« Föreg. Nästa »

VGR går in i samarbete om hållbar utveckling över landsgränserna


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

VGR går in i samarbete
om hållbar utveckling över landsgränserna


Christer Falk 2018-02-14

Magnus Berntsson<br />Ordförande regionfullmäktige<br />Västra Götalandsregionen
Magnus Berntsson
Ordförande regionfullmäktige
Västra Götalandsregionen


Västra Götalandsregionen blev idag officiellt medlem av STRING, tillsammans med Akershus och Østfold Fylkeskommuner från Norge, Region Halland och Malmö Stad. STRING inbegriper nu totalt 11 regioner och städer som tillsammans ska arbeta för hållbar utveckling och tillgänglighet över fyra landgränser.


Efter ett politiskt beslut idag i Hamburg täcker det politiska nätverket STRING nu fyra länder, nio regioner, tre städer och en huvudstad, 75,000 km2 och 11,5 miljoner invånare. Parterna i STRING representerar därmed ett av de största regionala samarbetena i Europa. STRING-området följer den av EU prioriterade infrastrukturkorridoren ScandMeds norra del, vilket markant stärker STRINGs kollektiva inflytande både på en nationell och EU-nivå.

– Västra Götalandsregionen går med i STRING för att det innebär nya möjligheter att sätta Västra Götalands intressen i ett större sammanhang. Fördelen är att det ger förstärkta kontaktytor mot Norge, Skåne, Danmark och Tyskland och med fem nya medlemmar från Norge och Sverige kommer STRING att arbeta med hela infrastrukturkorridoren från Hamburg till Oslo. Detta ger oss möjligheter att belysa sträckan Göteborg-Oslo i ett vidare perspektiv, säger Magnus Berntsson ordförande regionfullmäktige Västra Götalandsregionen.

Gränssamarbete med tyngd

Med ett ökat fokus på funktionella regioner och gränsöverskridande samarbete är STRING nu ett exempel på ett tungt samarbete som sträcker sig från Hamburg i syd, över Själland, Köpenhamn och Malmö upp längs den svenska västkusten till Norge och Oslo-området.

STRING representerar en välmående del av Europa med specialisering inom teknologi, transport och logistik, life science och materialforskning, med hållbara industrier och morgondagens energilösningar som en viktig del av ekonomin.

STRINGs ordförande, Wolfgang Schmidt från Hamburg Stad avslutar:
– Nu när STRING välkomnar fem nya medlemmar har vi etablerat ett fundament för en stark korridor som är ett utmärkt exempel på gränsöverskridande politiskt samarbete i norra Europa. Nu måste vi fortsätta att driva arbetet framåt för att kunna genomföra visionen av moderna samhällen.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com