« Föreg. Nästa »

Töllsjö genom 100 år


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Fin julklapp

Töllsjö genom 100 år


Christer Falk 2009-12-19

Annika Olsson, Elisabeth Andersson och Curt Andersson, tre eldsjälar som sett till att boken om Töllsjö genom 100 år kommit till.
Annika Olsson, Elisabeth Andersson och Curt Andersson, tre eldsjälar som sett till att boken om Töllsjö genom 100 år kommit till.

Nu finns den till försäljning. Boken om Töllsjö under de senaste 100 åren. Vid en sammankomst i församlingshemmet i mitten av november presenterades boken som det tagit tio år att ta fram.

-Ja, vi började med boken om Morjhult och det tog fyra år innan den låg klar för tryck, berättar Curt Andersson, en av eldsjälarna bakom böckerna om Töllsjös fyra rotar och nu den senaste där man samlat allt i en riktig tegelsten,

Fyra rotar i Töllsjö socken
De fyra böckerna om Morjhult, Upptorpa Rote, Sörbyggare Rote, och By Rote har legat färdiga till försäljning 2003, 2006, 2007 och 2008.
-Arbetet med sammanställningen av böckerna har vi arbetat med i studiecirklar och det tog oss nio år sammanlagt, berättar Curt vidare.

Samlingsbok
Idén att redigera ihop de fyra böckerna till en bok som beskriver livet i hela Töllsjö socken har funnits med under bokresans nio år.
-Så har det varit. Men vi valde ändå att avsluta jobbet med de fyra roteböckerna innan vi gav oss i kast med samlingsboken. Någonstans mellan 150 och 200 Töllsjöbor har på något sätt deltagit med olika kunskaper. Många har lagt ned mycken möda och ska ha ett stort tack för sina insatser, menar Curt Andersson som tillsammans med Elisabeth Andersson kanske lagt ner allra mest arbete för att böckerna skulle bli verklighet.

Inga Töllsjöbor
När tidningen ställer frågan till Curt om var i Töllsjö han är född och uppvuxen får vi ett förvånande svar.
-Nej jag har inte mina rötter här i Töllsjö och det har inte Elisabeth heller. Vi är båda inflyttade men har ändå fångats av bygden på ett sätt som engagerat oss och gjort att vi tycker det har varit roligt att vara med och ”dra lasset” för att få böckerna i tryck.

Stor upplaga
Boken om Töllsjö genom 100 år har tryckts upp i en upplaga av100 böcker och redan under presentationskvällen såldes en hel del böcker.
-Halva priset ikväll, säger Tommy Andersson som sålde en bok till Sten Börjesson som bor i Torstad.

Ekonomiskt stöd
Med stöd av Töllsjö LRF och Stiftelsen FöreningsSparbanken Sjuhärad och Bollebygds kommun har boken kunnat tryckas. Ingmar Brink, som har varit lokalreporter för Borås Tidning i Bollebygd har skrivit förordet och han fanns även på plats och visade en del av de bilder han samlat på sig från Töllsjö med omnejd under sina år i kommunen.

Present - julklapp
-Vi får naturligtvis hoppas att boken blir en spännande julklapp och en bok som man gärna ger bort vid högtidliga tillfällen. Det mesta om Töllsjö finns i boken och jag tycker nog att vi har sammanställt en källa att gräva ur för den som vill veta mer om vår hembygd, säger en nöjd Curt Andersson.

Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com