« Föreg. Nästa »

Bollebygd på plats 253 i bredbandsrankningSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Bollebygd på plats 253 i bredbandsrankning


Christer Falk 2015-03-26


Bollebygds kommun hamnar på plats 253 bland Sveriges 290 kommuner när det gäller snabbt bredband. Under 2014 hade 13 procent av hushållen i Bollebygd tillgång till bredband via fiber, en lika stor andel som 2013. Det visar ny statistik från Post- och telestyrelsen som presenteras av Svenska Stadsnätsföreningen. Riksgenomsnittet ligger på 54 procent. – Det går åt rätt håll sett till hela landet, men ännu har alltför få villor i tätorter och hushåll på landsbygden tillgång till fiber. Hela befolkningen måste få ta del av den digitala utvecklingen, säger Mikael Ek, vd för Svenska Stadsnätsföreningen.

I Bollebygd hade 13 procent av hushållen tillgång till fiberbredband 2014 och kommunen hamnar därmed på plats 253 av 290 i bredbandsrankningen. Sundbyberg hamnar för femte året i rad på första plats i bredbandsrankningen, där hade 94 procent av hushållen tillgång till bredband via fiber. Lägst var tillgången i kommunerna Malung-Sälen och Hörby, med 3 procent.

 

Statistik från Post- och telestyrelsens bredbandskartläggning visar att mer än hälften, 54 procent, av alla hushåll i Sverige hade tillgång till bredband via fiber i oktober 2014. Det är en ökning med fem procentenheter jämfört med året innan.

 

I dag står öppna stadsnät för omkring 60 procent av allt fiberbredband som byggts ut i Sverige. Nio av tio stadsnät ägs och drivs av kommuner. Stadsnäten är dock förhindrade av den så kallade lokaliseringsprincipen att bygga ut bredbandet till närliggande kommuner och samverka med andra stadsnät kring frågor som exempelvis att höja nätsäkerheten.

 

– Det är nödvändigt för bredbandsutbyggnaden att stadsnäten kan konkurrera på lika villkor och agera över kommungränserna. Det behövs bredband via fiber för att klara den digitala utvecklingen – och fiber tar tid att bygga ut, säger Mikael Ek.

 

Enligt Svenska Stadsnätsföreningens beräkningar behövs ytterligare 40 miljarder kronor i investeringar för att nå det politiska målet att nio av tio hushåll ska ha tillgång till snabbt bredband år 2020.

 

Fotnot: Tillgång definieras som att hushåll snabbt och utan särskilda kostnader kan beställa bredbandsabonnemang.

 

Läs mer:
- Hela listan: tillgång till bredband via fiber per kommun och län 2010–2014


Tipsa en vän     Skriv ut
Annons 1

Nytt år igen
– vi lägger 2017 bakom oss och ser fram emot ett spännande 2018.
Välkommen

Under 2017 publicerades 252 inslag här på bollebygdsnyheter.se. 252 nedslag i Bollebygds nutidshistoria. Året som gått har varit turbulent i världen men även här i Bollebygd har vi upplevt stänk av turbulens. Vi har fått veta att den tänkta snabbjärnvägen mellan Göteborg och Stockholm är längre bort än vad våra styrande hoppats på. Än lär det inte vara avgjort – men nu verkar det mer handla om regiontrafik än en höghastighetsbana mot huvudstaden. Vi får se.

Här på bollebygdsnyheter.se har besöken ökat med hela 16 656 stycken under 2017. Vilket innebär att vi nu passerat 85.000 besök. De enskilda sidorna har kollats upp 308 338 gånger.
Fantastiska siffror och därtill utan någon egentlig reklam.

Nu rullar vi på i samma anda, försöker bevaka så mycket vi hinner och orkar med. Och du läsare – hör gärna av dig med tips. Är du föreningsengagerad så skicka in era arrangemang så lägger vi ut dem i god tid innan datumet för ditt arrangemang.

Nyheter från näringslivet tar vi mer än gärna in här på bollebygdsnyheter.se. Det kan vara både viktigt och roligt att visa upp för omgivningen vad som händer ute i de många företagen i kommunen. Idag finns drygt 1000 företag registrerade i Bollebygd. Från ett 90-tal av dem finns korta videoklipp som visas upp på Swedbank, Handelsbanken, i Mäklarhusets skyltfönster och i entrén på Hulta Golfklubb. Givetvis finns även videoslingan här på bollebygdsnyheter.se. Inom kort kommer vi även att lägga ut en slinga med videoklipp från föreningslivet.

Vill du också att ditt företag eller din förening ska synas – kontakta cfpro.se så bestämmer vi tid för inspelning. Inspelning och visning är gratis.

Liksom tidigare år kommer vi att presentera våra reportage via text/foto eller videoinslag.

Välkommen till ett nytt år med
bollebygdsnyheter.se

Över 1000 företag i Bollebygds kommunbollebygdsnyheter.se ett nyhetskomplement i Bollebygds kommun.
Bollebygds kommun samarbetar med bollebygdsnyheter.se

”För mig är bollebygdsnyheter.se ingen nyhet.
Som Bollebygdsbo och politiker har jag följt den här sidan sedan starten för tio år sedan.

Jag ser bollebygdsnyheter.se som ett komplement till den mer traditionella
pressen, som AnnonsMarknan,
Borås Tidning, P4 och SVT Väst. Och ibland även ett komplement till Bollebygds kommuns egen hemsida.

Att bollebygdsnyheter.se är en lokal nyhetsförmedlare är bra. Jag tror att fler och fler upptäcker den här möjligheten till information om både stort och smått
i kommunen. Fler och fler videoinslag publiceras och därmed har vi faktiskt ett
stänk av en lokal TV-kanal i kommunen.

En annan fördel med bollebygdsnyheter.se
är att det är lätt att gå tillbaka och se vad
som hänt i kommunen under de senaste tio åren.
En lättillgänglig nutidshistoria.

Under senare tid har bollebygdsnyheter.se visat videoklipp från det breda företagande som finns inom Bollebygds kommun. En information som bland annat kan ge invånarna en bild av en potentiell arbetsmarknad på hemmaplan. Självklart bra.

Likt min företrädare, Christer Johansson som ordförande i kommunstyrelsen, hoppas jag att både föreningslivet och näringslivet i kommunen ser möjligheten att få ut information om sina verksamheter här i bollebygdsnyheter.se”

Peter Rosholm (S)
Kommunstyrelsens
ordförande i Bollebygds kommun.


Kicka här för att ta dig direkt över till
Bollebygds kommuns hemsida.
www.bollebygd.se

Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com