« Föreg. Nästa »

Under färgen på Bollebygds kyrka


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Under färgen på Bollebygds kyrka


Christer Falk 2018-12-04

Elise Lund föreläste om och kring sin konstruktionsanalys av Bollebygds kyrka.
Elise Lund föreläste om och kring sin konstruktionsanalys av Bollebygds kyrka.

Det blev ett par intressanta timmar i Bollebygds kyrka ikväll.
På temat ”Under färgen på Bollebygds kyrka” föreläste Elise Lund, student vid Bebyggelseantikvariskt program vid Göteborgs universitet.


  

Som en del i utbildningen har Elise Lund gjort en konstruktionsanalys av Bollebygds kyrka, från grunden och ända upp i taknocken. Studerat grunden, bjälklag, golv, väggar, takstolar, upphängningen av kyrkklockorna. Ett arbete som hon föreläste om i drygt en halvtimme.Här bjöd Elise Lund besökarna på en helt ny syn och kunskap om sin kyrka.
– Efter att ha gått igenom det mesta har jag funnit att kyrkan är i mycket fint skick. Den stora kyrktrappan behöver dock göras iordning. Det finns en del sprickor i den som bör lagas. Utöver det var det svårt att hitta några brister, menade Elise när hon rundade av sin föreläsning.

Paus och diskussioner
Kaffe och macka bjöd kyrkan på denna kväll och under kaffepausen var det många som ville veta mer om det arbete som Elise gjort och sammanställt. En av frågorna som Elise fick handlade om varför hon valde att göra sitt arbete här i Bollebygd.
– Jag bor här, därför passade det bra att få arbeta här på hemmaplan, blev svaret.

Sprida kunskapen
En av anledningarna till att den här kvällen kom till var att kyrkoherden fått kännedom om arbetet kring Bollebygds kyrka.
– Jag fick uppdraget att sprida det här och därför bjöd vi in till den här församlingsaftonen, berättar Anders Jernbratt, präst och värd för kvällen.

Kan det mesta
Under kaffepausen fick arrangören vetskap om Ingemar Fredriksson, Bollebygdsbon som kan det allra mesta om sin hembygd. Självklart finns även kunskapen om kyrkan som han nästan bor granne med. 
– Det var första gången som jag talade inför publik i kyrkan, konstaterade Ingemar Fredriksson efter sin lilla berättelse om hur kyrkan i Bollebygd en gång kom till. En berättelse som de flesta ville höra mer av. Ingemar Fredriksson kommer vi säkert att höra mer av från talarstolen i Bollebygds kyrka.

Frågor
Under de två timmarna fanns även en liten frågestund och någon i församlingen hakade på det där med kyrkans branta och farliga trappa. Här kunde dock kyrkorådets vice ordförande ge svar direkt.
– Vi har jobbat på detta med vår trappa en tid och om allt går enligt planerna så kommer trappan att åtgärdas under nästa år, informerade Hasse Haraldsson.

170 – nästa år
Bollebygds kyrka började byggas 1844 och invigdes 1849. Det innebär att Bollebygds kyrka fyller hela 170 år nästa år. Ett jubileum som ansvariga nu får ta tag i – och där kanske både Elise Lund och Ingemar Fredriksson borde få vara med på ett hörn…


Elise Lund ger besökerna nya kunskaper om Bollebygds kyrka.
Elise Lund ger besökerna nya kunskaper om Bollebygds kyrka.

Agneta Berner, Ruth Bergman, Ingemar Wallin och Elsie Lund diskuterar vidare<br />i kaffepausen.
Agneta Berner, Ruth Bergman, Ingemar Wallin och Elsie Lund diskuterar vidare
i kaffepausen.Ingemar Fredriksson berättade om hur det gick till när Bollebygds kyrka byggdes. 
Ingemar Fredriksson berättade om hur det gick till när Bollebygds kyrka byggdes. 


Bertil Hanberger, före detta kyrkoherde i Bollebygd visar en brochyr som han och Torsten Norrfjärd tog fram i början av 2000-talet.
Bertil Hanberger, före detta kyrkoherde i Bollebygd visar en brochyr som han och Torsten Norrfjärd tog fram i början av 2000-talet.

Kyrkorådets vice ordförande Hasse Haraldsson ger ett positivt svar om den branta kyrktrappen.
Kyrkorådets vice ordförande Hasse Haraldsson ger ett positivt svar om den branta kyrktrappen.

Prästen Anders Jernbratt var kvällens värd och avslutade kvällen med en aftonbön.
Prästen Anders Jernbratt var kvällens värd och avslutade kvällen med en aftonbön.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com