« Föreg. Nästa »

179 000 kronor till effektivare energianvändning i Bollebygd


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Bara 22 kronor per invånare

179 000 kronor till effektivare energianvändning i Bollebygd


Christer Falk 2008-08-31

Fastighetsägare i Bollebygds kommun har hittills beviljats 179 000 kronor i statligt investeringsstöd till energieffektivisering och förnybar energi i offentliga lokaler. Det blir 22 kronor per kommuninvånare, vilket i en jämförelse med Sveriges 289 övriga kommuner placerar fastighetsägarna i Bollebygd på plats 261 när det gäller att utnyttja möjligheten. Stödet upphör vid årsskiftet.

– Det finns stor potential för att reducera de klimatpåverkande utsläppen genom en effektivare energianvändning. Det gäller både i Bollebygd och i andra kommuner. Fastighetsägarnas engagemang är viktigt, säger Louise Sarbäcken, chef för energieffektivisering på E.ON ES.

Öckerö i topp
I Öckerö kommun, som toppar listan, har stöd beviljats motsvarande 2 253 kronor per invånare. Stödet söks av fastighetsägaren och gäller lokaler för offentlig verksamhet såsom skolor, daghem, idrottsanläggningar och vårdcentraler.
– Vi märker ett kraftigt ökat intresse för energieffektivisering hos fastighetsägare runt om i landet. Förutom att de bidrar till minskade koldioxidutsläpp är investeringar i effektivare energianvändning ofta mycket lönsamma, säger Louise Sarbäcken.

Infördes 2005
Investeringsstödet infördes år 2005 och omfattar totalt två miljarder kronor fram till och med utgången av 2008. Exempel på stödberättigade åtgärder är konvertering av värmesystem från fossila till förnybara energikällor, anslutning till fjärrvärme, installation av energieffektiv belysning, tilläggsisolering och installation av solceller. Stödets storlek är högst 30 procent av kostnaderna, utom för installation av solcellsystem där stödet kan uppgå till hela 70 procent.

Än finns chansen

– Fastighetsägarna i Bollebygd har fortfarande chansen att vara med och dela på de knappt 200 stödmiljoner som återstår. Senast i slutet av september bör ansökningarna vara inlämnade, säger Louise Sarbäcken.

Läs mer om stödet på Boverkets webb.

Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com