« Föreg. Nästa »

Hjälp människor att komma ut i arbetslivet


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Från Bollebygds kommuns hemsida:

Hjälp människor att komma ut i arbetslivet


Christer Falk 2018-06-12


Bollebygds kommuns arbetsmarknadsenhet har i uppdrag att hjälpa kommuninvånare, som av olika anledningar står långt ifrån arbetsmarknaden, att komma ut i arbetslivet.

Det sker med hjälp av en rad olika insatser som alla är del av en process där slutmålet är egen försörjning. En av insatserna är att hjälpa deltagarna att ”träna sig på arbetslivet”. För att lyckas med detta så behövs er hjälp eftersom det är på arbetsplatser det händer!

Olika syften med insatsen


Att testa sina förutsättningar

Personer får träna på att vara på en arbetsplats för att succesivt komma tillbaka till arbetslivet, exempelvis som ett led i en rehabiliteringskedja. Pröva för att fastställa sin förmåga, det vill säga hur mycket hen kan arbeta, vilka arbetsuppgifter som är lämpliga och om det vara aktuellt med några hjälpmedel för att klara av arbetet.

För nya svenskar

Att få vara på en arbetsplats för träna på att prata svenska är oerhört centralt, samtidigt som de får sin yrkeskompetens bedömd. Du som arbetsgivare har då möjlighet att prova på ny arbetskraft samtidigt som du bedömer om personens utbildning och kompetens fungerar på arbetsmarknaden och på ditt företag.

I vägledande syfte

Närvaro på en arbetsplats kan utgöra en del av en utbildning eller en ”prova-på- plats” i vägledande syfte inför framtida studie-och yrkesval, eller inför en anställning. Du som arbetsgivare har möjlighet att prova en potentiell medarbetare samtidigt som hen får chansen att prova på arbetsplatsen.

En kortare insats kan vara en så kallad ”jobbskuggning” där en person får möjligheten att komma ut på en arbetsplats under en hel, eller en kortare del av en dag för att följa en medarbetare i det dagliga arbetet.

Ta emot människor på din arbetsplats

Oavsett i vilket syfte du tar emot en person på din arbetsplats som behöver träna på arbetslivet så är det helt kostnadsfritt. Deltagaren är försäkrad via arbetsmarknadsenheten. Du är inte heller bunden till en viss period utan kan närhelst avbryta om du upplever att det inte fungerar.

Du som arbetsgivare ställer upp med handledning, tid och engagemang och förhoppningsvis har du som arbetsgivare i slutändan hittat en ny medarbetare.

Vill du veta mer eller kan du ta emot en person på din arbetsplats så tveka inte att höra av dig

Kristina Wagnås, Arbetsmarknadshandläggare, Telefon: 033-430 55 30, kristina.wagnas@bollebygd.se

Maria Mencevski, Arbetsmarknadshandläggare, Telefon: 033-430 58 51, maria.mencevski@bollebygd.se

Maria Petersson, Arbetsmarknadshandläggare, Telefon: 033-430 58 57, maria.petersson@bollebygd.se


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com