« Föreg. Nästa »

Tingshuset fick en chans till…


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Tingshuset fick en chans till…


Christer Falk 2018-09-05


Med röstsiffrorna 4 för och 3 emot tog Samhällsbyggnadsnämnden beslut om att gå ut med en ny anbudsförfrågan om flytten av Tingshuset från nuvarande plats till den så kallade ”Aronsonska tomten”.


Beslutet innebär att det gamla Tingshuset får en ny chans till överlevnad. Men det hängde på en enda röst. Med tre ja röster från socialdemokraterna och en ja röst från moderaterna gick beslutet i den riktigt som så många hoppats på. Centern, Sverigedemokraterna och en Moderat reserverade sig mot beslutet.

Långbänk
För nio år sedan gick diskussionerna igång mellan Bollebygds kommun och Strand AB. Tanke då som nu var att Strand skulle bygga bostäder, egentligen en fortsättning av det centrumhus som idag ligger vid Gästgivaretorget. 

Överens
Under hösten 2016 kom politikerna överens med Strand AB och en detaljplan upprättades där kommunen förbinder sig att flytta Tingshuset för att ge plats åt nybygget. 

Upphandling
Två gånger har kommunen lagt ut anbudsförfrågningar. Första gången fick man inga svar alls och vid den andra anbudsförfrågan fick man in offerter som samhällsbyggnadsnämnden tyckte blev för dyra.

Hembygdsföreningen
I våras tog Hembygdsförenings ordförande Leif Karlsson kontakt med kommunen för att försöka få till en flytt av Tingshuset. (Mer om detta kan ni se i tidigare reportage här på bollebygdsnyheter). Politikerna och Hembygdsföreningen pratade ihop sig och ordföranden i samhällsbyggnadsnämnden, Lars-Erik Olsson (S) gick till samhällsbyggnadsförvaltningen och bad dem göra ett underlag för ännu en anbudsförfrågan om en flytt av Tingshuset. En anbudsförfrågan som inte skulle bli lika strikt utformad som de två tidigare varit.

Sista chansen för Tingshuset
Vid Samhällsbyggnadsnämndens möte den 20 augusti skulle politikerna ta ställning till om en ny anbudsförfrågan skulle skickas ut. Tingshuset skulle få en chans till att flyttas och leva vidare in i framtiden. När mötet var framme vid beslut blev utgången fyra för att skicka ut en ny anbudsförfrågan och tre valde att säga nej.

De fyra som ställde sig positiva var:
Otto Andréasson (S)
Jacob Engelbrektsson (S)
Lars-Erik Olsson (S)
Bengt Claesson (M) 

Följande reserverade sig mot beslutet:
Sandra Eliasson (C),
Åke Lindkvist (M)
Caroline Frodin (SD).

Följande ersättare fick göra en protokollsanteckning om att de
ställer sig negativa till beslutet:
Robert Sellgren (M)
Ulf Wahlne (KD)
Christer Magnusson (-).


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com