« Föreg. Nästa »

Fått sin egen gränd


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Fått sin egen gränd


Christer Falk 2008-12-07


Nu har Ernst ”Kyparn” Johansson fått en del av Bollebygd uppkallad efter sig. Visserligen får han nöja sig med Kyparns gränd men det hade han nog varit mer än nöjd med. Och gränden ligger i ett område av samhället som ”Kyparn” kände väl. Inte alls så långt från hotellet som var anledningen till att han kom till Bollebygd en gång på trettiotalet.

För gamla Bollebygdsbor är Ernst ”Kyparn” Johansson välkänd men för alla er som flyttat in i kommunen kan den kommande texten ge er en liten bild av vem som döljer sig bakom gränden med namnet ”Kyparns gränd”.

”Höll rent efter oss andra…
Lördagen den elfte juli 1981 fyllde Ernst ”Kyparn” Johansson 85 år. Några veckor innan bemärkelsedagen tog jag mod till mig och frågade om jag fick göra en intervju och ta några bilder. ”Kyparn” svarade direkt ja på min fråga och jag fick mitt scoop. I all fall utifrån Bollebygdsmått mätt.

5-6 timmar
Trots sin höga ålder jobbade Ernst ”Kyparn” Johansson fem till sex timmar om dagen.
-Jag tycker det räcker vid min ålder, menade han och det var väl ingen som kunde säga emot.
Nästan varje dag lastade Ernst sin cykel med kratta, spade och ibland även lie för att bege sig till samhällets centrum där han såg till att hålla rent och snyggt. Någon som med åren blev en livsuppgift för ”Kyparn”.

Hotellet
Till Bollebygd kom Ernst ”Kyparn” Johansson i mitten av trettiotalet för att arbeta på hotellet.
-Där var det långa arbetsdagar. 11-12 timmars dagar var inte ovanliga, berättar Ernst.
Jobbat hade Ernst gjort sedan han var i 12-årsåldern. I lantbruk anställd per månad, ibland längre.
Ernst berättade också att han fotvandrat och jobbat sig igenom landskapen Dalsland, Halland, Småland och Skåne i sin ungdom.

Drömmar
-Visst hade även jag drömmar i min ungdom, hade gärna velat bli skräddare, men då fanns inga alternativ. För att bli mätt var man tvungen att arbeta, börja så ung som möjligt.

Beläst
Bakom fasaden ”byorginal” fanns en man som under 35 år hade prenumererat på Västgöta-Demokraten och en man som var en mycket flitig kund på Bollebygds bibliotek.
-Jag har varit storkund på biblioteket under många år. Böckernas värld har genom åren gett mig många, många upplevelser.
Innan vi skildes åt ställde jag den banala frågan om han inte skulle trappa ner efter att ha fyllt 85 år.
-Visst inte, så länge jag orkar kommer jag att arbeta vidare. Arbetar man så glömmer man reumatismen och det är bättre att arbeta än att sitta ensam hemma.

Gick bort 1990
Under senare delen av sitt liv bodde Ernst ”Kyparn” Johansson i pensionärslägenheterna intill Bollebygds bibliotek och något år innan sin bortgång bodde han på Ballebo Sjukhem.
Ernst ”Kyparn” Johansson gick bort den 19 augusti 1990.”

Namnberedningen
Idén till valet av namnet på gränden kommer från kommunens namnberedningsgrupp.
-Vi har under några år namnsatt ett tusental vägar och gator. Vem av oss eller när vi kom på idén om att döpa gränden mellan gamla posten och krogen till Kyparns gränd minns jag inte, men här känner vi att vi lyckats mycket bra, säger Otto Andréasson som tillsammans med Christer Johansson, Paul Orrestrand och Roland Andersson sitter i namnberedningsgruppen.
-Till vår hjälp har vi också Helen Johansson från kommunkontoret, fortsätter Otto som även kan berätta att gruppen använt ytterligare namn med lokal anknytning.
-Vi har döpt en väg till Särnmarks väg, den går jämsides med gamla R40 och kommer ut vid parkeringen där han en gång hade sin korvkiosk. Den lilla korta vägstumpen mellan järnvägsövergången in mot Krafthuset har vi kallat för Wikingborgs gränd, efter nykterhetsrörelsens hus som ligger granne med Krafthuset. I närheten finns Utängsvägen och den allra nyaste vägen som vi namnsatt är där villorna i Rinnaområdet ska byggas. Den vägen har vi valt att kalla för Guldsandbivägen, säger Otto Andréasson.

Artikeln har varit publicerad i AnnonsMarknan nr 20 2008Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 elle