« Föreg. Nästa »

Bollebygd på plats 253 i bredbandsrankningSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Bollebygd på plats 253 i bredbandsrankning


Christer Falk 2015-03-26


Bollebygds kommun hamnar på plats 253 bland Sveriges 290 kommuner när det gäller snabbt bredband. Under 2014 hade 13 procent av hushållen i Bollebygd tillgång till bredband via fiber, en lika stor andel som 2013. Det visar ny statistik från Post- och telestyrelsen som presenteras av Svenska Stadsnätsföreningen. Riksgenomsnittet ligger på 54 procent. – Det går åt rätt håll sett till hela landet, men ännu har alltför få villor i tätorter och hushåll på landsbygden tillgång till fiber. Hela befolkningen måste få ta del av den digitala utvecklingen, säger Mikael Ek, vd för Svenska Stadsnätsföreningen.

I Bollebygd hade 13 procent av hushållen tillgång till fiberbredband 2014 och kommunen hamnar därmed på plats 253 av 290 i bredbandsrankningen. Sundbyberg hamnar för femte året i rad på första plats i bredbandsrankningen, där hade 94 procent av hushållen tillgång till bredband via fiber. Lägst var tillgången i kommunerna Malung-Sälen och Hörby, med 3 procent.

 

Statistik från Post- och telestyrelsens bredbandskartläggning visar att mer än hälften, 54 procent, av alla hushåll i Sverige hade tillgång till bredband via fiber i oktober 2014. Det är en ökning med fem procentenheter jämfört med året innan.

 

I dag står öppna stadsnät för omkring 60 procent av allt fiberbredband som byggts ut i Sverige. Nio av tio stadsnät ägs och drivs av kommuner. Stadsnäten är dock förhindrade av den så kallade lokaliseringsprincipen att bygga ut bredbandet till närliggande kommuner och samverka med andra stadsnät kring frågor som exempelvis att höja nätsäkerheten.

 

– Det är nödvändigt för bredbandsutbyggnaden att stadsnäten kan konkurrera på lika villkor och agera över kommungränserna. Det behövs bredband via fiber för att klara den digitala utvecklingen – och fiber tar tid att bygga ut, säger Mikael Ek.

 

Enligt Svenska Stadsnätsföreningens beräkningar behövs ytterligare 40 miljarder kronor i investeringar för att nå det politiska målet att nio av tio hushåll ska ha tillgång till snabbt bredband år 2020.

 

Fotnot: Tillgång definieras som att hushåll snabbt och utan särskilda kostnader kan beställa bredbandsabonnemang.

 

Läs mer:
- Hela listan: tillgång till bredband via fiber per kommun och län 2010–2014


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com