« Föreg. Nästa »

Stationshuset i Bollebygd– en del på väg mot jobbet


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Stationshuset i Bollebygd
– en del på väg mot jobbet


Christer Falk 2016-11-02

Claes Tilander informerar om stationshusets historia.
Claes Tilander informerar om stationshusets historia.

Det blir Arbetsmarknadsenheten i Bollebygds kommun som flyttar in på första våning i det före detta stationshuset i Bollebygd. Därför fick personalen vid Arbetsmarknadsenheten idag en specialvisning av stationshuset. För visningen svarade Claes Tilander, den tidigare ägaren av stationshuset.


Succesivt under hösten kommer Arbetsmarknadsenheten att flytta in i det gamla stationshuset.
– Vi finns administrativt i före detta Arbetsförmedlingens lokaler här i Bollebygd och här i stationshuset kommer vi att bedriva en hel del aktiviteter och utbildningar för de som idag finns en bit bort från den reguljära arbetsmarknaden, berättar Tony Kola, praktiksamordnare och en av dem som kommer att arbeta i kommunens nyförvärv.

 

Spännande historia
Claes Tillander bjöd på en intressant och lättsmält återblick över hur man arbetat i stationshuset som byggdes 1894.
– Där vi nu står är Bollebygd. Allt annat hette för det mesta häromkring Flässjum.
Vi som lyssnade fick veta om hur man hade kolla på när tågen lämnade Rävlanda eller Hultafors på den tiden varje ort hade sin egen tid.
– Men ni ska veta att det fungerade mycket bra. Exempelvis inspekterades banvallen och rälsen varje morgon av banarbetare som åkte sträckan Bollebygd – Hultafors och Bollebygd – Rävlanda för att se att allt var i sin ordning. Ordning och reda.

 

Omsorgsfullt
När Claes Tilander tog över stationshuset av Järnhusen började han med att lägga ned mycket möda och pengar i att återställa stationen både inomhus som utomhus. Idag finns dåvarande järnvägsbolagets profilfärger på plats.
– Det var inte helt lätt att få fram de exakta kulörerna men med hjälp av specialister från Lödöse Museum har vi dag de rätt färgerna, försäkrade Claes Tilander.

 

Var rädda om huset
Claes Tilander har arbetat med kulturbyggnader i många år och det var väl en av anledningarna till att han satsade både pengar och kraft på att försöka återställa Bollebygds station till något som nästan stämmer överens med stationshuset som nybyggt.
– Visst, det kändes lite vemodigt att lämna ifrån sig huset men jag vill helst se framåt och känner mig trygg med att Bollebygds kommun köpte Bollebygd…
– Men jag skickar gärna med – var rädda om klenoden, hälsar Claes Tilander.

 

För alla
Meningen är att stationshuset ska vara öppet för organisationer och föreningar som exempelvis vill hyra in sig för olika former av möten.
– Vår ambition är att stationshuset ska vara ett levande hus mitt i Bollebygd. Här kommer vi att arbeta under dagarna och föreningslivet på kvällarna – det är vår ambition, säger Tony Kola.

 

 


Nu flyttar Arbetsmarknadsenheten i Bollebygds kommun in i stationshuset.<br />Här får de stationens historia berättade för sig.
Nu flyttar Arbetsmarknadsenheten i Bollebygds kommun in i stationshuset.
Här får de stationens historia berättade för sig.Claes Tilander visar en av de gamla tapeterna man \
Claes Tilander visar en av de gamla tapeterna man "plockat" fram under renoveringen.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com