« Föreg. Nästa »

Bollebygd på första plats i trafikskadeindex 


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Bollebygd på första plats i trafikskadeindex 


Christer Falk 2013-07-15


Under 2012 skadades ingen på de kommunala vägarna i Bollebygds kommun. Det placerar Bollebygd på delad förstaplats i Statoils och NTF:s trafikskadeindex 2013. Indexet mäter antalet skadade och dödade i förhållande till antalet kommuninvånare. Särskilt viktigt för att minska antalet olyckor är att hastighetsgränserna följs.

– Kommunerna kan öka hastighetsefterlevnaden, exempelvis genom fysiska åtgärder som cirkulationsplatser och gupp. Det är också viktigt att anpassa hastighetsgränserna till vägarnas standard. Då kommer fler att hålla hastigheten frivilligt, säger Rickard Cosini, kommunikationsansvarig på Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF.

Under år 2012 har 23 034 personer skadats eller dödats på vägar som kommunerna i Sverige är ansvariga för. 

– Vi bilister har också ett ansvar för att minska olyckorna genom att hålla nere hastigheten. Dessutom är det viktigt för trafiksäkerheten att ta en paus längs vägen. Ny forskning visar att för chaufförer som dricker kaffe är risken att krocka 63 procent mindre, säger Anders Huss, kommunikationsdirektör på Statoil.

Bollebygd hamnade på delad första plats i Statoils och NTF:s trafikskadeindex 2013. Indexet rankar Sveriges 290 kommuner utifrån hur många som skadades eller omkom på de kommunala vägarna under 2012, i förhållande till kommunens befolkningsmängd. Ju lägre andel som drabbats desto högre placering i indexet. På första plats hamnar de 23 svenska kommuner som inte hade en enda skadad eller omkommen i trafikolycka på kommunala vägar. På sista plats hamnade Malmö.


Hela trafikskadeindexet med alla kommuners placeringar kan du läsa 
här

Olyckstatistiken bygger på polis- och sjukhusrapporterad data ur den nationella olycksdatabasen STRADA som administreras av Transportstyrelsen.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com