« Föreg. Nästa »

Nästan klart för 40 tomter på området Uppegård i Bollebygd


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Nästan klart för 40 tomter på området Uppegård i Bollebygd


Christer Falk 2011-04-26

Bakom den befintliga bebyggelsen ska det nya området Uppegård byggas.
Bakom den befintliga bebyggelsen ska det nya området Uppegård byggas.

När vi passerar Skräddargårdshöjd, som i stort sett är färdigbyggt, ringer Jan-Erik Eskilsbys telefon. Jag hör honom ta adress, telefon och han lovar skicka information senare under kvällen.
– Den femte kunden som vill köpa en tomt på Uppegård, området öster och Skräddargårdshöjd, som vi nu är på väg till, säger Jan-Erik Eskilsby och rattar bilen på höjderna norr om just Skräddargårdshöjd.

I april 2007 gjorde jag samma resa med byggherre Eskilsby och redan då var planerna långt framme. Vägarna var framdragna och skisserna över området var klara.
Då trodde Eskilsby att det skulle ta tre till fyra år fram till byggstart.
– Vi ligger bra till i tid och snart är vi framme. Om allt går som vi hoppas kan byggnation vara igång under senhösten, säger Jan-Erik Eskilsby.

Klimatsmart
Under 2008 byggdes ett första hus med en uppvärmningsteknik som var helt ny. Jan-Erik Eskilsby hade tagit fram en teknik som han fick hjälp att göra verklighet av tillsammans med Leif Karlsson som då drev Ingenjörsfirman Leif Karlsson i Bollebygd.
– Tekniken går i stora drag ut på att vi via solceller på hustaken samlar på oss energi som lagras under huskroppen. Under sommaren samlar vi ”i ladorna” och plockar upp den sparade energin under de kalla månaderna. Det provhus vi byggde har en boendeyta på 220 kvadrat och ett uppvärmt garage på 55 kvadrat. För att klara värmen krävdes endast 4205 kilowattimmar. Den siffran kan du jämföra med hus med traditionella värmesystem. Enligt våra beräkningar sparar man in den extra investeringen på sex år, säger Jan-Erik Eskilsby med en viss stolthet i rösten.

Patentsökt
Den nya tekniken är patentsökt och enligt uppfinnaren själv så ser man positivt på detta hos Patentverket.
– All bebyggelse på området Uppegård kommer att ha den här uppvärmningstekniken, ASES, Active Solar Energy Storage. Men trots det kan man välja att bygga vilket hus man vill. Vid nybyggen spar vi värmen under huset och för den som väljer att bygga vårt värmesystem för ett redan befintlig hus kommer värmelagringen att läggas i marken i nära anslutning till huset. För mig betyder användandet av det här värmesystemet att jag bidrar till en klimatsmartare framtid. En liten dröm helt enkelt.

40 tomter
Uppegård rymmer 40 tomter och där ska byggas 38 villor och två flerfamiljshus.
–Intresset är stort, fem tomter är redan bokade. Men vi skriver inga avtal förrän Bollebygds kommunfullmäktige godkänt området för bebyggelse. 

Artikeln har varit publicerad i AnnonsMarknan nr 8 2011


Jan-Erik Eskilsby visar utsikten från området Uppegård.
Jan-Erik Eskilsby visar utsikten från området Uppegård.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com