« Föreg. Nästa »

77 miljoner samlades in till Världens Barn


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

77 miljoner samlades
in till Världens Barn


Christer Falk 2018-10-07


I helgen passerade vi kampanjkulmen för Radiohjälpens insamling Världens Barn. Över hela landet har det pågått insamlingsaktiviteterochSVT sände i fredags en fantastisk gala med artister som Magnus CarlssonSarah Klang, Jill Johnson och Silvana Imam. Årets resultat uppgårhittills till fantastiska drygt 77 miljoner kronor.


Världens Barn är Sveriges största insamling. Genom digitala insamlingsbössor, springande skolelever, konserter, secondhandförsäljning och bakning av småkakor har frivilliga i samtliga 290 kommuner engagerat sig i kampanjen. Ett engagemang som gör enorm skillnad för utsatta barn världen över. 

– Radiohjälpens kampanj Världens Barn förändrar livet för hundratusentals barn. Genom den bidrar vi till ökad hälsa, skolgång och trygghet. Men den är mer än så! När tiotusentals frivilliga engagerar sig samtidigt som SVT, Sveriges Radio och Utbildningsradion lyfter insamlingen så blir det en manifestation för barns rättigheter, säger Evy Jonsson, kampanjledare för Världens Barn. 

– Insamlingen är ett sätt att visaempati. Så många människor ger av sin tid, sitt engagemang och sina tillgångar. Det gör något med oss själva. Vi är med och förändrar vår värld till det bättre!

 

De pengar som kommer in genom kampanjen ger stöd till barn som befinner sig i akuta och svåra situationer, men förebygger även att barn alls ska hamna i utsatthet.
Niclas Lindgrenär ordförande för Världens Barn och direktor för PMU, en av de 14 organisationer som genomför riksinsamlingen och kanaliserar delar av de inkomna medlen.

– Vi får aldrig sluta skapa hopp om att situationen kan förändras för alla de barn som lever i utsatthet och fattigdom i världen. Det handlar om barn som växer upp i krig och konflikter, barn som saknar tillgång till hälsa och utbildning och barn som på andra sätt blir nekade sina rättigheter. Tillsammans kan vi göra en enorm skillnad.

Samtliga av Sveriges RadiosP4-kanaler är aktiva i insamlingen genom inringda gåvor och sms och genom lokala aktiviteter i landet. P4-kanalerna utgör en omistlig draghjälp för den Riksinsamling som sker genom organisationer och frivilliga.

Kommunkampen är ett tävlingsmoment som sporrar till mer insamling. I årets insamling är det Sorsele som åter hamnar i topp av kommunerna och Örebro som är årets mest generösa storstad. 

Resultat i kommunkampen

Mest generösa kommun

 

Kommun

Insamlat per capita 

1

Sorsele

137,57 kr

2

Arjeplog

120,34 kr

3

Öckerö

  88,19 kr

 

 

Mest generösa storstad

 

Kommun

Insamlat per capita

1

Örebro

7,66 kr

2

Uddevalla

6,88 kr

3

Järfälla

6,49 kr

 

 

Mest generösa län

 

Län

Insamlat per capita

1

Gotland

14,52 kr

2

Kronoberg

  7,96 kr

3

Jönköping

  7,95 kr

 

 

Årets raket 

Kindaökade med 960procent.

 

Kommun

Insamlat per capita

Procentuell ökning

Kinda

12,72 kr

960 %

 

Det här är Världens Barn


Riksinsamlingen Världens Barngenomförs av Radiohjälpen i samarbete med 14 organisationer: AfrikagruppernaBarnfondenDiakoniaErikshjälpenIM Individuell MänniskohjälpIOGT-NTO-rörelsenIslamic ReliefLäkarmissionenPMURädda BarnenSvenska AfghanistankommitténSvenska kyrkanSvenska Röda Korsetoch We Effect.

Världens Barn är Radiohjälpens största kampanj. Sedan starten 1997 har vi samlat in över 1,5 miljarder kronor för att förändra barns livsvillkor i världen. Tillsammans gör vi en unik insamling med upp emot 45 000 engagerade samtidigt som Sveriges Television och Sveriges Radio i många program uppmärksammar kampanjen.

Världens Barn utgör idag stommen i ett av Radiohjälpens huvudområden, genom sina varaktiga internationella humanitära insatser i projekt med ett starkt barnfokus. Radiohjälpen har funnits sedan 1939 och är den enda organisationen som får samla in
pengar via public service. 

Kampanjledare
Världens BarnEvy Jonsson evy.jonsson@varldensbarn.se0730-22 11 33
OrdförandeVärldens BarnNiclas Lindgrenniclas.lindgren@pmu.se0765-36 96 
GeneralsekreterareRadiohjälpenKristina Henschenkristina.henschen@svt.se0735-34 07 77
ProjektansvarigSVTBjörn Wahren bjorn.wahren@svt.se0705-59 73 40/08-7845173
ProjektansvarigSR P4Anna Carlsson anna.i.carlsson@sverigesradio.se035-17 2744

 

 

 

 

 

 


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommun