« Föreg. Nästa »

Bollebygd på plats 76 i ranking av pappors föräldraledighet


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Bollebygd på plats 76 i ranking
av pappors föräldraledighet


Christer Falk 2014-10-28


Förra året tog papporna i Bollebygd ut 26 procent av föräldraledigheten. Det placerar Bollebygd på plats 76 i TCO:s ranking av alla Sveriges kommuner. Det ojämna uttaget av föräldraledighet missgynnar kvinnor löne- och karriärmässigt och är dåligt för relationen mellan pappor och barn.
– TCO välkomnar att regeringen vill öronmärka en tredje månad i föräldraförsäkringen och vi hoppas det får ett brett stöd i riksdagen. Förslaget skulle leda till att fler pappor i Bollebygd tar ut en längre föräldraledighet, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark.

 
Män tog ut 24,8 procent av föräldradagarna
Under 2013 tog männen i Sverige ut 24,8 procent av föräldradagarna. I Bollebygd uppgick andelen till 25,6 procent, vilket placerar papporna i Bollebygd på plats 76 i TCO:s ranking av samtliga Sveriges kommuner. Ju längre ner i rankingen desto lägre andel för männens uttag.
Regeringen vill att en tredje månad ska reserveras för vardera föräldern inom föräldrapenningen från den 1 januari 2016.

 

Bollebygd på bra plats
Bollebygd är av de 175 kommuner där papporna redan tar ut i genomsnitt tre månader eller mer av föräldraledigheten.
– Kommunen är på rätt väg och vi hoppas att den tredje öronmärkta månaden uppmuntrar fler pappor i Bollebygd att stanna hemma längre med sina barn, säger Eva Nordmark.

 

Kvinnor halkar efter
Det är vanligt att kvinnor halkar efter i lön och utveckling på jobbet när de får barn, medan papporna gör karriär.
– En tredje pappamånad är ett första steg mot att kvinnorna får samma möjligheter i arbetslivet som männen, säger Eva Nordmark.

 

Majoritet av riksdagsledamöterna
En överväldigande majoritet av de riksdagsledamöter som deltog i TCO:s valenkät, 205 av 230 (89 procent), anser att den ojämställda föräldraförsäkringen är problematisk. En klar majoritet av de svarande ledamöterna, 61 procent, vill öka antalet öronmärkta månader.
– Det är bra att politikerna nu vill ta rygg på de 13 procent av familjerna som delar lika på föräldraledigheten och alla de som har ambitionen att leva jämställt, säger Eva Nordmark.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com