« Föreg. Nästa »

Köpa lägenhet eller villa


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
En stor affär

Köpa lägenhet eller villa


Christer Falk 2010-05-28


Köpa villa eller lägenhet hör till de större affärerna vi gör i livet. För många handlar det om livets allra största affär. Därför är det viktigt att tänka sig för även om man hittar drömbostaden vid första besöket…

Trion Alina Martinsson, Helen Parder och Frida Andersson, bolånerådgivare respektive mäklare tar emot på Högområdet där ett av deras objekt skulle visas. Vi hängde på..
–Har man bestämt sig för att köpa lägenhet eller villa så är det klokt att först skaffa sig ett lånelöfte från sin bank, menar Alina Martinsson och fortsätter.
–Har man lånelöftet med sig blir man naturligtvis starkare i sin kundroll. Man vet helt enkelt hur långt man kan gå med i exempelvis budgivningen.
Hur mycket måste man betala med egna pengar?
–De flesta banker vill att man betalar 10 procent av köpesumman och i de flesta fall handlar det om att få så kallade topplån från 75 procent av köpesumman av de 90 procenten man vanligtvis lånar. Men självklart tar banken individuella hänsyn och skapar tillsammans med sin kund så bra lånevillkor som möjligt. Till sist är det kundens totala ekonomi och priset på lägenheten eller villan som är avgörande för hur lånebilden kommer att se ut.

Lägenheter
När vi tar klivet in i lägenheten på Högaområdet visar den sig vara välskött och välkomnande.
Vad ska man tänka på vid köp av lägenhet?
–Det första man ser är hur lägenheten ser ut vad gäller färger, tapeter och inte minst vitvarorna. Viktigt är att se efter hur bostadsrättsföreningens ekonomi ser ut. Är det stora renoveringar på gång, som stambyten, fönsterbyten eller behöver man se över fasaden. När det gäller äldre fastigheter kan en ny dränering stå för dörren. Detta är sådant som man ska kolla upp. Ser bostadsrättsföreningens ekonomi bra ut finns det säkert utrymme för renoveringar. Men är ekonomi av motsatt utseende kan det innebära att avgiften skjuter i höjden efter den här typen av renoveringar, menar Frida Andersson som är mäklare och säljer just den här lägenheten.

Villor
Om du ska köpa vill finns det mer att tänka på.
–Till skillnad från köp av en lägenhet får man som ägare av en villa ansvaret för hela fastigheten. Både inom- och utomhus. Köper du en bostadsrätt ansvarar du själv för det som finns inom lägenhetens fyra väggar. Villa är helt och hållet ditt ansvar, säger Helen Pader som också är mäklare och fortsätter:
–En stor och viktig kostnad för en villa är driftkostnaden. Vad kostar uppvärmningen och hur värms villa upp. Det ska man självklart ta reda på. Är läget bra, är avståndet till barnomsorg, skola och kanske en pendelstation bra utifrån dina önskemål? Vikiga frågor att ställa sig.
Hur vet jag att villa är i bra kondition?
–Har villan källare är det viktigt att kolla upp om det finns fukt i källaren. Är dräneringen bra? Hur ser taket ut? Både dräneringar och byten av tak kostar en del och är därför viktiga områden att se över. Idag besiktigas de flesta hus och det innebär att säljaren tar en ”dolda fel försäkring”. Den ger köparen ett skydd över tio år, informerar Helen Pader och tillägger.
–Det är inte ovanligt att kunden ser mer på hur färger och tapeter ser ut än tänker på de här tunga bitarna som exempelvis fukt och dåliga tak.

Inte så dyrt
–Det kostar mycket mer att rätta till de dolda felen jämfört med tapetsering och målning som jämförelsevis inte kostar så mycket, konstaterar Helen Pader.

Öppen visning
Visning av lägenheter och villor kan göras på olika sätt.
–Vi föredrar, om kunden är med på det, öppna visningar. Det innebär att fler spekulanter dyker upp. Och fler kunder betyder oftast en bättre affär för säljaren, menar Frida Andersson som får av slutningsfrågan:
Hur ska jag förhålla mig för att mitt lägenhets- eller villaköp ska bli så bra som möjligt?
–Jag tycker att man första och främst, som Alina Martinsson poängterade i början av vårt samtal, ska tala med banken. Ta reda på vilka lånemöjligheter du har och vad olika lånealternativ kommer att kosta dig per månad. När finansieringsdelen är klar ska man med mycket öppna ögon ge sig ut på visningar. Och ta redan på de som vi redan talat om. Hur ser bostadsrättsföreningens ekonomi ut, är dräneringen bra, vad kostar driften, är taket renoverat och så vidare. Och så ställer vi mäklare naturligtvis upp med svar på massor av frågor – var frågvis – det kan löna sig, hälsar Frida Andersson.

Alina Martinsson, borådgivare och mäklarna Helen Parder och Frida andeersson säljer både lägenheter, villor, gårdar och fritidshus i Bollbygd med omnejd.
Alina Martinsson, borådgivare och mäklarna Helen Parder och Frida andeersson säljer både lägenheter, villor, gårdar och fritidshus i Bollbygd med omnejd.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommun