« Föreg. Nästa »

Klarar Bollebygd ekonomin...


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Klarar Bollebygd ekonomin...


Christer Falk 2009-02-11


Det skrivs och talas mycket om ekonomi just nu. Hur påverkar finanskris och lågkonjunkturen Bollebygd. Vi har ställt frågan till kommunstyrelsens ordförande, Christer Johansson (M).

-För 2008 blir resultatet nära det budgeterade, dvs. ca. 6 miljoner kronor. Det är ett resultatmål fastställt av kommunfullmäktige och innebär 2 procent av skatteintäkter och statsbidrag. För 2009 är det budgeterade resultatet 6,7 miljoner kronor. För närvarande fattas det ca. 2,4 miljoner kronor för att vi ska nå det resultatet.

Hur tror du att lågkonjunkturen och finanskrisen kommer att påverka ekonomin i Bollebygds kommun?
-De 2,4 miljoner kronor som vi saknar 2009 är en dirket följd av de försämrade prognoser över våra skatteintäkter som vi erhöll mellan oktober och december 2008.

Klarar kommunen att hålla den service som idag serveras kommuninvånarna i Bollebygds kommun?
-Vi kommer att erbjuda samma volym service under 2009 som tidigare. Det som möjligen kan ske är att vi inte lyckas hålla oförändrad kvalité överallt, men det är för tidigt att ge en mer exakt bild av konsekvenserna. Våra nämnder håller just nu på med arbetet att se hur man kan anpassa verksamheten till de minskade resurserna, vilket naturligtvis skapar oro för kommande personalminskningar. Vad det slutligen blir är för tidigt att säga. Det beror självklart också på hur de ekonomiska förutsättningarna utvecklas under våren.


Är det någon eller några av tänkta investeringar som kommer att skjutas på framtiden på grund av rådande konjunktur/finanskris?
-Nej, investeringarna kommer att genomföras som planerat. Vi har en stor investeringsvolym där om- och tillbyggnad av Bollegården (genomförs av vår bostadsstiftelse Bollebo) samt nybyggnad av kök, matsal/samlingssal och förskolor vid Bollebygdsskolan och Töllsjöskolan är de största satsningarna.

Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com