« Föreg. Nästa »

Vill öka valfriheten för de allra äldsta


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Vill öka valfriheten för de allra äldsta


Christer Falk 2016-05-10

Ulf Rapp (S), Tomas Ridell (V) och Rose-Marie Grune (MP).
Ulf Rapp (S), Tomas Ridell (V) och Rose-Marie Grune (MP).

Idag kallade den styrande minoriteten i Bollebygds kommun, socialdemokraterna, västerpartiet och miljöpartiet till pressträff och på programmet stod – större valfrihet för kommunens allra äldsta.


I det gemensamma budgetförslag som trion partier kommit fram till finns en punkt där man vill ge alla som fyllt 90 år och däröver valfriheten att själva välja om de vill bo hemma eller flytta till Bollegården.
– Vi tror att det här är en viktig fråga för våra äldsta. Du ska själv kunna välja var du vill bo när du har fyllt 90 och däröver, menar Ulf Rapp, socialdemokrat och ordförande i Bildnings- och Omsorgsnämnden i Bollebygds kommun.

 

Trygghet
De tre partierna är ense om att det ligger en stor del trygghet i den här reformen.
– Ingen annan än jag själv ska bestämma om jag vill bo kvar hemma eller välja Bollegården när man kommit upp i den här höga åldern, menar Rose-Marie Grune (mp).

 

Övergripande mål
Bollebygds kommun har fem övergripande mål:
- Ökat arbetsdeltagande
- Trygga och goda uppväxtvillkor
- Åldrande med livskvalitet
- Hållbar livsmiljö

 – När vi nu enats om att alla som fyllt 90 och däröver själva ska kunna välja om de vill bo hemma eller flytta till Bollegården ger vi ännu mer innebörd i målet Åldrande med livskvalitet, menar Tomas Ridell (V) och får medhåll av både Ulf Rapp och Rose-Marie Grune.

 

Hoppas på majoritet
Förslaget som nu partitrion som styr Bollebygd lägger fram i den här delen av sitt budgetförslag hoppas de få majoritet för i fullmäktige.
– Självklart hoppas vi att fler partier ska tycka som vi i den här frågan och därmed ge oss stöd för att kunna genomföra den här valfriheten för våra allra äldsta, menar Ulf Rapp.

 

Drygt 70 över 90 år
Idag finns 74 personer i kommunen som är fyllda 90 och däröver.
– 24 bor på Bollegården, 32 har någon form av hemtjänst och 20 klarar sig helt själva, säger Tomas Ridell och Rose-Marie Grune hakar på med.
– Sedan i januari 2015 är det bara två som nekats boende på Bollegården och det tyder ändå på att vi kommer att klara det här.
– Vi ser ingen större ekonomisk satsning i det här förslaget. Idag har vi ett antal lediga lägenheter på Bollegården och personalen är bemannade utifrån att alla lägenheter ska vara bebodda. Sedan ska vi givetvis utvärdera det här efter något år – men i nuläget vill vi satsa på att ge våra äldsta den här valfriheten, säger Ulf Rapp.

 

 

 


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com