« Föreg. Nästa »

Hembygds- och hantverksdag på lördag!


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Du missar väl inte Hembygds- och hantverksdagen imorgon, lördagen den18 augusti

Hembygds- och hantverksdag
på lördag!


Christer Falk 2018-08-16

Här ser vi Ellen Johansson färdigställa sin målning i entrén i Wernergården.
Här ser vi Ellen Johansson färdigställa sin målning i entrén i Wernergården.

På lördag slår Bollebygds Hembygdsförening upp portarna för en unik hembygds- och hantverksdag. En dag med betoning på hantverk.
– Vi har verkligen lagt ner arbete på att få hit många olika hantverkare. Inom trä, textil, mat och konst, säger Leif Karlsson, ordförande i Bollebygds Hembygdsförening och lägger till.
– Välkomna på lördag mellan 10.00 till 13.00.


När det gäller konst så ”hängdes” en ny utställning i museet i torsdags. Det är målningar av Ellen Johansson som nu visas upp.
– Jag fick frågan om jag ville vara med och ta fram en ny utställning här i föreningens nya museum och tänkte direkt att det skulle vara roligt att visa upp min mors konst. Gamla Bollebygds bor kommer säkert ihåg henne, säger dottern Barbro Mattinen som själv är känd målare i Bollebygd men som nu väljer att ställa ut sin mors konst.

Ellen Johansson 1906-1996
Ellen Johansson föddes redan 1906 och var redan som ung förtjust i att måla och teckna. Hennes dröm var att få utbilda sig inom konsten. På den tiden tyckte nog de flesta bland ”vanligt folk” att det där med att måla och teckna bara ställde till med ”griller i huvudet på töser”. Så någon konstutbildning blev det aldrig för Ellen. Så efter föräldrarnas bortgång, båda dog under ett och samma år, blev det Ellen och de yngre syskonen i en syskonskara om elva barn som fick sköta gården.

1951 kom Ellen Johansson till Bollebygd, gifte sig med Johan Johansson och fick barnen Barbro och Christer. Båda kända Bollebygdsbor. Barbro, välkänd konstnär i Bollebygd, som nu hänger sin mammas konst och Christer Johansson som idag är kommunstyrelsens vice ordförande i Bollebygds kommun.

Oljemålningskurs
1975 började Ellen Johansson sin första oljemålningskurs i Bollebygd. Hon höll sedan på med måleriet framt till sin död 1996. Ellen Johansson hade utställningar i Bollebygd och var även representerad på Älvsborgssalongen på Rydals Museum och Höstsalongen på Borås Konstmuseum.

 

 


Dottern Barbro och hennes man Martti Mattinen hänger Ellen Johansson konst. <br />En av museets ansvariga, Agne Johansson servar med <br />hammare och spik.
Dottern Barbro och hennes man Martti Mattinen hänger Ellen Johansson konst. 
En av museets ansvariga, Agne Johansson servar med 
hammare och spik.Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com