« Föreg. Nästa »

Nu åtalas tidigare chef – misstänks för att ha förskingrat nästan 6 miljoner kronor 


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Från Bollebygds kommuns hemsida:

Nu åtalas tidigare chef – misstänks för att ha förskingrat nästan 6 miljoner kronor

 


Christer Falk 2014-12-16

Åklagare har nu väckt åtal mot en före detta chef i kommunen. Den tidigare chefen åtalas för grov trolöshet mot huvudman och misstänks för att ha förskingrat nästan sex miljoner kronor. Oegentligheterna upptäcktes internt av kommunen i våras, efter att medarbetare reagerat på att belopp på utbetalningar verkade orimligt höga. Kommunen polisanmälde då den tidigare chefen. Sedan dess har polisen genomfört en omfattande brottsutredning, som nu lett fram till ett åtal.

Det är bra att åtal nu är väckt så att vi kan få ett avslut. Det är viktigt även för chefens tidigare medarbetare. Vi kommer att kräva skadestånd på hela det belopp som den tidigare chefen misstänks ha förskingrat, säger kommunchef Anders Einarsson.


Utnyttjade sin förtroendeställning

I åtalet framkommer uppgifter om hur den tidigare chefen utnyttjat sin position och sin förtroendeställning. Personen har sett till att ensam ha kännedom om och kontroll över utbetalningar till tre klienter, trots att dessa klienter inte varit berättigade till några ekonomiska ersättningar. Det har heller inte skett några utredningar av behov av ekonomiska ersättningar eller ersättningsnivåer och inte heller fattats beslut om att ekonomiska förmåner skulle beviljas. Upprepade mindre utbetalningar har gjorts löpande, för att inte överstiga normala beloppsgränser. Sedan har den tidigare chefen utnyttjat sin ställning och sin roll och kontinuerligt hämtat tillbaka en del av pengarna. I åtalet framkommer att detta ska ha pågått under nästan tio år.

- Vi har haft brister i vår internkontroll, därför var det viktigt att vi omedelbart anlitade ett externt revisionsbolag, för att gå igenom samtliga betalningsrutiner och system i kommunen. Bolaget har inte hittat några fler oegentligheter i sin genomgång, vilket gör att vi kan vi känna oss trygga i att det inte har förekommit fler oegentligheter än de vi upptäckt. Nu har vi en tydlig plan för att både göra hanteringen i våra system säkrare och för en mer systematisk uppföljning, säger Anders Einarsson.

Varför har detta inte upptäckts tidigare?

- Det har genomförts på ett mycket utstuderat och planerat sätt. Chefen har kunnat stänga ute insyn och har vid kontroller och frågor under resans gång hela tiden kunnat svara och visa på att uppgifter och fakta stämmer. Det var en person som i sin ställning hade ett stort ansvar, som var trovärdig och som vi hade ett förtroende för.

Varför har inte någon kunnat se detta?

- Eftersom det handlat om löpande utbetalningar varje månad har det inte rört sig om några stora avvikande belopp. Summan för bistånd har bokförts som ett enda belopp som legat inom budget. Vi har låga kostnader för försörjningsstöd jämfört med andra kommuner och beloppen har legat på en jämn nivå.


Åklagaren bedömer brottet som grovt

I åtalet skriver åklagaren att brottet bör bedömas som grovt eftersom Bollebygds kommun tillfogats betydande skada och att brottsligheten skett systematiskt och planerat genom att utnyttja framförallt två klienter. Åklagaren bedömer även att den tidigare chefen begick gärningen med uppsåt. Kommunen kommer att kräva skadestånd på det belopp, 5 971 961 kr, som chefen enligt åtalet misstänks ha förskingrat. Rättegången kommer att äga rum i vår.

Efter att ogentligheterna upptäcktes stängdes den tidigare chefen med omedelbar verkan av från sitt jobb. Därefter kom kommunens och chefen fram till ett avslut och chefen valde att säga upp sig.

 

 


Tipsa en vän     Skriv ut
Annons 1

Nytt år igen
– vi lägger 2017 bakom oss och ser fram emot ett spännande 2018.
Välkommen

Under 2017 publicerades 252 inslag här på bollebygdsnyheter.se. 252 nedslag i Bollebygds nutidshistoria. Året som gått har varit turbulent i världen men även här i Bollebygd har vi upplevt stänk av turbulens. Vi har fått veta att den tänkta snabbjärnvägen mellan Göteborg och Stockholm är längre bort än vad våra styrande hoppats på. Än lär det inte vara avgjort – men nu verkar det mer handla om regiontrafik än en höghastighetsbana mot huvudstaden. Vi får se.

Här på bollebygdsnyheter.se har besöken ökat med hela 16 656 stycken under 2017. Vilket innebär att vi nu passerat 85.000 besök. De enskilda sidorna har kollats upp 308 338 gånger.
Fantastiska siffror och därtill utan någon egentlig reklam.

Nu rullar vi på i samma anda, försöker bevaka så mycket vi hinner och orkar med. Och du läsare – hör gärna av dig med tips. Är du föreningsengagerad så skicka in era arrangemang så lägger vi ut dem i god tid innan datumet för ditt arrangemang.

Nyheter från näringslivet tar vi mer än gärna in här på bollebygdsnyheter.se. Det kan vara både viktigt och roligt att visa upp för omgivningen vad som händer ute i de många företagen i kommunen. Idag finns drygt 1000 företag registrerade i Bollebygd. Från ett 90-tal av dem finns korta videoklipp som visas upp på Swedbank, Handelsbanken, i Mäklarhusets skyltfönster och i entrén på Hulta Golfklubb. Givetvis finns även videoslingan här på bollebygdsnyheter.se. Inom kort kommer vi även att lägga ut en slinga med videoklipp från föreningslivet.

Vill du också att ditt företag eller din förening ska synas – kontakta cfpro.se så bestämmer vi tid för inspelning. Inspelning och visning är gratis.

Liksom tidigare år kommer vi att presentera våra reportage via text/foto eller videoinslag.

Välkommen till ett nytt år med
bollebygdsnyheter.se

Över 1000 företag i Bollebygds kommunbollebygdsnyheter.se ett nyhetskomplement i Bollebygds kommun.
Bollebygds kommun samarbetar med bollebygdsnyheter.se

”För mig är bollebygdsnyheter.se ingen nyhet.
Som Bollebygdsbo och politiker har jag följt den här sidan sedan starten för tio år sedan.

Jag ser bollebygdsnyheter.se som ett komplement till den mer traditionella
pressen, som AnnonsMarknan,
Borås Tidning, P4 och SVT Väst. Och ibland även ett komplement till Bollebygds kommuns egen hemsida.

Att bollebygdsnyheter.se är en lokal nyhetsförmedlare är bra. Jag tror att fler och fler upptäcker den här möjligheten till information om både stort och smått
i kommunen. Fler och fler videoinslag publiceras och därmed har vi faktiskt ett
stänk av en lokal TV-kanal i kommunen.

En annan fördel med bollebygdsnyheter.se
är att det är lätt att gå tillbaka och se vad
som hänt i kommunen under de senaste tio åren.
En lättillgänglig nutidshistoria.

Under senare tid har bollebygdsnyheter.se visat videoklipp från det breda företagande som finns inom Bollebygds kommun. En information som bland annat kan ge invånarna en bild av en potentiell arbetsmarknad på hemmaplan. Självklart bra.

Likt min företrädare, Christer Johansson som ordförande i kommunstyrelsen, hoppas jag att både föreningslivet och näringslivet i kommunen ser möjligheten att få ut information om sina verksamheter här i bollebygdsnyheter.se”

Peter Rosholm (S)
Kommunstyrelsens
ordförande i Bollebygds kommun.


Kicka här för att ta dig direkt över till
Bollebygds kommuns hemsida.
www.bollebygd.se

Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com