« Föreg. Nästa »

Skylten på plats


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Skylten på plats


Christer Falk 2009-10-09


Nu sitter den där. Skylten som berättar om vattenstriden mellan Borås- och Bollebygds kommuner som pågick åren 1995-1998. -Vi firade tioårsjubileumet med gökotta i våras och då passade Ingemar Gustavsson på att skruva fast minnesskylten på stenen som vi för många år sedan placerade intill Nolån, berättar Anita Andersson som är en årets Bollebygdsambassadörer.

Om det var Anitas insatser under vattenstriden som kvalificerade henne till uppdraget som ambassadör finns det ingen skrivning om men vem vet.
-När det blev känt att Borås kommun skulle få provborra efter vatten i Nolåns dalgång väcktes heta känslor här i kommunen. Jag arbetade då inom Vuxenskolan och det innebar att jag kunde sätta igång väldigt många cirklar som på många olika sätt tog sig an vattenfrågan i Nolåns dalgång, minns Anita.

Samhällsengagemang
Cirklarna i Vuxenskolans regi handlade om vilka djur- och fiskarter som levde i Nolån och dess närhet. De handlade också om hur en stor vattentäkt i Nolåns dalgång skulle påverka naturen i och kring dalgången.
-Hur skulle exempelvis Gesebol drabbas. Hur skulle vattentäkten påverka hela vår kommun på sikt. Frågorna blev väldigt många och lika många svar fick vi genom de här cirklarna, menar Anita.

Ungdomar
De som drog igång och såg farorna med Borås kommuns vattenletande i Nolåns dalgång var en grupp ungdomar med Ulf Olausson i spetsen.
-De fick oss äldre att förstå vad det handlade om. Lokala delen av LRF hakade på och Bengt Claesson blev en av eldsjälarna. Nolåns Intressegrupp bildades och engagemanget blev mycket stort, berättar Anita Andersson och fortsätter.
-Erik Andersson och Gert Claesson var också med i täten av det här arbetet och självklart många, många fler.

Många möten
Vattenstriden med Borås kommun fyllde Wernergården till bristningsgränsen i oktober 1997 och rubriken vi skrev då löd: Låt bli vårt vatten!
Tonläget blev stundtals högt och representanterna från Borås kommun hade en tuff uppgift när de skulle förklara för Bollebygdsborna varför de ville provborra efter vatten i Bollebygd.
”Vi är lyhörda för vad Bollebygdsborna säger men samtidigt måste vi lösa vattenförsörjningen för 80 000 personer”
Mötet i Wernergården den här onsdagskvällen i oktober 1997 gav nog ändå Bollebygdsborna ett visst hopp.

Seger
I maj 1998 planterade några ur Nolåns Intressegrupp ett vårdträd intill Nolån.
”-Vi kommer även att sätta upp någon form av minnesmärke. Ett minnesmärke som visar att gemensamma insatser av en grupp människor faktiskt kan få myndigheter att ändra sig.” konstaterade Anita Andersson den gången.
Anledningen till planteringen var förstås att Borås kommun backat och gav därmed upp tankarna om att hämta sitt dricksvatten i Bollebygd.

Demokratin lever
Hela vattenstriden visade att engagemang lönar sig.
-Hela den här processen är ett skolexempel på att det går att påverka. Hur många som engagerade sig under de här åren har jag ingen aning om men jag vet att det var många. Och tillsammans räddade vi Nolåns dalgång, säger Anita Andersson och plockar ihop tidningsklippen från åren 1995-1998.
Nu ska tidningsklippen läggas i Bollebygds kommuns arkiv. Kanske plockar vi fram dem igen till nästa jubileum.

Artikeln har varit publicerad i AnnonsMarknan nr 16 2009

Anita Andersson har gått igenom gamla tidningsklipp som skildrar vattenstriden mellan Borås- och Bollebygds kommuner under 1990-talet. Nu hamnar klippen i kommunens arkiv.
Anita Andersson har gått igenom gamla tidningsklipp som skildrar vattenstriden mellan Borås- och Bollebygds kommuner under 1990-talet. Nu hamnar klippen i kommunens arkiv.


Minnesstenen ligger inte alls långt från Nolån.
Minnesstenen ligger inte alls långt från Nolån.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com