« Föreg. Nästa »

Bollebygd på plats 76 i ranking av pappors föräldraledighet


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Bollebygd på plats 76 i ranking
av pappors föräldraledighet


Christer Falk 2014-10-28


Förra året tog papporna i Bollebygd ut 26 procent av föräldraledigheten. Det placerar Bollebygd på plats 76 i TCO:s ranking av alla Sveriges kommuner. Det ojämna uttaget av föräldraledighet missgynnar kvinnor löne- och karriärmässigt och är dåligt för relationen mellan pappor och barn.
– TCO välkomnar att regeringen vill öronmärka en tredje månad i föräldraförsäkringen och vi hoppas det får ett brett stöd i riksdagen. Förslaget skulle leda till att fler pappor i Bollebygd tar ut en längre föräldraledighet, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark.

 
Män tog ut 24,8 procent av föräldradagarna
Under 2013 tog männen i Sverige ut 24,8 procent av föräldradagarna. I Bollebygd uppgick andelen till 25,6 procent, vilket placerar papporna i Bollebygd på plats 76 i TCO:s ranking av samtliga Sveriges kommuner. Ju längre ner i rankingen desto lägre andel för männens uttag.
Regeringen vill att en tredje månad ska reserveras för vardera föräldern inom föräldrapenningen från den 1 januari 2016.

 

Bollebygd på bra plats
Bollebygd är av de 175 kommuner där papporna redan tar ut i genomsnitt tre månader eller mer av föräldraledigheten.
– Kommunen är på rätt väg och vi hoppas att den tredje öronmärkta månaden uppmuntrar fler pappor i Bollebygd att stanna hemma längre med sina barn, säger Eva Nordmark.

 

Kvinnor halkar efter
Det är vanligt att kvinnor halkar efter i lön och utveckling på jobbet när de får barn, medan papporna gör karriär.
– En tredje pappamånad är ett första steg mot att kvinnorna får samma möjligheter i arbetslivet som männen, säger Eva Nordmark.

 

Majoritet av riksdagsledamöterna
En överväldigande majoritet av de riksdagsledamöter som deltog i TCO:s valenkät, 205 av 230 (89 procent), anser att den ojämställda föräldraförsäkringen är problematisk. En klar majoritet av de svarande ledamöterna, 61 procent, vill öka antalet öronmärkta månader.
– Det är bra att politikerna nu vill ta rygg på de 13 procent av familjerna som delar lika på föräldraledigheten och alla de som har ambitionen att leva jämställt, säger Eva Nordmark.


Tipsa en vän     Skriv ut
Annons 1

Nytt år igen
– vi lägger 2017 bakom oss och ser fram emot ett spännande 2018.
Välkommen

Under 2017 publicerades 252 inslag här på bollebygdsnyheter.se. 252 nedslag i Bollebygds nutidshistoria. Året som gått har varit turbulent i världen men även här i Bollebygd har vi upplevt stänk av turbulens. Vi har fått veta att den tänkta snabbjärnvägen mellan Göteborg och Stockholm är längre bort än vad våra styrande hoppats på. Än lär det inte vara avgjort – men nu verkar det mer handla om regiontrafik än en höghastighetsbana mot huvudstaden. Vi får se.

Här på bollebygdsnyheter.se har besöken ökat med hela 16 656 stycken under 2017. Vilket innebär att vi nu passerat 85.000 besök. De enskilda sidorna har kollats upp 308 338 gånger.
Fantastiska siffror och därtill utan någon egentlig reklam.

Nu rullar vi på i samma anda, försöker bevaka så mycket vi hinner och orkar med. Och du läsare – hör gärna av dig med tips. Är du föreningsengagerad så skicka in era arrangemang så lägger vi ut dem i god tid innan datumet för ditt arrangemang.

Nyheter från näringslivet tar vi mer än gärna in här på bollebygdsnyheter.se. Det kan vara både viktigt och roligt att visa upp för omgivningen vad som händer ute i de många företagen i kommunen. Idag finns drygt 1000 företag registrerade i Bollebygd. Från ett 90-tal av dem finns korta videoklipp som visas upp på Swedbank, Handelsbanken, i Mäklarhusets skyltfönster och i entrén på Hulta Golfklubb. Givetvis finns även videoslingan här på bollebygdsnyheter.se. Inom kort kommer vi även att lägga ut en slinga med videoklipp från föreningslivet.

Vill du också att ditt företag eller din förening ska synas – kontakta cfpro.se så bestämmer vi tid för inspelning. Inspelning och visning är gratis.

Liksom tidigare år kommer vi att presentera våra reportage via text/foto eller videoinslag.

Välkommen till ett nytt år med
bollebygdsnyheter.se

Över 1000 företag i Bollebygds kommunbollebygdsnyheter.se ett nyhetskomplement i Bollebygds kommun.
Bollebygds kommun samarbetar med bollebygdsnyheter.se

”För mig är bollebygdsnyheter.se ingen nyhet.
Som Bollebygdsbo och politiker har jag följt den här sidan sedan starten för tio år sedan.

Jag ser bollebygdsnyheter.se som ett komplement till den mer traditionella
pressen, som AnnonsMarknan,
Borås Tidning, P4 och SVT Väst. Och ibland även ett komplement till Bollebygds kommuns egen hemsida.

Att bollebygdsnyheter.se är en lokal nyhetsförmedlare är bra. Jag tror att fler och fler upptäcker den här möjligheten till information om både stort och smått
i kommunen. Fler och fler videoinslag publiceras och därmed har vi faktiskt ett
stänk av en lokal TV-kanal i kommunen.

En annan fördel med bollebygdsnyheter.se
är att det är lätt att gå tillbaka och se vad
som hänt i kommunen under de senaste tio åren.
En lättillgänglig nutidshistoria.

Under senare tid har bollebygdsnyheter.se visat videoklipp från det breda företagande som finns inom Bollebygds kommun. En information som bland annat kan ge invånarna en bild av en potentiell arbetsmarknad på hemmaplan. Självklart bra.

Likt min företrädare, Christer Johansson som ordförande i kommunstyrelsen, hoppas jag att både föreningslivet och näringslivet i kommunen ser möjligheten att få ut information om sina verksamheter här i bollebygdsnyheter.se”

Peter Rosholm (S)
Kommunstyrelsens
ordförande i Bollebygds kommun.


Kicka här för att ta dig direkt över till
Bollebygds kommuns hemsida.
www.bollebygd.se

Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com