« Föreg. Nästa »

Skylten på plats


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Skylten på plats


Christer Falk 2009-10-09


Nu sitter den där. Skylten som berättar om vattenstriden mellan Borås- och Bollebygds kommuner som pågick åren 1995-1998. -Vi firade tioårsjubileumet med gökotta i våras och då passade Ingemar Gustavsson på att skruva fast minnesskylten på stenen som vi för många år sedan placerade intill Nolån, berättar Anita Andersson som är en årets Bollebygdsambassadörer.

Om det var Anitas insatser under vattenstriden som kvalificerade henne till uppdraget som ambassadör finns det ingen skrivning om men vem vet.
-När det blev känt att Borås kommun skulle få provborra efter vatten i Nolåns dalgång väcktes heta känslor här i kommunen. Jag arbetade då inom Vuxenskolan och det innebar att jag kunde sätta igång väldigt många cirklar som på många olika sätt tog sig an vattenfrågan i Nolåns dalgång, minns Anita.

Samhällsengagemang
Cirklarna i Vuxenskolans regi handlade om vilka djur- och fiskarter som levde i Nolån och dess närhet. De handlade också om hur en stor vattentäkt i Nolåns dalgång skulle påverka naturen i och kring dalgången.
-Hur skulle exempelvis Gesebol drabbas. Hur skulle vattentäkten påverka hela vår kommun på sikt. Frågorna blev väldigt många och lika många svar fick vi genom de här cirklarna, menar Anita.

Ungdomar
De som drog igång och såg farorna med Borås kommuns vattenletande i Nolåns dalgång var en grupp ungdomar med Ulf Olausson i spetsen.
-De fick oss äldre att förstå vad det handlade om. Lokala delen av LRF hakade på och Bengt Claesson blev en av eldsjälarna. Nolåns Intressegrupp bildades och engagemanget blev mycket stort, berättar Anita Andersson och fortsätter.
-Erik Andersson och Gert Claesson var också med i täten av det här arbetet och självklart många, många fler.

Många möten
Vattenstriden med Borås kommun fyllde Wernergården till bristningsgränsen i oktober 1997 och rubriken vi skrev då löd: Låt bli vårt vatten!
Tonläget blev stundtals högt och representanterna från Borås kommun hade en tuff uppgift när de skulle förklara för Bollebygdsborna varför de ville provborra efter vatten i Bollebygd.
”Vi är lyhörda för vad Bollebygdsborna säger men samtidigt måste vi lösa vattenförsörjningen för 80 000 personer”
Mötet i Wernergården den här onsdagskvällen i oktober 1997 gav nog ändå Bollebygdsborna ett visst hopp.

Seger
I maj 1998 planterade några ur Nolåns Intressegrupp ett vårdträd intill Nolån.
”-Vi kommer även att sätta upp någon form av minnesmärke. Ett minnesmärke som visar att gemensamma insatser av en grupp människor faktiskt kan få myndigheter att ändra sig.” konstaterade Anita Andersson den gången.
Anledningen till planteringen var förstås att Borås kommun backat och gav därmed upp tankarna om att hämta sitt dricksvatten i Bollebygd.

Demokratin lever
Hela vattenstriden visade att engagemang lönar sig.
-Hela den här processen är ett skolexempel på att det går att påverka. Hur många som engagerade sig under de här åren har jag ingen aning om men jag vet att det var många. Och tillsammans räddade vi Nolåns dalgång, säger Anita Andersson och plockar ihop tidningsklippen från åren 1995-1998.
Nu ska tidningsklippen läggas i Bollebygds kommuns arkiv. Kanske plockar vi fram dem igen till nästa jubileum.

Artikeln har varit publicerad i AnnonsMarknan nr 16 2009

Anita Andersson har gått igenom gamla tidningsklipp som skildrar vattenstriden mellan Borås- och Bollebygds kommuner under 1990-talet. Nu hamnar klippen i kommunens arkiv.
Anita Andersson har gått igenom gamla tidningsklipp som skildrar vattenstriden mellan Borås- och Bollebygds kommuner under 1990-talet. Nu hamnar klippen i kommunens arkiv.


Minnesstenen ligger inte alls långt från Nolån.
Minnesstenen ligger inte alls långt från Nolån.


Tipsa en vn Skriv ut




2024
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.

Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2023 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som Christer Johansson och jag, Christer Falk driver. Programserien "Varför heter vägarna så här?" är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Nyheter har fått stå tillbaka för det arbete vi lägger ner när det gäller "Varför heter vägarna så här?" och en del annat när det gäller Bollebygds Historia.

Därmed har vi öppnat upp 2024 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk



Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com