« Föreg. Nästa »

Köpa lägenhet eller villa


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
En stor affär

Köpa lägenhet eller villa


Christer Falk 2010-05-28


Köpa villa eller lägenhet hör till de större affärerna vi gör i livet. För många handlar det om livets allra största affär. Därför är det viktigt att tänka sig för även om man hittar drömbostaden vid första besöket…

Trion Alina Martinsson, Helen Parder och Frida Andersson, bolånerådgivare respektive mäklare tar emot på Högområdet där ett av deras objekt skulle visas. Vi hängde på..
–Har man bestämt sig för att köpa lägenhet eller villa så är det klokt att först skaffa sig ett lånelöfte från sin bank, menar Alina Martinsson och fortsätter.
–Har man lånelöftet med sig blir man naturligtvis starkare i sin kundroll. Man vet helt enkelt hur långt man kan gå med i exempelvis budgivningen.
Hur mycket måste man betala med egna pengar?
–De flesta banker vill att man betalar 10 procent av köpesumman och i de flesta fall handlar det om att få så kallade topplån från 75 procent av köpesumman av de 90 procenten man vanligtvis lånar. Men självklart tar banken individuella hänsyn och skapar tillsammans med sin kund så bra lånevillkor som möjligt. Till sist är det kundens totala ekonomi och priset på lägenheten eller villan som är avgörande för hur lånebilden kommer att se ut.

Lägenheter
När vi tar klivet in i lägenheten på Högaområdet visar den sig vara välskött och välkomnande.
Vad ska man tänka på vid köp av lägenhet?
–Det första man ser är hur lägenheten ser ut vad gäller färger, tapeter och inte minst vitvarorna. Viktigt är att se efter hur bostadsrättsföreningens ekonomi ser ut. Är det stora renoveringar på gång, som stambyten, fönsterbyten eller behöver man se över fasaden. När det gäller äldre fastigheter kan en ny dränering stå för dörren. Detta är sådant som man ska kolla upp. Ser bostadsrättsföreningens ekonomi bra ut finns det säkert utrymme för renoveringar. Men är ekonomi av motsatt utseende kan det innebära att avgiften skjuter i höjden efter den här typen av renoveringar, menar Frida Andersson som är mäklare och säljer just den här lägenheten.

Villor
Om du ska köpa vill finns det mer att tänka på.
–Till skillnad från köp av en lägenhet får man som ägare av en villa ansvaret för hela fastigheten. Både inom- och utomhus. Köper du en bostadsrätt ansvarar du själv för det som finns inom lägenhetens fyra väggar. Villa är helt och hållet ditt ansvar, säger Helen Pader som också är mäklare och fortsätter:
–En stor och viktig kostnad för en villa är driftkostnaden. Vad kostar uppvärmningen och hur värms villa upp. Det ska man självklart ta reda på. Är läget bra, är avståndet till barnomsorg, skola och kanske en pendelstation bra utifrån dina önskemål? Vikiga frågor att ställa sig.
Hur vet jag att villa är i bra kondition?
–Har villan källare är det viktigt att kolla upp om det finns fukt i källaren. Är dräneringen bra? Hur ser taket ut? Både dräneringar och byten av tak kostar en del och är därför viktiga områden att se över. Idag besiktigas de flesta hus och det innebär att säljaren tar en ”dolda fel försäkring”. Den ger köparen ett skydd över tio år, informerar Helen Pader och tillägger.
–Det är inte ovanligt att kunden ser mer på hur färger och tapeter ser ut än tänker på de här tunga bitarna som exempelvis fukt och dåliga tak.

Inte så dyrt
–Det kostar mycket mer att rätta till de dolda felen jämfört med tapetsering och målning som jämförelsevis inte kostar så mycket, konstaterar Helen Pader.

Öppen visning
Visning av lägenheter och villor kan göras på olika sätt.
–Vi föredrar, om kunden är med på det, öppna visningar. Det innebär att fler spekulanter dyker upp. Och fler kunder betyder oftast en bättre affär för säljaren, menar Frida Andersson som får av slutningsfrågan:
Hur ska jag förhålla mig för att mitt lägenhets- eller villaköp ska bli så bra som möjligt?
–Jag tycker att man första och främst, som Alina Martinsson poängterade i början av vårt samtal, ska tala med banken. Ta reda på vilka lånemöjligheter du har och vad olika lånealternativ kommer att kosta dig per månad. När finansieringsdelen är klar ska man med mycket öppna ögon ge sig ut på visningar. Och ta redan på de som vi redan talat om. Hur ser bostadsrättsföreningens ekonomi ut, är dräneringen bra, vad kostar driften, är taket renoverat och så vidare. Och så ställer vi mäklare naturligtvis upp med svar på massor av frågor – var frågvis – det kan löna sig, hälsar Frida Andersson.

Alina Martinsson, borådgivare och mäklarna Helen Parder och Frida andeersson säljer både lägenheter, villor, gårdar och fritidshus i Bollbygd med omnejd.
Alina Martinsson, borådgivare och mäklarna Helen Parder och Frida andeersson säljer både lägenheter, villor, gårdar och fritidshus i Bollbygd med omnejd.


Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2023
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.
Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk




Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com