« Föreg. Nästa »

Bollebygdsbilister körde mindre bil under 2009


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Bollebygdsbilister körde mindre bil under 2009


Christer Falk 2010-08-15


Bilisterna i Bollebygd körde under 2009 i genomsnitt 1554mil, en minskning med 3,9 procent jämfört med föregående år. Det placerar Bollebygd på plats 173 i Statoils kommunranking, som baseras på hur mycket bilisternas körsträckor i olika kommuner har minskat.

Genom att köra på ett sparsamt sätt kan bilisterna i Bollebygd minska sin bränsleförbrukning och klimatpåverkan med cirka 10 procent, enligt Trafikverket. Det motsvarar årligen cirka 1498 kronor och 282 kilo koldioxid per bilist, enligt Statoils beräkningar.

– Sammantaget kan bilisterna i Bollebygd spara cirka 5,1 miljoner kronor om året genom att ändra körstil, det är bra både för plånbok och miljö, säger Helena Fornstedt, informationsdirektör på Statoil.

Bollebygd hamnar på plats 173 i en ranking av Sveriges kommuner. Södertälje ligger på första plats med minskad körsträcka på 12,8 procent sedan 2008. Dorotea är den enda kommun i landet där bilisterna körde mer bil under 2009 vilket ger dem en sista placering i rankingen.

Rankinglistan baseras på ny statistik från Statistiska Centralbyrån. Den genomsnittliga körsträckan för alla bilar i Sverige år 2009 var 1453 mil, en minskning med 4,3 procent.

I riksdagens nya klimatstrategi betonas vikten av information om sparsam körning. Statoil informerar bilister om hur de kan köra på ett sparsamt sätt.

– För att minska trafikens klimatpåverkan krävs många olika åtgärder. Ett sätt är att lära sig köra sparsamt. Ett annat snabbt och enkelt sätt är att öka låginblandningen av etanol i bensin, från dagens fem till tio procent, och i diesel från fem till sju procent. Nu väntar vi på att regeringen ska göra det möjligt, säger Helena Fornstedt.

Med hjälp av sparsam körning kan man minska bränsleförbrukningen med cirka 10 procent utan att restiden ökar. Med rätt lufttryck i däcken kan man spara ytterligare cirka 3 procent. Den som dessutom sänker farten till 90 kilometer i timmen i stället för 110, kan minska bränsleförbrukningen med 20 procent.

Elva körtips för en snålare och smartare körning:
1. Håll koll framåt – planera!
2. Växla upp tidigt – kör på så hög växel som möjligt
3. Kör med jämnt gaspådrag – håll hastighetsgränserna
4. Släpp gasen – motorbromsa
5. Rulla utför – håll jämn gas uppför
6. Håll rätt tryck i däcken
7. Av med takboxen och takräcket
8. Använd motorvärmare
9. Kör inte på tomgång
10. Serva bilen regelbundet
11. Stäng av klimatanläggningen när den inte behövs


För ytterligare information, kontakta:

Helena Fornstedt, informationsdirektör Svenska Statoil, 08-429 61 32, 070-429 61 32, email:shep@statoil.com


Så här har vi räknat:
Vi har utgått från genomsnittlig körsträcka per bil i kommunen, genomsnittlig bränsleförbrukning för bilar i kommunen och genomsnittligt bränslepris för 2009. För hela Sverige var den genomsnittliga körsträckan 1 453 mil, den genomsnittliga bensinförbrukningen 0,83 liter per mil och den genomsnittliga dieselförbrukningen 0,68 liter per mil. Med ett genomsnittligt bensinpris på 12,06 kr/litern och ett dieselpris på 11,48 kr/litern under 2009 ger det – med den fördelning mellan bensin- och dieselbilar som rådde under 2009 – en genomsnittlig besparing på omkring 1 417 kronor för bilisten. En liter bensin ger utsläpp på 2,24 kilo koldioxid och en liter diesel 2,44 kilo koldioxid, vilket ger en genomsnittlig besparing på cirka 267 kilo per bilist. De aggregerade siffrorna om hur mycket som totalt kan sparas baseras på att det går att minska bränsleförbrukningen med 10 procent genom sparsam körning.

Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder