« Föreg. Nästa »

Politiska prioriteringar och utvecklingsområden i budgeten för 2016


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Debattartikel från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i Bollebygd

Politiska prioriteringar och utvecklingsområden i budgeten för 2016


Christer Falk 2015-06-12

Det rödgröna styret i Bollebygds kommun presenterar sin andra budget.
Det parlamentariska läget i kommunen ställer stora krav på samsyn i de stora politiska frågorna. Detta är vi naturligtvis medvetna om och agerar utifrån.


Budgeten 2016-2018 fokuserar tydligt på kommunens hittills största utvecklingsprojekt, det nya stationsläget/ny stadsdel - Kråktorp/Kulla. Där lägger vi mycket av kommunens resurser de närmaste åren. Vi är på väg att visa Trafikverket och Sverigeförhandlingen att Bollebygd är ett bra läge för en framtida station på Götalandsbanan för den regionala tågtrafiken. Men det återstår mycket innan stationen slutgiltligt beslutas. Det är också en stor utmaning att göra detta utan äventyra kvalitéten i våra verksamheter och kommunens framtida ekonomi. Kommunens investeringar och lånebörda kräver noggrann uppsikt de närmaste åren.

 

Vår skola och omsorg står sig som helhet bra vid nationella jämförelser men det innebär dock inte att allt är bra eller att vi inte har högre ambitioner. Därför har vi också beslutat att bygga den nya F-6 skolan i Bollebygd som innebär en stor förbättring för skolans verksamhet. Vi ger dessutom skolan och omsorgen i praktiken fribrev från effektiviseringskrav. Det som genomförs handlar om administrativa förändringar och anpassning till minskad efterfrågan. Vi kommer också använda de statliga satsningarna som beslutats i den rödgröna regeringens vårproposition. Det innefattar Förskola/lågstadielyftet som nationellt handlar om 2 miljarder 2016 och stöd till utökad bemanning i omsorgen med också 2 miljarder 2016. Räknar man proportionerlig innebär det ca 4 miljoner till Bollebygd som kommer förbättra skolan och omsorgen.

 

Sjukfrånvaron bland vår personal har ökat och vi ligger nu högst bland kommunerna i Sjuhärad. Detta är vi mycket oroade för och vill snabbt utreda hur vi förbättrar oss. Vi vet inte vad detta kommer kosta men vi har lagt extrapengar i Kommunstyrelsens pott för ofördelade kostnader.

 

Kollektivtrafiken är viktig för en utpräglad pendelkommun som Bollebygd, vi försöker ständigt påverka Regionen och Västtrafik. Både för förbättringar i stråket Borås-Göteborg, i avvaktan på Götalandsbanan, men även för landsbygdstrafiken. Vi vill bl.a. vara pilotkommun för utveckling av landsbygdstrafiken. Vi kommer också fortsätta finansiera merutnyttjandet av skolbussarna Töllsjö-Storskogen.

 

Bredbandsutbyggnaden i kommunen kommer att ta fart. Vi har tagit ett tufft mål som vi ska arbeta för att förverkliga.

 

Tillgången till motions och friluftsanläggningar är begränsat.  Vi har diskussioner med våra idrottsföreningar om en idrottsvision för att utveckla Rinnaområdet i Bollebygds centralort till ett nav. Detta arbete är långsiktigt eftersom det kommer behövas förhållandevis stora investeringar.

 

Att diskutera med våra invånare är grunden för vår demokrati. Vi har avsikten att ta fram en plattform för denna dialog för att öka möjligheterna även för de som inte så ofta hörs i debatten. Detta arbete ska ske i samarbete mellan politiska partier, föreningar byalag m.fl. Dialogmöten i kommunens olika tätorter är en del i detta.

 

Här kommer en sammanställning av de viktigaste politiska prioriteringarna i budget 2016-2018.

 

  • Ökning av ekonomiska resultatkravet från 2% till 4%
  • Resurser till utvecklad invånardialog
  • Förbättringar i förskolan (Förskolelyftet) del av 2 miljarder
  • Förbättrad bemanning omsorgen, del av 2 miljarder
  • Arbetskläder förskolan 200 tkr
  • Framtagande av paket med åtgärder för att minska sjukfrånvaron
  • Resurser till utveckling av Kråktorp/Kulla området, 1 miljon för planering och 50 miljoner i exploateringar
  • Avsättning till framtida rivningen av gamla F-6 skolan 2 miljoner
  • Resurser till bredbandsutbyggnad
  • Framtagning av övergripande miljömål

 

Dessutom pågår ett flertal olika utvecklingsarbeten redan. Både sådana som vi övertagit från den tidigare styrande majoriteten samt sådana vi har startat upp under 2015.

Här är ett axplock:

 

  • Invånardemokratiplattform med dialogmöten i de olika orterna
  • Plan för långsiktigt hållbar utveckling
  • Utredning lämpliga gruppstorlekar skola/förskola
  • Bostadsförsörjningsplan
  • Bredbandstrategi
  • Förbättringar företagsklimat
  • Samverkan med AF och FK för minskning av arbetslösheten
  • Ungdomsdemokratiprojektet
  • Förbättrad intern uppföljning
  • Planering stationsläge ny stadsdel Kråktorp/Kulla
  • 23 detaljplaner och exploateringar
  • Byggande av F-6 skolan
  • Ombyggnation återvinningscentralen Råssa
  • Ny lokal Brandvärnet Töllsjö
  • Arbete med ny översiktsplan
  • Intern IT-strategi
  • Förslag boende ensamkommande flyktingbarn
  • Gång- och cykelvägsplan
  •  Utbyggnad av GC-vägar

 

Bollebygds kommun har nu varit en självständig kommun i tjugo år. Under dessa år har

kommunen utvecklats till en livskraftig förortskommun med täta kopplingar både mot Göteborg och Borås. Vi har en tydlig politisk uppslutning kring de långsiktiga målen och visionen om Bollebygds

framtid, men vi vill också betona betydelsen av det samarbete vi har med våra grannkommuner, inte minst med Mark och Härryda inom ramen för det s.k. BoHäM-samarbetet och den betydelse det har för vårt gemensamma utvecklingsområde.

 

Peter Rosholm, Sassi Wemmer, Tomas Ridell representerar
Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

 


Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2023
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.
Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk




Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com