« Föreg. Nästa »

Nu åtalas tidigare chef – misstänks för att ha förskingrat nästan 6 miljoner kronor 


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Från Bollebygds kommuns hemsida:

Nu åtalas tidigare chef – misstänks för att ha förskingrat nästan 6 miljoner kronor

 


Christer Falk 2014-12-16

Åklagare har nu väckt åtal mot en före detta chef i kommunen. Den tidigare chefen åtalas för grov trolöshet mot huvudman och misstänks för att ha förskingrat nästan sex miljoner kronor. Oegentligheterna upptäcktes internt av kommunen i våras, efter att medarbetare reagerat på att belopp på utbetalningar verkade orimligt höga. Kommunen polisanmälde då den tidigare chefen. Sedan dess har polisen genomfört en omfattande brottsutredning, som nu lett fram till ett åtal.

Det är bra att åtal nu är väckt så att vi kan få ett avslut. Det är viktigt även för chefens tidigare medarbetare. Vi kommer att kräva skadestånd på hela det belopp som den tidigare chefen misstänks ha förskingrat, säger kommunchef Anders Einarsson.


Utnyttjade sin förtroendeställning

I åtalet framkommer uppgifter om hur den tidigare chefen utnyttjat sin position och sin förtroendeställning. Personen har sett till att ensam ha kännedom om och kontroll över utbetalningar till tre klienter, trots att dessa klienter inte varit berättigade till några ekonomiska ersättningar. Det har heller inte skett några utredningar av behov av ekonomiska ersättningar eller ersättningsnivåer och inte heller fattats beslut om att ekonomiska förmåner skulle beviljas. Upprepade mindre utbetalningar har gjorts löpande, för att inte överstiga normala beloppsgränser. Sedan har den tidigare chefen utnyttjat sin ställning och sin roll och kontinuerligt hämtat tillbaka en del av pengarna. I åtalet framkommer att detta ska ha pågått under nästan tio år.

- Vi har haft brister i vår internkontroll, därför var det viktigt att vi omedelbart anlitade ett externt revisionsbolag, för att gå igenom samtliga betalningsrutiner och system i kommunen. Bolaget har inte hittat några fler oegentligheter i sin genomgång, vilket gör att vi kan vi känna oss trygga i att det inte har förekommit fler oegentligheter än de vi upptäckt. Nu har vi en tydlig plan för att både göra hanteringen i våra system säkrare och för en mer systematisk uppföljning, säger Anders Einarsson.

Varför har detta inte upptäckts tidigare?

- Det har genomförts på ett mycket utstuderat och planerat sätt. Chefen har kunnat stänga ute insyn och har vid kontroller och frågor under resans gång hela tiden kunnat svara och visa på att uppgifter och fakta stämmer. Det var en person som i sin ställning hade ett stort ansvar, som var trovärdig och som vi hade ett förtroende för.

Varför har inte någon kunnat se detta?

- Eftersom det handlat om löpande utbetalningar varje månad har det inte rört sig om några stora avvikande belopp. Summan för bistånd har bokförts som ett enda belopp som legat inom budget. Vi har låga kostnader för försörjningsstöd jämfört med andra kommuner och beloppen har legat på en jämn nivå.


Åklagaren bedömer brottet som grovt

I åtalet skriver åklagaren att brottet bör bedömas som grovt eftersom Bollebygds kommun tillfogats betydande skada och att brottsligheten skett systematiskt och planerat genom att utnyttja framförallt två klienter. Åklagaren bedömer även att den tidigare chefen begick gärningen med uppsåt. Kommunen kommer att kräva skadestånd på det belopp, 5 971 961 kr, som chefen enligt åtalet misstänks ha förskingrat. Rättegången kommer att äga rum i vår.

Efter att ogentligheterna upptäcktes stängdes den tidigare chefen med omedelbar verkan av från sitt jobb. Därefter kom kommunens och chefen fram till ett avslut och chefen valde att säga upp sig.

 

 


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com