« Föreg. Nästa »

Stationshuset i Bollebygd– en del på väg mot jobbet


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Stationshuset i Bollebygd
– en del på väg mot jobbet


Christer Falk 2016-11-02

Claes Tilander informerar om stationshusets historia.
Claes Tilander informerar om stationshusets historia.

Det blir Arbetsmarknadsenheten i Bollebygds kommun som flyttar in på första våning i det före detta stationshuset i Bollebygd. Därför fick personalen vid Arbetsmarknadsenheten idag en specialvisning av stationshuset. För visningen svarade Claes Tilander, den tidigare ägaren av stationshuset.


Succesivt under hösten kommer Arbetsmarknadsenheten att flytta in i det gamla stationshuset.
– Vi finns administrativt i före detta Arbetsförmedlingens lokaler här i Bollebygd och här i stationshuset kommer vi att bedriva en hel del aktiviteter och utbildningar för de som idag finns en bit bort från den reguljära arbetsmarknaden, berättar Tony Kola, praktiksamordnare och en av dem som kommer att arbeta i kommunens nyförvärv.

 

Spännande historia
Claes Tillander bjöd på en intressant och lättsmält återblick över hur man arbetat i stationshuset som byggdes 1894.
– Där vi nu står är Bollebygd. Allt annat hette för det mesta häromkring Flässjum.
Vi som lyssnade fick veta om hur man hade kolla på när tågen lämnade Rävlanda eller Hultafors på den tiden varje ort hade sin egen tid.
– Men ni ska veta att det fungerade mycket bra. Exempelvis inspekterades banvallen och rälsen varje morgon av banarbetare som åkte sträckan Bollebygd – Hultafors och Bollebygd – Rävlanda för att se att allt var i sin ordning. Ordning och reda.

 

Omsorgsfullt
När Claes Tilander tog över stationshuset av Järnhusen började han med att lägga ned mycket möda och pengar i att återställa stationen både inomhus som utomhus. Idag finns dåvarande järnvägsbolagets profilfärger på plats.
– Det var inte helt lätt att få fram de exakta kulörerna men med hjälp av specialister från Lödöse Museum har vi dag de rätt färgerna, försäkrade Claes Tilander.

 

Var rädda om huset
Claes Tilander har arbetat med kulturbyggnader i många år och det var väl en av anledningarna till att han satsade både pengar och kraft på att försöka återställa Bollebygds station till något som nästan stämmer överens med stationshuset som nybyggt.
– Visst, det kändes lite vemodigt att lämna ifrån sig huset men jag vill helst se framåt och känner mig trygg med att Bollebygds kommun köpte Bollebygd…
– Men jag skickar gärna med – var rädda om klenoden, hälsar Claes Tilander.

 

För alla
Meningen är att stationshuset ska vara öppet för organisationer och föreningar som exempelvis vill hyra in sig för olika former av möten.
– Vår ambition är att stationshuset ska vara ett levande hus mitt i Bollebygd. Här kommer vi att arbeta under dagarna och föreningslivet på kvällarna – det är vår ambition, säger Tony Kola.

 

 


Nu flyttar Arbetsmarknadsenheten i Bollebygds kommun in i stationshuset.<br />Här får de stationens historia berättade för sig.
Nu flyttar Arbetsmarknadsenheten i Bollebygds kommun in i stationshuset.
Här får de stationens historia berättade för sig.Claes Tilander visar en av de gamla tapeterna man \
Claes Tilander visar en av de gamla tapeterna man "plockat" fram under renoveringen.


Tipsa en vän     Skriv ut
Annons 1

Nytt år igen
– vi lägger 2017 bakom oss och ser fram emot ett spännande 2018.
Välkommen

Under 2017 publicerades 252 inslag här på bollebygdsnyheter.se. 252 nedslag i Bollebygds nutidshistoria. Året som gått har varit turbulent i världen men även här i Bollebygd har vi upplevt stänk av turbulens. Vi har fått veta att den tänkta snabbjärnvägen mellan Göteborg och Stockholm är längre bort än vad våra styrande hoppats på. Än lär det inte vara avgjort – men nu verkar det mer handla om regiontrafik än en höghastighetsbana mot huvudstaden. Vi får se.

Här på bollebygdsnyheter.se har besöken ökat med hela 16 656 stycken under 2017. Vilket innebär att vi nu passerat 85.000 besök. De enskilda sidorna har kollats upp 308 338 gånger.
Fantastiska siffror och därtill utan någon egentlig reklam.

Nu rullar vi på i samma anda, försöker bevaka så mycket vi hinner och orkar med. Och du läsare – hör gärna av dig med tips. Är du föreningsengagerad så skicka in era arrangemang så lägger vi ut dem i god tid innan datumet för ditt arrangemang.

Nyheter från näringslivet tar vi mer än gärna in här på bollebygdsnyheter.se. Det kan vara både viktigt och roligt att visa upp för omgivningen vad som händer ute i de många företagen i kommunen. Idag finns drygt 1000 företag registrerade i Bollebygd. Från ett 90-tal av dem finns korta videoklipp som visas upp på Swedbank, Handelsbanken, i Mäklarhusets skyltfönster och i entrén på Hulta Golfklubb. Givetvis finns även videoslingan här på bollebygdsnyheter.se. Inom kort kommer vi även att lägga ut en slinga med videoklipp från föreningslivet.

Vill du också att ditt företag eller din förening ska synas – kontakta cfpro.se så bestämmer vi tid för inspelning. Inspelning och visning är gratis.

Liksom tidigare år kommer vi att presentera våra reportage via text/foto eller videoinslag.

Välkommen till ett nytt år med
bollebygdsnyheter.se

Över 1000 företag i Bollebygds kommunbollebygdsnyheter.se ett nyhetskomplement i Bollebygds kommun.
Bollebygds kommun samarbetar med bollebygdsnyheter.se

”För mig är bollebygdsnyheter.se ingen nyhet.
Som Bollebygdsbo och politiker har jag följt den här sidan sedan starten för tio år sedan.

Jag ser bollebygdsnyheter.se som ett komplement till den mer traditionella
pressen, som AnnonsMarknan,
Borås Tidning, P4 och SVT Väst. Och ibland även ett komplement till Bollebygds kommuns egen hemsida.

Att bollebygdsnyheter.se är en lokal nyhetsförmedlare är bra. Jag tror att fler och fler upptäcker den här möjligheten till information om både stort och smått
i kommunen. Fler och fler videoinslag publiceras och därmed har vi faktiskt ett
stänk av en lokal TV-kanal i kommunen.

En annan fördel med bollebygdsnyheter.se
är att det är lätt att gå tillbaka och se vad
som hänt i kommunen under de senaste tio åren.
En lättillgänglig nutidshistoria.

Under senare tid har bollebygdsnyheter.se visat videoklipp från det breda företagande som finns inom Bollebygds kommun. En information som bland annat kan ge invånarna en bild av en potentiell arbetsmarknad på hemmaplan. Självklart bra.

Likt min företrädare, Christer Johansson som ordförande i kommunstyrelsen, hoppas jag att både föreningslivet och näringslivet i kommunen ser möjligheten att få ut information om sina verksamheter här i bollebygdsnyheter.se”

Peter Rosholm (S)
Kommunstyrelsens
ordförande i Bollebygds kommun.


Kicka här för att ta dig direkt över till
Bollebygds kommuns hemsida.
www.bollebygd.se

Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com