« Föreg. Nästa »

Femtonde bästa skolkommun i landet


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Från Bollebygds kommuns hemsida: (knappa veckan sent men ändå värt att visa upp)

Femtonde bästa
skolkommun i landet


Christer Falk 2018-12-10


Bollebygd är femtonde bästa skolkommun i landet. Det visar resultatet i den årliga undersökningen öppna jämförelser för grundskolan, som genomförs av Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Öppna jämförelser jämför och rankar landets grundskolor i alla 290 kommuner. Rankingen är ett sammanvägt resultat i grundskolan och Bollebygds kommun är fortsatt kvar i toppen och hamnar alltså på plats 15. Det kan jämföras med plats 11 i förra årets ranking.

- Ett gott betyg för duktiga elever och professionella lärare i Bollebygd. Tillsammans arbetar de målinriktat och flitigt varje dag för att lyckas, säger utbildningschef Annelie Fischer.

Allt fler niondeklassare når kunskapskraven

Öppna jämförelser visar att allt fler elever i årskurs 9 i Bollebygd uppnår kunskapskraven i alla ämnen. Den siffran ligger på 86,5 procent. Bland eleverna i nian ökar också det genomsnittliga meritvärdet och ligger på 247,7. Andelen behöriga niondeklassare till gymnasiet ökar också något för alla inriktningar och ligger mellan 91-94 procent.

I de nationella proven för elever i årskurs tre ökar antalet som deltagit i och klarat alla delprov i matematik från 61 till 73 procent. Däremot minskar antalet elever i trean som deltagit och klarat alla delar i svenska och ligger i år på 69 procent.

All statistik i öppna jämförelser hämtas från Skolverket och Statistiska centralbyrån. I jämförelse med grannkommunerna ligger Bollebygd också mycket bra till. Härryda hamnar på plats 60, Borås på plats 121 och Mark på plats 189.

Mer information om öppna jämförelser grundskola

23:e plats i undersökningen "Bästa skolkommun"

I november placerade sig Bollebygds kommun på 23:e plats bland landets 290 kommuner i 2018 års undersökning ”Bästa skolkommun”, som genomförs av Lärarförbundet. Det är en förbättring med 87 placeringar jämfört med året innan. Läs mer om Bollebygds resultat i "Bästa skolkommun".


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com