« Föreg. Nästa »

Framgångsrikt samverkansprojekt som sparat mycket energi i Bollebygds kommun


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Framgångsrikt samverkansprojekt som
sparat mycket energi i Bollebygds kommun


Christer Falk 2014-11-16


Drygt 25 miljoner kilowattimmar har sparats totalt sedan projektet för energieffektivisering startade i Mark, Bollebygd och Härryda. Dessutom har vardagsvanor ändrats hos många kommunanställda för att minska energianvändningen.

– Mycket av det vi gjort och gör skulle privatpersoner, föreningar och företag också kunna ta efter, säger Malin Sävinger, projektledare.


Kommunerna Bollebygd, Mark och Härryda driver ett samverkansprojekt för strategiskt arbete med energieffektivisering med stöd från Energimyndigheten. 

– En stor del har varit brukarsamverkan, att informera personalen i verksamheter hur man ska agera, säger Malin Sävinger.

Projektet har pågått sedan 2010 och under resans gång har man provat olika incitament för att få kommunanställda och skolelever att minska sin miljö- och klimatpåverkan. Ett har varit att ge en krona till verksamheten för varje kilowattimma som sparas.

Allt från förskolor till äldreboenden har varit engagerade.

– Vissa har använt sina pengar till att göra något trevligt med personalen, säger Malin Sävinger.

 

Totalprojekt
Ett annat projekt har riktat sig mot kommunernas fastighetsförvaltningar. 

– Totaltprojekt är en metod som vi vill införa. När man bygger om en byggnad gör man en beräkning på vilka energieffektiva åtgärder man kan göra. Ett åtgärdspaket tas fram som är i enlighet med fastighetsägarens lönsamhetskrav, säger Daniel Gustafsson från projektet för energieffektivisering.

Marks och Bollebygds kommuner har exempelvis minskat energiförbrukningen med ca 20 procent på kort tid och blickar nu mot 2050. Även Härryda är på god väg mot de minskningsmål som satts upp för år 2020.

 

Mäter körstil

Andra projekt har handlat om att ändra beteenden. I Bollebygd fick hemtjänsten ett system som mäter av G-krafter installerat i bilarna. På så sätt mättes körstilen. Ju mjukare körning, desto bättre för miljön. Samtidigt utbildades personalen i sparsam körning.  Det var ett projekt som slog mycket väl ut. Det senaste året har hemtjänsten minskat bränsleförbrukningen med tio procent.

– Vi har nästan inga skador på bilarna längre. Backar vi tillbaka till innan vi hade det här systemet så hade vi mycket skador och problem med bilarna, så det har verkligen genererat en enorm förändring, säger Arne Nordberg som ansvarar för hemtjänstens bilar i Bollebygd.

 

Tävlingar och temadagar

– Många går igång på tävlingar. Temadagar och tävlingar är koncept som når många på ett roligt sätt, säger Malin Sävinger. Då blir det som verksamheterna sparar mycket tydligt. Den globala klimatmanifestationen Earth Hour är ett sådant tillfälle.

På Bollebygdskolan lät man en utvald miljöklass lära övriga klasser om Earth Hour. Dessutom var radio P4 på besök och eleverna hade ordnat med banderoller och skyltar.

Andra skolor har haft exempelvis tävlingar.

 


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com