« Föreg. Nästa »

Mia Karlsson gör huvudroll i Köpenhamn


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Början på en internationell karriär...

Mia Karlsson gör huvudroll i Köpenhamn


Christer Falk 2007-08-27


Operasångerskan och sopranen från Töllsjö tar stora kliv i karriären och ser nu fram emot premiären på Hoffmanns Äventyr på Det Kongelige Teater i Köpenhamn.

-Jag fick frågan om jag vill ha en av huvudrollerna redan i våras. Jag kommer att göra Olympia, dockan och är naturligtvis mycket glad över det, säger Mia Karlsson som nu är inne i slutskedet av en tio veckor lång repetitionstid.

Houvardas
Regissör för Hoffmanns Äventyr i Köpenhamn är Yannis Houvardas som gjort flera succéer på Operan i Göteborg. Rosenkavalieren, Die Frau ohne Schatten och allra senast, Parsifal.
-Det var Yannis Houvardas som föreslog mig till rollen som Olympia och det känns naturligtvis jättebra. Jag gjorde rollen som Väktarinnan i Die frau ohne Schatten i Göteborg när han regisserade och det är väl anledningen till att han förslog mig för rollen.

Premiär
Den 11 september är det premiär i Köpenhamn och fram till den 10 november spelas Hoffmanns Äventyr på det nya operahuset Det Kongelige Teater i Köpenhamn.


Fakta om Mia Karlsson
Mia Karlsson är uppvuxen utanför Töllsjö i Bollebygds kommun. Hon avslutade sina studier vid Operahögskolan i Stockholm i december 2005. Innan Mia kom in på Operahögskolan studerade hon vid Ingesunds Musikhögskola i Arvika och Operastudion 67 i Stockholm.

Sommaren 2004 debuterade hon som Koloraturs i Vadstena-Akademiens uppsättning av Lundén-Weldens nyskrivna Opus Opera. Hösten samma år sjöng hon Väktarinnan i Die frau ohne Schatten på Göteborgsoperan och i december medverkade hon som Första dam i kortversionen av Trollflöjten vid Nobelbanketten i Stockholms Stadshus.

Följande vår (2005) gjorde Mia Adina i Kärleksdrycken i Operahögskolans regi på Kungl Opera i Stockholm och i november samma år sjöng hon Olympia i Hoffmanns Äventyr i Operahögskolans slutproduktion.

I april 2006 medverkade Mia Karlsson vid Messias-Festivalen i Lindsborg, Kansas, tillsammans med bland andra Håkan Hagegård. Hösten samma år gjorde hon Gilda i Rigoletto på Folkoperan i Stockholm.

Mia har under åren mottagit flera stipendier. Bland annat Joel Berglunds stipendium och stipendier från Kungl. Musikaliska Akademien. Mia tilldelades Jenny Lind-stipendiet 2005 ”För sin vackra röst, med tät personlig timbre, i förening med en musikalisk och medveten gestaltning och en naturlig charmfull utstrålning”.

-Det känns faktiskt rätt stort att få stå på scenen i en av huvudrollerna i Hoffmanns Ävetyr på nybyggda operan här i Köpenhamn, säger Mia Karlsson.
-Det känns faktiskt rätt stort att få stå på scenen i en av huvudrollerna i Hoffmanns Ävetyr på nybyggda operan här i Köpenhamn, säger Mia Karlsson.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com