« Föreg. Nästa »

Bilkörningen minskade i Bollebygd


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Bilkörningen minskade i Bollebygd


Christer Falk 2014-07-24

Bilisterna i Bollebygd minskade sin bilkörning med 2,9 procent under förra året. Det innebär att Bollebygd hamnar på plats 17 bland landets 290 kommuner. Bollebygd klättrar på listan jämfört med föregående år då kommunen låg på plats 179.

Det visar myndighetsstatistik, som sammanställts av Statoil. Under 2013 rullade bilarna i Bollebygd i genomsnitt 33 mil mindre än året innan. Samtidigt minskade antalet bilar och totalt sett minskade bilkörningen med 2,9 procent. Det innebär att kommunen hamnar på plats 17 bland landets alla kommuner i en ranking baserad på förändring jämfört med föregående år.

– Genom att undvika onödig bilkörning och byta till bränslesnål bil kan vi minska trafikens klimatpåverkan. Det är också viktigt att man som bilist tar ställning till vilket drivmedel man tankar, säger Anders Huss, kommunikationsdirektör på Statoil.

Förutom att köra mindre kan man som bilist dessutom minska bränsleförbrukningen med upp till tio procent genom sparsam körning – utan att restiden blir längre. I genomsnitt innebär det en besparing på 1 243 kr och 236 kilo koldioxid per bilist.

Spara miljarder
Svenska folket kan tillsammans spara över fem miljarder kronor och över en miljon ton koldioxid. – Att köra sparsamt är ett enkelt sätt att minska sina koldioxidutsläpp. Besparingen är i samma storleksordning som att byta till mer energieffektiva vitvaror i köket och tvättstugan, säger Anders Huss. Körtips för sparsam körning

1. Håll koll framåt och planera din körning
2. Växla upp tidigt och kör på så hög växel som möjligt
3. Håll rätt tryck i däcken
4. Släpp gasen och motorbromsa
5. Kör med jämnt gaspådrag

Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com