« Föreg. Nästa »

Många engagerar sig i BOLLEBYGDS HISTORIA


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Många engagerar sig i 
BOLLEBYGDS HISTORIA


Christer Falk 2020-01-22

Christer Johansson intervjuar Ruth Nilssson, född Lomberg hemma hos henne i Brevens Bruk i Närke. Ruth Nilsson är hela 105 år men har trots sin ålder många minnen kvar från Bollebygd.
Christer Johansson intervjuar Ruth Nilssson, född Lomberg hemma hos henne i Brevens Bruk i Närke. Ruth Nilsson är hela 105 år men har trots sin ålder många minnen kvar från Bollebygd.

I kväll bjöd Bollebygds hembygdsförening in till ännu en träff om projekt BOLLEBYGDS HISTORIA. En träff som lockade drygt 40 intresserade.


Hembygdsföreningens ordförande Leif Karlsson inledde kvällen med att berätta om det stora intresse som projektet redan visats av många Bollebygdsbor.
– Glädjande är också att även personer som inte längre bor i Bollebygd men av olika anledningar har band till kommunen hört av sig och vill bidra. 

Två grupper – snart igång
Vid mötet presenterades två områden i kommunen som redan är igång med sitt ”forskararbete”. Det gäller CENTRUM och GRÖNKULLEN.
Bente Johansson inledde med att ge en introduktion kring GRÖNKULLEN, Bollebygds största och kanske äldsta industriområde.  

Centrum
Nästa områden som presenterades var CENTRUM. Christer Johansson hade letat fram ett par riktigt gamla bilder, en bild som var tagen öster ut i centrum och bland annat visade Tingshuset. Men inte nog med det. 
– Av en ren tillfällighet kom jag i kontakt med en kusin som har sommarhus i Brevens Bruk i Närke. Granne med min kusin bor Ruth Nilsson som växt upp i Bollebygd och hette som ogift, Ruth Lomberg. Hennes far hade en av de äldsta affärerna här i Bollebygd.  Vi besökte Ruth som är hela 105 år men trots sin ålder kunde berätta minnen från Bollebygd. Ett guldkorn redan i inledningsarbetet med BOLLEBYGDS HISTORIA.

10-tal områden
Under kvällen kunde besökarna välja mellan ett tiotal olika ”forskarområden” inom Bollebygds kommun.
– Det blev en riktigt bra början. Nu vet vi att GRÖNKULLE-gruppen kommer att gå igång med sitt arbete i början av februari och vi kommer att meddela när andra grupper går igång. På hembygdsföreningens egen hemsida, www.hembygd.se/bollebygd och här på www.bollebygdsnyheter.se, säger en mycket nöjd hembygdsordförande när mötet närmade sig slutet.


Här på bollebygdsnyheter.se kommer vi att fortsätta följa arbetet med BOLLEBYGDS HISTORIA.


Drygt 40 kom när hembygdsföreningen än en gång kallade till möte om BOLLEBYGDS HISTORIA.
Drygt 40 kom när hembygdsföreningen än en gång kallade till möte om BOLLEBYGDS HISTORIA.


Bente Johansson intorducerar \
Bente Johansson intorducerar "forskarjobbet" med Grönkullen.


Ruth Nilsson bor i ett litet brukssamhälle i Närke, 5-6 mil från Örebro.
Ruth Nilsson bor i ett litet brukssamhälle i Närke, 5-6 mil från Örebro.


Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2023
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.
Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk




Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com