« Föreg. Nästa »

Framgångsrikt samverkansprojekt som sparat mycket energi i Bollebygds kommun


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Framgångsrikt samverkansprojekt som
sparat mycket energi i Bollebygds kommun


Christer Falk 2014-11-16


Drygt 25 miljoner kilowattimmar har sparats totalt sedan projektet för energieffektivisering startade i Mark, Bollebygd och Härryda. Dessutom har vardagsvanor ändrats hos många kommunanställda för att minska energianvändningen.

– Mycket av det vi gjort och gör skulle privatpersoner, föreningar och företag också kunna ta efter, säger Malin Sävinger, projektledare.


Kommunerna Bollebygd, Mark och Härryda driver ett samverkansprojekt för strategiskt arbete med energieffektivisering med stöd från Energimyndigheten. 

– En stor del har varit brukarsamverkan, att informera personalen i verksamheter hur man ska agera, säger Malin Sävinger.

Projektet har pågått sedan 2010 och under resans gång har man provat olika incitament för att få kommunanställda och skolelever att minska sin miljö- och klimatpåverkan. Ett har varit att ge en krona till verksamheten för varje kilowattimma som sparas.

Allt från förskolor till äldreboenden har varit engagerade.

– Vissa har använt sina pengar till att göra något trevligt med personalen, säger Malin Sävinger.

 

Totalprojekt
Ett annat projekt har riktat sig mot kommunernas fastighetsförvaltningar. 

– Totaltprojekt är en metod som vi vill införa. När man bygger om en byggnad gör man en beräkning på vilka energieffektiva åtgärder man kan göra. Ett åtgärdspaket tas fram som är i enlighet med fastighetsägarens lönsamhetskrav, säger Daniel Gustafsson från projektet för energieffektivisering.

Marks och Bollebygds kommuner har exempelvis minskat energiförbrukningen med ca 20 procent på kort tid och blickar nu mot 2050. Även Härryda är på god väg mot de minskningsmål som satts upp för år 2020.

 

Mäter körstil

Andra projekt har handlat om att ändra beteenden. I Bollebygd fick hemtjänsten ett system som mäter av G-krafter installerat i bilarna. På så sätt mättes körstilen. Ju mjukare körning, desto bättre för miljön. Samtidigt utbildades personalen i sparsam körning.  Det var ett projekt som slog mycket väl ut. Det senaste året har hemtjänsten minskat bränsleförbrukningen med tio procent.

– Vi har nästan inga skador på bilarna längre. Backar vi tillbaka till innan vi hade det här systemet så hade vi mycket skador och problem med bilarna, så det har verkligen genererat en enorm förändring, säger Arne Nordberg som ansvarar för hemtjänstens bilar i Bollebygd.

 

Tävlingar och temadagar

– Många går igång på tävlingar. Temadagar och tävlingar är koncept som når många på ett roligt sätt, säger Malin Sävinger. Då blir det som verksamheterna sparar mycket tydligt. Den globala klimatmanifestationen Earth Hour är ett sådant tillfälle.

På Bollebygdskolan lät man en utvald miljöklass lära övriga klasser om Earth Hour. Dessutom var radio P4 på besök och eleverna hade ordnat med banderoller och skyltar.

Andra skolor har haft exempelvis tävlingar.

 


Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2023
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.
Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk




Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com