsgrupp

När väl idén fanns där tog Gunilla kontakt med några föreningar i kommunen och snart var man framme vid bildandet av en arbetsgruppen för ”Turism i Bollebygd”.

–I gruppen finns idag Bollebygds Ridklubb, Hulta Golfklubb och Ballasjöns utvecklingsgrupp. Dessutom har vi fått med Bollebygds kommun i projektet, säger Thomas Perlöv som är projektledare.

 

Leader Sjuhärad

Redan i tidigt skede tog projektgruppen kontakt med Leader Sjuhärad, en ideell förening som arbetar för att utveckla Sjuhärads landsbygd. Finansieringen kommer från Sjuhärads-kommunerna, regeringen och EU.

–Efter givande samtal med företrädare för Leader Sjuhärad ansökte vi och har nu beviljats drygt 450.000 kronor. Till dessa pengar kommer vi i projekt ”Turism i Bollebygd” att gå in med ideellt arbete för ungefär lika mycket pengar. Så vi har resurser för någonstans kring 900.000 kronor till vårt förfogande – inklusive vårt ideella arbete, berättar Thomas Perlöv vidare.

 

Dagturism

Målet med projektet är att kunna erbjuda en turistmeny där besökarna kan välja vad de vill ägna en dag i Bollebygd åt.

–De tre föreningarna som finns med i arbetsgruppen kan idag erbjuda golf, ridning och inte minst en skön dag med sol och bad vid Ballasjön, säger Thomas Perlöv och fortsätter.

–Nu hoppas vi att alla de andra föreningarna tar tillvara tillfället och plockar fram delar ur sina verksamheter som kan vara intressanta att dela med sig av till turister.

–Ett exempel kan vara det fina motionsspåret som Hestrafors IF har. Jag är övertygad om att det finns massor av verksamheter som kan locka turister med olika intressen.

 

Hinder

Självklart finns ett och annat hinder när det gäller att locka turister till en kommun som Bollebygd. Av den anledningen siktar man först och främst in sig på dagturism i Bollebygd.

–Vi är som sagt övertygade om att vi har aktiviteter att erbjuda men det vi inte har är övernattningsmöjligheter. Här är vi dag tvingade att hänvisa till exempelvis Hindås som har både hotell och camping. Så den eller de som kan tänka sig att hyra ut sommarstugor eller annat boende får gärna höra av sig till mig, säger Thomas Perlöv.

 

Testpiloter

Framåt sommaren hoppas Thomas Perlöv att arbetsgruppen ska ha en någorlunda färdig turistmeny.

–Då har vi tankar om att låta några ”testpiloter” turista i Bollebygd en dag. Jag hoppas att den meny vi presenterar ska innehålla aktiviteter som passar turister i olika åldrar och med olika intressen. Det är vår ambition, menar Perlöv.

 

Marknadsföring

Ett av uppdragen som Thomas Perlöv har i sitt projektledaruppdrag är att försöka hitta vägar för marknadsföring av Turism i Bollebygd.

–Genom Bollebygds kommun har vi tillgång till hemsidan vastsverige.com och där kommer vi att flagga för projektet och Turism i Bollebygd.

 

Leva vidare

Projekt Turism i Bollebygd sträcker sig fram till och med den 30 november 2013.

–Därefter hoppas vi att projektet kan leva vidare av egen kraft. Det är utifrån din visionen vi arbetar, hälsar en entusiastisk projektledare.
Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com