« Föreg. Nästa »

Under färgen på Bollebygds kyrka


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Under färgen på Bollebygds kyrka


Christer Falk 2018-12-04

Elise Lund föreläste om och kring sin konstruktionsanalys av Bollebygds kyrka.
Elise Lund föreläste om och kring sin konstruktionsanalys av Bollebygds kyrka.

Det blev ett par intressanta timmar i Bollebygds kyrka ikväll.
På temat ”Under färgen på Bollebygds kyrka” föreläste Elise Lund, student vid Bebyggelseantikvariskt program vid Göteborgs universitet.


  

Som en del i utbildningen har Elise Lund gjort en konstruktionsanalys av Bollebygds kyrka, från grunden och ända upp i taknocken. Studerat grunden, bjälklag, golv, väggar, takstolar, upphängningen av kyrkklockorna. Ett arbete som hon föreläste om i drygt en halvtimme.Här bjöd Elise Lund besökarna på en helt ny syn och kunskap om sin kyrka.
– Efter att ha gått igenom det mesta har jag funnit att kyrkan är i mycket fint skick. Den stora kyrktrappan behöver dock göras iordning. Det finns en del sprickor i den som bör lagas. Utöver det var det svårt att hitta några brister, menade Elise när hon rundade av sin föreläsning.

Paus och diskussioner
Kaffe och macka bjöd kyrkan på denna kväll och under kaffepausen var det många som ville veta mer om det arbete som Elise gjort och sammanställt. En av frågorna som Elise fick handlade om varför hon valde att göra sitt arbete här i Bollebygd.
– Jag bor här, därför passade det bra att få arbeta här på hemmaplan, blev svaret.

Sprida kunskapen
En av anledningarna till att den här kvällen kom till var att kyrkoherden fått kännedom om arbetet kring Bollebygds kyrka.
– Jag fick uppdraget att sprida det här och därför bjöd vi in till den här församlingsaftonen, berättar Anders Jernbratt, präst och värd för kvällen.

Kan det mesta
Under kaffepausen fick arrangören vetskap om Ingemar Fredriksson, Bollebygdsbon som kan det allra mesta om sin hembygd. Självklart finns även kunskapen om kyrkan som han nästan bor granne med. 
– Det var första gången som jag talade inför publik i kyrkan, konstaterade Ingemar Fredriksson efter sin lilla berättelse om hur kyrkan i Bollebygd en gång kom till. En berättelse som de flesta ville höra mer av. Ingemar Fredriksson kommer vi säkert att höra mer av från talarstolen i Bollebygds kyrka.

Frågor
Under de två timmarna fanns även en liten frågestund och någon i församlingen hakade på det där med kyrkans branta och farliga trappa. Här kunde dock kyrkorådets vice ordförande ge svar direkt.
– Vi har jobbat på detta med vår trappa en tid och om allt går enligt planerna så kommer trappan att åtgärdas under nästa år, informerade Hasse Haraldsson.

170 – nästa år
Bollebygds kyrka började byggas 1844 och invigdes 1849. Det innebär att Bollebygds kyrka fyller hela 170 år nästa år. Ett jubileum som ansvariga nu får ta tag i – och där kanske både Elise Lund och Ingemar Fredriksson borde få vara med på ett hörn…


Elise Lund ger besökerna nya kunskaper om Bollebygds kyrka.
Elise Lund ger besökerna nya kunskaper om Bollebygds kyrka.

Agneta Berner, Ruth Bergman, Ingemar Wallin och Elsie Lund diskuterar vidare<br />i kaffepausen.
Agneta Berner, Ruth Bergman, Ingemar Wallin och Elsie Lund diskuterar vidare
i kaffepausen.



Ingemar Fredriksson berättade om hur det gick till när Bollebygds kyrka byggdes. 
Ingemar Fredriksson berättade om hur det gick till när Bollebygds kyrka byggdes. 


Bertil Hanberger, före detta kyrkoherde i Bollebygd visar en brochyr som han och Torsten Norrfjärd tog fram i början av 2000-talet.
Bertil Hanberger, före detta kyrkoherde i Bollebygd visar en brochyr som han och Torsten Norrfjärd tog fram i början av 2000-talet.

Kyrkorådets vice ordförande Hasse Haraldsson ger ett positivt svar om den branta kyrktrappen.
Kyrkorådets vice ordförande Hasse Haraldsson ger ett positivt svar om den branta kyrktrappen.

Prästen Anders Jernbratt var kvällens värd och avslutade kvällen med en aftonbön.
Prästen Anders Jernbratt var kvällens värd och avslutade kvällen med en aftonbön.


Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2023
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.
Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk




Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com