« Föreg. Nästa »

Kommunstyrelsen godkände justerad budget för investeringar


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Kommunstyrelsen godkände justerad budget för investeringar


Christer Falk 2015-11-03

Tidigarelagda investeringar för skolbygget ökar lånebehovet under 2016. Men den totala kostnaden för skolbygget påverkas inte.
Tidigarelagda investeringar för skolbygget ökar lånebehovet under 2016. Men den totala kostnaden för skolbygget påverkas inte.

Kommunstyrelsen godkände på måndagens möte de justerade investeringsbudgetarna för 2015-2017 och 2016-2018. Anledningen till justeringarna är kostnader för nya investeringar och att vissa projekt inte genomförts i den takt som planerats.


När det gäller den nya F-6 skolan i Bollebygd behöver vissa investeringar göras i snabbare takt för att få en byggnads- och kostnadseffektiv process. Den reviderade tidplanen gör att kostnaderna uppstår tidigare vilket påverkar lånebehovet framförallt år 2015 och 2016, men det totala investeringsbehovet och den totala kostnaden på 124 miljoner kronor påverkas inte. Kommunen behöver därmed teckna nya lån för drygt 90 miljoner för 2016, istället för tidigare beslutade 48 miljoner kronor.
–  Eftersom skolbygget genomförs snabbare än planerat så kommer den stora kostnaden redan 2016. Det innebär att lånebehovet ökar 2016, men blir lägre åren därefter, säger Peter Rosholm (S), kommunstyrelsens ordförande.

 

Investeringar flytts fram
Vissa projekt som är under planering men inte kommit igång under 2015 flyttas framåt. Det handlar om förbättringar på Råssa återvinningscentral, arbetet med en ny vattentäkt och nytt vattenverk i Töllsjö, liksom en ny lokal för brandvärnet i Töllsjö. Dessa projekt planeras under 2016. Det slutliga beslutet kring investeringsbudgetarna tas av kommunfullmäktige den 19 november.

Kommunstyrelsen föreslår även att kommunfullmäktige reviderar budgeten för 2016. Förslaget är att öka den ofördelade budgeten med 5,2 miljoner. Den främsta anledningen till ökningen beror på en positivare kostnadsutjämning för LSS.   

Pressmeddelande från Bollebygds kommun 20151103

 


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com