« Föreg. Nästa »

Tar klivet ut i rampljuset som kommunstyrelsens ordförande


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Från Bollebygds kommuns hemsida:

Tar klivet ut i rampljuset som kommunstyrelsens ordförande


Christer Falk 2015-01-24

Peter Rosholm (S), kommunstyrelsens ordförande i Bollebygds kommun.
Peter Rosholm (S), kommunstyrelsens ordförande i Bollebygds kommun.

Efter nio år som vice ordförande i kommunstyrelsen har Peter Rosholm (S) tagit över rodret som kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd på heltid.


Efter valet i höstas blev det klart med nytt styre i Bollebygds kommun. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har nu tagit över efter de borgerliga partierna, som styrt i kommunen sedan 1998, och Peter Rosholm (S) valdes till ordförande i kommunstyrelsen.

Uppdraget som ordförande i sjukhusstyrelsen för Södra Älvsborgs Sjukhus har han lämnat efter åtta år, för att nu ägna sig åt kommunpolitik på heltid. Nu börjar han så smått komma i ordning i det nya arbetsrummet i kommunhuset.


Hur har den första tiden varit?

- Den har varit hektisk. Med två nya nämnder och många nya politiker i kommunen har mycket arbete gått åt till att bestämma vem som gör vad och vilket ansvar styrelser och nämnder ska ha. Samtidigt som det är full fart med planeringen för en ny tågstation mellan Bollebygd och Rävlanda längs den framtida Götalandsbanan.


Hur har det varit att lämna sjukhusvärlden och ägna dig helt åt kommunala frågor?

- Jag har lärt mig mycket i rollen som ordförande i sjukhusstyrelsen, både kring ledarskap och styrning, men också hur komplexa de flesta frågor är och att de kräver eftertänksamhet. Samtidigt har det varit svårt att kombinera två så stora uppdrag. Nu blir det bra att få koncentrera sig på ett uppdrag.


Hur ser du på ditt nya uppdrag?

- Vi har en jättespännande tid framför oss i kommunen och stora möjligheter, bland annat med allt som ska planeras kring en ny tågstation. Det är självklart många frågor som ska lösas på vägen.


Blir det någon skillnad nu när du tagit över ordförandeposten?

- Jag vill ha en öppenhet och synlighet och hoppas att det ska märkas. Min ambition är att samtala mer med och involvera våra invånare mer i besluten, men också berätta mer om våra utmaningar och möjligheter. Sedan vill jag vara synlig. Det innebär bland annat att jag kommer att vara på plats mer i kommunhuset för att vara tillgänglig för kommuninvånare och tjänstemän.


Kommer invånarna att märka att det är ett annat politiskt styre?

- De långsiktiga planerna för kommunen är vi överens om politiskt, så de ligger fast och ska genomföras. Sedan är kvaliteten i skolan prioriterad för oss. Där ingår att se över bemanning, storlek på klasser och grupper samt lärartäthet. Vi vill också utöka dialogen med våra invånare, bland annat genom att införa kommundelsstämmor i Töllsjö, Olsfors och Hultafors, då vi kan diskutera orternas utveckling. Sedan vill vi lyfta miljöfrågorna, där vi till en början ska ta fram en strategi för hur vi ska arbeta med dessa frågor.   


Vilka ser du som årets viktigaste frågor?

- Det är utan tvekan utvecklingsplanen kring ett nytt stationsområde och bygget av den nya F-6 skolan i Bollebygd. Vi har renoverat skolorna i både Olsfors och Töllsjö. Det är viktigt att vi får en modern skola även i Bollebygd, som stöttar det pedagogiska arbetet. Den nuvarande är gammal och uttjänt. Planeringen kring tågstationen är en stor del i det arbete som pågår med kommunens översiktsplan. Vi ska ge invånarna möjlighet att lämna synpunkter och kunna påverka. Vi ska även föra en dialog med markägarna i området, för om fem år sätts grävskoporna i marken.


Kort om Peter Rosholm (S), ny ordförande i kommunstyrelsen

  • Yrkesbakgrund: Lokförare. Politiskt engagerad socialdemokrat sedan 1987.
  • Ålder: 58 år
  • Bor: Bollebygd
  • Familj: Frun Maja, tre vuxna barn
  • Fritidsintressen: Gillar att umgås med familj och vänner, springa i skogen, fixa med tekniska apparater, renovera hus, bilar och motorcyklar, samt åka husbil
  • Hoppas på: En vilja att alla kavlar upp skjortärmarna och hjälps åt med att utveckla Bollebygd till att bli en ännu bättre kommun
Text: Pernilla Augustsson. Foto: Atelje Braum, Kinna.

Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com