« Föreg. Nästa »

Karin ställer ut på hemmaplan– för andra gången på Galleri Odinslund i Bollebygd


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Karin ställer ut på hemmaplan
– för andra gången på Galleri Odinslund i Bollebygd


Christer Falk 2018-12-02


Lördagen den 24 november var det vernissage för utställningen Akvareller på Galleri Odinslund i Bollebygd. Inför utställning hälsar vi på hos konstnären Karin Utterberg Areqvist och hamnar naturligtvis i hennes ateljé. En ateljésom för dagen var någorlunda städad påstår Karin – så är det säkert.


Påsarna med tavlorna som ska med till Galleri Odinslund är packade så när som på två av utställningstavlorna – de som Karin visar upp på bilden.

Tecknat - sedan unga år
På den självklara frågan om hur länge Karin har ägnat sig åt måleri låter svaret så här.
– Det började med teckning. Har alltid tyckt om att teckna och det blev också mitt yrke till en början. Första jobbet blev vid ett företag som hette Sharco där jag designade och gjorde arbetsförklaringar till broderier.
Därefter blev Karin frilansande illustratör och kunderna var de stora klädkedjorna.
– Jag ritade kläder men designade även broderiarbeten. Som frilansare tog man de jobb som dök upp. Bland annat så illustrerade jag böcker. Minns särskilt en hästbok och en hundbok. Varierande och spännande, berättar Karin.

Reklambyrå
Från fyllda fyrtio blev det arbete på reklambyrån Sefyr som först höll till i Borås men sedan länge håller till i Sandared.
– Jobbet på reklambyrån var omväxlande men jag arbetade mycket med att skissa och lägga upp katalogsidor åt ett norskt företag. Efter tjugotvå år hos reklambyrån i Sandared valde Karin att flytta sin arbetsplats till Borås men arbetet med den norska uppdragsgivaren tog hon med sig.
– De ville ha ett annat upplägg och där passade jag in – det blev något av en nystart för mig i jobbet och nu har jag varit där i snart tio år. Jag gillar mitt jobb så mycket att jag redan har jobbat sex år på övertid. På något sätt har det aldrig funnits någon tydlig gräns mellan mitt målarintresse och yrkesrollen inom reklamen. Mitt jobb handlar fortfarande till stor del om att skissa och lägga upp katalogsidor. Mina skisser ligger till grund för fotografernas arbete och som sagt, det känns fortfarande riktigt roligt.

Men konsten då…
Vid tjugofem års ålder började jag måla, först med olja som jag gillade ganska bra. En tid testade jag akryl men den trivdes jag aldrig med. Istället blev det grafik, kopparstick. Jag lade mycket tid i Borås Grafikverkstad där bland andra Björn Bredström var aktiv. Jag blev rätt så duktig om jag får säga det själv.

Akvarell
Sedan många år är nu Karin Utterberg Areqvist akvarellen trogen. 
– Jag har lärt mig hantera tekniken på ett bra sätt – men man vill ju alltid bli ännu bättre. Det är väl det där med att ”bli ännu bättre” som motiverar mig att fortsätta måla, menar Karin som först och främst ägnar en kväll i veckan åt måleri i gruppen Terra Verde i Borås.
– Vi är en grupp som träffas varje veckan. Halva gruppen målar och resten fotograferar. Men vi trivs bra runt fikaborden också. Det är där vi lär av varandra, delar med oss av tips, men även en del tokigheter. Varje år gör vi en gemensam måleri- och fotoresa. Flest resor har det blivit till Grekland där vi hittar nya motiv och inte minst inspiration. Ett tiotal tavlor av de knappt fyrtio som är med på utställningen är målade på Santorini.

Motiv
Bland de alster som ställs ut på Galleri Odinslund finns många olika motiv. Djur som kor, hästar, grisar, får och fåglar. Men även blommor, grekiska gränder och till och med en balett.
– Jag målar föreställande för det mesta. Någon gång kan det hända att det blir något abstrakt men mycket sällan, säger Karin Utterberg Areqvist vars utställning kommer att finnas på Galleri Odinslund till och med den 15 december.

Artikeln har varit publicerad i AnnonsMarknan 48.

 
Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommun