« Föreg. Nästa »

Länets jordbruk kan driva 49 000 biogasbilar


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Inte en enda ny gasbil i Bollebygd

Länets jordbruk kan driva 49 000 biogasbilar


Christer Falk 2009-01-20

Bland de 94 bilar som nyregistrerades i Bollebygds kommun under första halvåret 2008 fanns inte en enda gasbil. Men nu satsar regeringen stort på att främja biogasen. Från och med januari 2009 kan jordbruket få stöd för att producera biogas - stallgödslet från Västra Götalands län skulle kunna ge bränsle åt 49 000 biogasbilar.

- Kommunerna kan visa vägen genom att använda tjänstebilar och andra fordon som drivs med klimateffektiv biogas, säger Hans Kreisel, vd på E.ON Gas.

Genom att omvandla stallgödsel till biogas skulle jordbruket i Västra Götalands län kunna ersätta 49 000 bensin- eller dieselbilar. Nu från årsskiftet kan jordbrukarna och andra landsbygdsföretagare börja ansöka hos länsstyrelserna om de 200 miljoner kronor i investeringsstöd som regeringen riktar till gödselbaserade biogasanläggningar i hela landet.

- En biogasbil är billig i drift och ger minst klimat- och miljöpåverkan av tillgängliga alternativ. Jordbrukarna har nu ett gyllene tillfälle att gå i spetsen för produktion av förnybara drivmedel, säger Hans Kreisel.

Enligt statliga utredningen "Bioenergi från jordbruket - en växande resurs" skulle Sveriges jordbruk kunna minska utsläppen av växthusgaser med 150 000 ton per år, genom att omvandla stallgödsel till biogas. När man inkluderar andra produktionsmetoder, såsom rötning av avfall och förgasning av träbränslen, är potentialen för inhemskt producerad biogas mångfalt större än så.

Regeringen beslutade också nyligen att stödet till etablering av biogaspumpar ska förlängas till och med utgången av 2010. Av ursprungligen cirka 150 miljoner kronor återstår 75 miljoner att fördela. I dag finns cirka 90 kommersiella tankställen för biogas i hela Sverige. Från Ystad i söder till Luleå i norr har 71 tankställen beviljats stöd med en tredjedel av investeringskostnaden.Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com