« Föreg. Nästa »

Framgångsrikt samverkansprojekt som sparat mycket energi i Bollebygds kommun


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Framgångsrikt samverkansprojekt som
sparat mycket energi i Bollebygds kommun


Christer Falk 2014-11-16


Drygt 25 miljoner kilowattimmar har sparats totalt sedan projektet för energieffektivisering startade i Mark, Bollebygd och Härryda. Dessutom har vardagsvanor ändrats hos många kommunanställda för att minska energianvändningen.

– Mycket av det vi gjort och gör skulle privatpersoner, föreningar och företag också kunna ta efter, säger Malin Sävinger, projektledare.


Kommunerna Bollebygd, Mark och Härryda driver ett samverkansprojekt för strategiskt arbete med energieffektivisering med stöd från Energimyndigheten. 

– En stor del har varit brukarsamverkan, att informera personalen i verksamheter hur man ska agera, säger Malin Sävinger.

Projektet har pågått sedan 2010 och under resans gång har man provat olika incitament för att få kommunanställda och skolelever att minska sin miljö- och klimatpåverkan. Ett har varit att ge en krona till verksamheten för varje kilowattimma som sparas.

Allt från förskolor till äldreboenden har varit engagerade.

– Vissa har använt sina pengar till att göra något trevligt med personalen, säger Malin Sävinger.

 

Totalprojekt
Ett annat projekt har riktat sig mot kommunernas fastighetsförvaltningar. 

– Totaltprojekt är en metod som vi vill införa. När man bygger om en byggnad gör man en beräkning på vilka energieffektiva åtgärder man kan göra. Ett åtgärdspaket tas fram som är i enlighet med fastighetsägarens lönsamhetskrav, säger Daniel Gustafsson från projektet för energieffektivisering.

Marks och Bollebygds kommuner har exempelvis minskat energiförbrukningen med ca 20 procent på kort tid och blickar nu mot 2050. Även Härryda är på god väg mot de minskningsmål som satts upp för år 2020.

 

Mäter körstil

Andra projekt har handlat om att ändra beteenden. I Bollebygd fick hemtjänsten ett system som mäter av G-krafter installerat i bilarna. På så sätt mättes körstilen. Ju mjukare körning, desto bättre för miljön. Samtidigt utbildades personalen i sparsam körning.  Det var ett projekt som slog mycket väl ut. Det senaste året har hemtjänsten minskat bränsleförbrukningen med tio procent.

– Vi har nästan inga skador på bilarna längre. Backar vi tillbaka till innan vi hade det här systemet så hade vi mycket skador och problem med bilarna, så det har verkligen genererat en enorm förändring, säger Arne Nordberg som ansvarar för hemtjänstens bilar i Bollebygd.

 

Tävlingar och temadagar

– Många går igång på tävlingar. Temadagar och tävlingar är koncept som når många på ett roligt sätt, säger Malin Sävinger. Då blir det som verksamheterna sparar mycket tydligt. Den globala klimatmanifestationen Earth Hour är ett sådant tillfälle.

På Bollebygdskolan lät man en utvald miljöklass lära övriga klasser om Earth Hour. Dessutom var radio P4 på besök och eleverna hade ordnat med banderoller och skyltar.

Andra skolor har haft exempelvis tävlingar.

 


Tipsa en vän     Skriv ut
Annons 1

Nytt år igen
– vi lägger 2017 bakom oss och ser fram emot ett spännande 2018.
Välkommen

Under 2017 publicerades 252 inslag här på bollebygdsnyheter.se. 252 nedslag i Bollebygds nutidshistoria. Året som gått har varit turbulent i världen men även här i Bollebygd har vi upplevt stänk av turbulens. Vi har fått veta att den tänkta snabbjärnvägen mellan Göteborg och Stockholm är längre bort än vad våra styrande hoppats på. Än lär det inte vara avgjort – men nu verkar det mer handla om regiontrafik än en höghastighetsbana mot huvudstaden. Vi får se.

Här på bollebygdsnyheter.se har besöken ökat med hela 16 656 stycken under 2017. Vilket innebär att vi nu passerat 85.000 besök. De enskilda sidorna har kollats upp 308 338 gånger.
Fantastiska siffror och därtill utan någon egentlig reklam.

Nu rullar vi på i samma anda, försöker bevaka så mycket vi hinner och orkar med. Och du läsare – hör gärna av dig med tips. Är du föreningsengagerad så skicka in era arrangemang så lägger vi ut dem i god tid innan datumet för ditt arrangemang.

Nyheter från näringslivet tar vi mer än gärna in här på bollebygdsnyheter.se. Det kan vara både viktigt och roligt att visa upp för omgivningen vad som händer ute i de många företagen i kommunen. Idag finns drygt 1000 företag registrerade i Bollebygd. Från ett 90-tal av dem finns korta videoklipp som visas upp på Swedbank, Handelsbanken, i Mäklarhusets skyltfönster och i entrén på Hulta Golfklubb. Givetvis finns även videoslingan här på bollebygdsnyheter.se. Inom kort kommer vi även att lägga ut en slinga med videoklipp från föreningslivet.

Vill du också att ditt företag eller din förening ska synas – kontakta cfpro.se så bestämmer vi tid för inspelning. Inspelning och visning är gratis.

Liksom tidigare år kommer vi att presentera våra reportage via text/foto eller videoinslag.

Välkommen till ett nytt år med
bollebygdsnyheter.se

Över 1000 företag i Bollebygds kommunbollebygdsnyheter.se ett nyhetskomplement i Bollebygds kommun.
Bollebygds kommun samarbetar med bollebygdsnyheter.se

”För mig är bollebygdsnyheter.se ingen nyhet.
Som Bollebygdsbo och politiker har jag följt den här sidan sedan starten för tio år sedan.

Jag ser bollebygdsnyheter.se som ett komplement till den mer traditionella
pressen, som AnnonsMarknan,
Borås Tidning, P4 och SVT Väst. Och ibland även ett komplement till Bollebygds kommuns egen hemsida.

Att bollebygdsnyheter.se är en lokal nyhetsförmedlare är bra. Jag tror att fler och fler upptäcker den här möjligheten till information om både stort och smått
i kommunen. Fler och fler videoinslag publiceras och därmed har vi faktiskt ett
stänk av en lokal TV-kanal i kommunen.

En annan fördel med bollebygdsnyheter.se
är att det är lätt att gå tillbaka och se vad
som hänt i kommunen under de senaste tio åren.
En lättillgänglig nutidshistoria.

Under senare tid har bollebygdsnyheter.se visat videoklipp från det breda företagande som finns inom Bollebygds kommun. En information som bland annat kan ge invånarna en bild av en potentiell arbetsmarknad på hemmaplan. Självklart bra.

Likt min företrädare, Christer Johansson som ordförande i kommunstyrelsen, hoppas jag att både föreningslivet och näringslivet i kommunen ser möjligheten att få ut information om sina verksamheter här i bollebygdsnyheter.se”

Peter Rosholm (S)
Kommunstyrelsens
ordförande i Bollebygds kommun.


Kicka här för att ta dig direkt över till
Bollebygds kommuns hemsida.
www.bollebygd.se

Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com