« Föreg. Nästa »

Hembygds- och hantverksdag på lördag!


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Du missar väl inte Hembygds- och hantverksdagen imorgon, lördagen den18 augusti

Hembygds- och hantverksdag
på lördag!


Christer Falk 2018-08-16

Här ser vi Ellen Johansson färdigställa sin målning i entrén i Wernergården.
Här ser vi Ellen Johansson färdigställa sin målning i entrén i Wernergården.

På lördag slår Bollebygds Hembygdsförening upp portarna för en unik hembygds- och hantverksdag. En dag med betoning på hantverk.
– Vi har verkligen lagt ner arbete på att få hit många olika hantverkare. Inom trä, textil, mat och konst, säger Leif Karlsson, ordförande i Bollebygds Hembygdsförening och lägger till.
– Välkomna på lördag mellan 10.00 till 13.00.


När det gäller konst så ”hängdes” en ny utställning i museet i torsdags. Det är målningar av Ellen Johansson som nu visas upp.
– Jag fick frågan om jag ville vara med och ta fram en ny utställning här i föreningens nya museum och tänkte direkt att det skulle vara roligt att visa upp min mors konst. Gamla Bollebygds bor kommer säkert ihåg henne, säger dottern Barbro Mattinen som själv är känd målare i Bollebygd men som nu väljer att ställa ut sin mors konst.

Ellen Johansson 1906-1996
Ellen Johansson föddes redan 1906 och var redan som ung förtjust i att måla och teckna. Hennes dröm var att få utbilda sig inom konsten. På den tiden tyckte nog de flesta bland ”vanligt folk” att det där med att måla och teckna bara ställde till med ”griller i huvudet på töser”. Så någon konstutbildning blev det aldrig för Ellen. Så efter föräldrarnas bortgång, båda dog under ett och samma år, blev det Ellen och de yngre syskonen i en syskonskara om elva barn som fick sköta gården.

1951 kom Ellen Johansson till Bollebygd, gifte sig med Johan Johansson och fick barnen Barbro och Christer. Båda kända Bollebygdsbor. Barbro, välkänd konstnär i Bollebygd, som nu hänger sin mammas konst och Christer Johansson som idag är kommunstyrelsens vice ordförande i Bollebygds kommun.

Oljemålningskurs
1975 började Ellen Johansson sin första oljemålningskurs i Bollebygd. Hon höll sedan på med måleriet framt till sin död 1996. Ellen Johansson hade utställningar i Bollebygd och var även representerad på Älvsborgssalongen på Rydals Museum och Höstsalongen på Borås Konstmuseum.

 

 


Dottern Barbro och hennes man Martti Mattinen hänger Ellen Johansson konst. <br />En av museets ansvariga, Agne Johansson servar med <br />hammare och spik.
Dottern Barbro och hennes man Martti Mattinen hänger Ellen Johansson konst. 
En av museets ansvariga, Agne Johansson servar med 
hammare och spik.



Tipsa en vän     Skriv ut




Annons 1

Nytt år igen
– vi lägger 2017 bakom oss och ser fram emot ett spännande 2018.
Välkommen

Under 2017 publicerades 252 inslag här på bollebygdsnyheter.se. 252 nedslag i Bollebygds nutidshistoria. Året som gått har varit turbulent i världen men även här i Bollebygd har vi upplevt stänk av turbulens. Vi har fått veta att den tänkta snabbjärnvägen mellan Göteborg och Stockholm är längre bort än vad våra styrande hoppats på. Än lär det inte vara avgjort – men nu verkar det mer handla om regiontrafik än en höghastighetsbana mot huvudstaden. Vi får se.

Här på bollebygdsnyheter.se har besöken ökat med hela 16 656 stycken under 2017. Vilket innebär att vi nu passerat 85.000 besök. De enskilda sidorna har kollats upp 308 338 gånger.
Fantastiska siffror och därtill utan någon egentlig reklam.

Nu rullar vi på i samma anda, försöker bevaka så mycket vi hinner och orkar med. Och du läsare – hör gärna av dig med tips. Är du föreningsengagerad så skicka in era arrangemang så lägger vi ut dem i god tid innan datumet för ditt arrangemang.

Nyheter från näringslivet tar vi mer än gärna in här på bollebygdsnyheter.se. Det kan vara både viktigt och roligt att visa upp för omgivningen vad som händer ute i de många företagen i kommunen. Idag finns drygt 1000 företag registrerade i Bollebygd. Från ett 90-tal av dem finns korta videoklipp som visas upp på Swedbank, Handelsbanken, i Mäklarhusets skyltfönster och i entrén på Hulta Golfklubb. Givetvis finns även videoslingan här på bollebygdsnyheter.se. Inom kort kommer vi även att lägga ut en slinga med videoklipp från föreningslivet.

Vill du också att ditt företag eller din förening ska synas – kontakta cfpro.se så bestämmer vi tid för inspelning. Inspelning och visning är gratis.

Liksom tidigare år kommer vi att presentera våra reportage via text/foto eller videoinslag.

Välkommen till ett nytt år med
bollebygdsnyheter.se

Över 1000 företag i Bollebygds kommun



bollebygdsnyheter.se ett nyhetskomplement i Bollebygds kommun.
Bollebygds kommun samarbetar med bollebygdsnyheter.se

”För mig är bollebygdsnyheter.se ingen nyhet.
Som Bollebygdsbo och politiker har jag följt den här sidan sedan starten för tio år sedan.

Jag ser bollebygdsnyheter.se som ett komplement till den mer traditionella
pressen, som AnnonsMarknan,
Borås Tidning, P4 och SVT Väst. Och ibland även ett komplement till Bollebygds kommuns egen hemsida.

Att bollebygdsnyheter.se är en lokal nyhetsförmedlare är bra. Jag tror att fler och fler upptäcker den här möjligheten till information om både stort och smått
i kommunen. Fler och fler videoinslag publiceras och därmed har vi faktiskt ett
stänk av en lokal TV-kanal i kommunen.

En annan fördel med bollebygdsnyheter.se
är att det är lätt att gå tillbaka och se vad
som hänt i kommunen under de senaste tio åren.
En lättillgänglig nutidshistoria.

Under senare tid har bollebygdsnyheter.se visat videoklipp från det breda företagande som finns inom Bollebygds kommun. En information som bland annat kan ge invånarna en bild av en potentiell arbetsmarknad på hemmaplan. Självklart bra.

Likt min företrädare, Christer Johansson som ordförande i kommunstyrelsen, hoppas jag att både föreningslivet och näringslivet i kommunen ser möjligheten att få ut information om sina verksamheter här i bollebygdsnyheter.se”

Peter Rosholm (S)
Kommunstyrelsens
ordförande i Bollebygds kommun.


Kicka här för att ta dig direkt över till
Bollebygds kommuns hemsida.
www.bollebygd.se

Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com