« Föreg. Nästa »

Under färgen på Bollebygds kyrka


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Under färgen på Bollebygds kyrka


Christer Falk 2018-12-04

Elise Lund föreläste om och kring sin konstruktionsanalys av Bollebygds kyrka.
Elise Lund föreläste om och kring sin konstruktionsanalys av Bollebygds kyrka.

Det blev ett par intressanta timmar i Bollebygds kyrka ikväll.
På temat ”Under färgen på Bollebygds kyrka” föreläste Elise Lund, student vid Bebyggelseantikvariskt program vid Göteborgs universitet.


  

Som en del i utbildningen har Elise Lund gjort en konstruktionsanalys av Bollebygds kyrka, från grunden och ända upp i taknocken. Studerat grunden, bjälklag, golv, väggar, takstolar, upphängningen av kyrkklockorna. Ett arbete som hon föreläste om i drygt en halvtimme.Här bjöd Elise Lund besökarna på en helt ny syn och kunskap om sin kyrka.
– Efter att ha gått igenom det mesta har jag funnit att kyrkan är i mycket fint skick. Den stora kyrktrappan behöver dock göras iordning. Det finns en del sprickor i den som bör lagas. Utöver det var det svårt att hitta några brister, menade Elise när hon rundade av sin föreläsning.

Paus och diskussioner
Kaffe och macka bjöd kyrkan på denna kväll och under kaffepausen var det många som ville veta mer om det arbete som Elise gjort och sammanställt. En av frågorna som Elise fick handlade om varför hon valde att göra sitt arbete här i Bollebygd.
– Jag bor här, därför passade det bra att få arbeta här på hemmaplan, blev svaret.

Sprida kunskapen
En av anledningarna till att den här kvällen kom till var att kyrkoherden fått kännedom om arbetet kring Bollebygds kyrka.
– Jag fick uppdraget att sprida det här och därför bjöd vi in till den här församlingsaftonen, berättar Anders Jernbratt, präst och värd för kvällen.

Kan det mesta
Under kaffepausen fick arrangören vetskap om Ingemar Fredriksson, Bollebygdsbon som kan det allra mesta om sin hembygd. Självklart finns även kunskapen om kyrkan som han nästan bor granne med. 
– Det var första gången som jag talade inför publik i kyrkan, konstaterade Ingemar Fredriksson efter sin lilla berättelse om hur kyrkan i Bollebygd en gång kom till. En berättelse som de flesta ville höra mer av. Ingemar Fredriksson kommer vi säkert att höra mer av från talarstolen i Bollebygds kyrka.

Frågor
Under de två timmarna fanns även en liten frågestund och någon i församlingen hakade på det där med kyrkans branta och farliga trappa. Här kunde dock kyrkorådets vice ordförande ge svar direkt.
– Vi har jobbat på detta med vår trappa en tid och om allt går enligt planerna så kommer trappan att åtgärdas under nästa år, informerade Hasse Haraldsson.

170 – nästa år
Bollebygds kyrka började byggas 1844 och invigdes 1849. Det innebär att Bollebygds kyrka fyller hela 170 år nästa år. Ett jubileum som ansvariga nu får ta tag i – och där kanske både Elise Lund och Ingemar Fredriksson borde få vara med på ett hörn…


Elise Lund ger besökerna nya kunskaper om Bollebygds kyrka.
Elise Lund ger besökerna nya kunskaper om Bollebygds kyrka.

Agneta Berner, Ruth Bergman, Ingemar Wallin och Elsie Lund diskuterar vidare<br />i kaffepausen.
Agneta Berner, Ruth Bergman, Ingemar Wallin och Elsie Lund diskuterar vidare
i kaffepausen.Ingemar Fredriksson berättade om hur det gick till när Bollebygds kyrka byggdes. 
Ingemar Fredriksson berättade om hur det gick till när Bollebygds kyrka byggdes. 


Bertil Hanberger, före detta kyrkoherde i Bollebygd visar en brochyr som han och Torsten Norrfjärd tog fram i början av 2000-talet.
Bertil Hanberger, före detta kyrkoherde i Bollebygd visar en brochyr som han och Torsten Norrfjärd tog fram i början av 2000-talet.

Kyrkorådets vice ordförande Hasse Haraldsson ger ett positivt svar om den branta kyrktrappen.
Kyrkorådets vice ordförande Hasse Haraldsson ger ett positivt svar om den branta kyrktrappen.

Prästen Anders Jernbratt var kvällens värd och avslutade kvällen med en aftonbön.
Prästen Anders Jernbratt var kvällens värd och avslutade kvällen med en aftonbön.


Tipsa en vän     Skriv ut
Information i Töllsjö
Annons Töllsjö

Annons 1

Nytt år igen
– vi lägger 2017 bakom oss och ser fram emot ett spännande 2018.
Välkommen

Under 2017 publicerades 252 inslag här på bollebygdsnyheter.se. 252 nedslag i Bollebygds nutidshistoria. Året som gått har varit turbulent i världen men även här i Bollebygd har vi upplevt stänk av turbulens. Vi har fått veta att den tänkta snabbjärnvägen mellan Göteborg och Stockholm är längre bort än vad våra styrande hoppats på. Än lär det inte vara avgjort – men nu verkar det mer handla om regiontrafik än en höghastighetsbana mot huvudstaden. Vi får se.

Här på bollebygdsnyheter.se har besöken ökat med hela 16 656 stycken under 2017. Vilket innebär att vi nu passerat 85.000 besök. De enskilda sidorna har kollats upp 308 338 gånger.
Fantastiska siffror och därtill utan någon egentlig reklam.

Nu rullar vi på i samma anda, försöker bevaka så mycket vi hinner och orkar med. Och du läsare – hör gärna av dig med tips. Är du föreningsengagerad så skicka in era arrangemang så lägger vi ut dem i god tid innan datumet för ditt arrangemang.

Nyheter från näringslivet tar vi mer än gärna in här på bollebygdsnyheter.se. Det kan vara både viktigt och roligt att visa upp för omgivningen vad som händer ute i de många företagen i kommunen. Idag finns drygt 1000 företag registrerade i Bollebygd. Från ett 90-tal av dem finns korta videoklipp som visas upp på Swedbank, Handelsbanken, i Mäklarhusets skyltfönster och i entrén på Hulta Golfklubb. Givetvis finns även videoslingan här på bollebygdsnyheter.se. Inom kort kommer vi även att lägga ut en slinga med videoklipp från föreningslivet.

Vill du också att ditt företag eller din förening ska synas – kontakta cfpro.se så bestämmer vi tid för inspelning. Inspelning och visning är gratis.

Liksom tidigare år kommer vi att presentera våra reportage via text/foto eller videoinslag.

Välkommen till ett nytt år med
bollebygdsnyheter.se

Över 1000 företag i Bollebygds kommunbollebygdsnyheter.se ett nyhetskomplement i Bollebygds kommun.
Bollebygds kommun samarbetar med bollebygdsnyheter.se

”För mig är bollebygdsnyheter.se ingen nyhet.
Som Bollebygdsbo och politiker har jag följt den här sidan sedan starten för tio år sedan.

Jag ser bollebygdsnyheter.se som ett komplement till den mer traditionella
pressen, som AnnonsMarknan,
Borås Tidning, P4 och SVT Väst. Och ibland även ett komplement till Bollebygds kommuns egen hemsida.

Att bollebygdsnyheter.se är en lokal nyhetsförmedlare är bra. Jag tror att fler och fler upptäcker den här möjligheten till information om både stort och smått
i kommunen. Fler och fler videoinslag publiceras och därmed har vi faktiskt ett
stänk av en lokal TV-kanal i kommunen.

En annan fördel med bollebygdsnyheter.se
är att det är lätt att gå tillbaka och se vad
som hänt i kommunen under de senaste tio åren.
En lättillgänglig nutidshistoria.

Under senare tid har bollebygdsnyheter.se visat videoklipp från det breda företagande som finns inom Bollebygds kommun. En information som bland annat kan ge invånarna en bild av en potentiell arbetsmarknad på hemmaplan. Självklart bra.

Likt min företrädare, Christer Johansson som ordförande i kommunstyrelsen, hoppas jag att både föreningslivet och näringslivet i kommunen ser möjligheten att få ut information om sina verksamheter här i bollebygdsnyheter.se”

Peter Rosholm (S)
Kommunstyrelsens
ordförande i Bollebygds kommun.


Kicka här för att ta dig direkt över till
Bollebygds kommuns hemsida.
www.bollebygd.se

Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com