« Föreg. Nästa »

Malmö bästa miljökommun 2010


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Bollebygd på plats 171 av rikets 290 kommuner

Malmö bästa miljökommun 2010


Christer Falk 2010-06-29

Bäst i Västra Götalands län: Göteborg (plats 11)
Sämst i Västra Götalands län: Töreboda (plats 187)


Malmö, Stockholm och Lund är bäst i Sverige på arbete med miljö och hållbar utveckling. Bakom resultatet står ett stort antal färska undersökningar och enkäter.

Det är tidningen Miljöaktuellt (som kommer ut den 1 juli) som publicerar en omfattande rankning av alla Sveriges kommuner utifrån deras miljö- och hållbarhetsarbete.

Rankingen har tagits fram med hjälp av ledande experter på kommunalt miljöarbete och är en sammanställning av flera oberoende rankningar och tidningens egen stora undersökning som mäter aktiviteter i de svenska kommunerna. Alltifrån klimatarbete, naturvård och utbildning av småföretagare till andel ekologisk mat i storkök har poängsatts.
- Syftet är att mäta och jämföra de svenska kommunernas arbete mot hållbar utveckling. Genom att jämföra och ranka dem så lyfter vi upp goda exempel och föregångare, men driver också på dem som inte kommit så långt, säger Mikael Salo, chefredaktör på Miljöaktuellt.
Hemligheten bakom de kommuner som rankas som framgångsrika är flera; starkt samarbete mellan politiker och tjänstemän, visionära politiker, tydliga långsiktiga mål och idogt arbete är några exempel.
- Resultatet och intervjuer med de vinnande kommunerna visar att det egentligen inte finns några genvägar om man ska vara bra på miljö och hållbar utveckling, säger Mikael Salo.

Rankingen visar att stora kommuner i tätbefolkade områden har kommit längre med miljöarbetet än små kommuner i glesbygdsområden. Men undantagen är många och det är vanligt att det skiljer sig mycket mellan kommuner i samma närområde.

- Jag skulle personligen vara skeptisk till att bosätta mig i en kommun som kommer långt ner på rankningen. För arbetet med hållbar utveckling hänger samman med ett samhälles attraktionskraft och långsiktiga konkurrenskraft; ur ett socioekonomiskt och näringslivsekonomisk perspektiv, säger Mikael Salo.
Bifogas:Alla kommuner (totalpoäng, placering), Alla kommuner (samtliga delmoment), Alla kommuner (per län), Ranking kommuntyper, politiskt styre, län, Statistik, Pressmeddelande.
http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.329708/sa-gjorde-vi-kommunrankningenfinns bland annat material om hur rankningen är genomförd.

Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com