« Föreg. Nästa »

Eriksgårdens förskola uppmärksammas nationellt för arbete med att öka förståelsen för naturvetenskap


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Från Bollebygds kommuns hemsida:

Eriksgårdens förskola uppmärksammas nationellt för arbete med att öka förståelsen för naturvetenskap


Christer Falk 2018-06-05


Eriksgårdens förskola har testat ett nytt sätt att öka barnens förståelse för naturvetenskap. Genom att arbeta med naturvetenskap utifrån olika verb ökade förståelsen för både orden och deras betydelse. Nu uppmärksammas projektet i Skolverkets lärportal, som ett gott exempel på hur man kan arbeta med just naturvetenskap och verb i förskolan.

Projektet pågick under läsåret 2016/2017 med en grupp barn på en avdelning på förskolan Eriksgården i Bollebygd. Barnen var födda 2013 och var under tiden 3-4 år gamla. De fick utforska naturvetenskapliga fenomen som handlade om bland annat friktion och gravitation utifrån verben rullar och glider. Det rullar och glider blev också namnet på projektet.

- Projektet hade sitt ursprung i barnens intresse för hur saker förflyttade sig över ytor och kopplades sedan samman med det naturvetenskapliga målet i läroplanen, som säger att förskolan ska sträva efter att varje barn ska utveckla sin förståelse för naturvetenskap och samband med naturen. Målet prioriterades och följdes under samma tidsperiod, säger Hanna Johansson, förskollärare på Eriksgårdens förskola och förstelärare i naturvetenskap och teknik i förskolan.

 

- Efter vårt projekt kunde vi se att barnen hade utvecklat sin förståelse för verben rullar och glider och de kunde själva använda dem för att sätt ord på sin erfarenheter i vårt utforskande. Vi såg också att barnen hade en större förståelse för att föremåls form hade betydelse för om föremålet rullade eller gled, säger Hanna Johansson.

Med erfarenheterna från detta projekt fortsatte förskollärarna på Eriksgården med ett nytt projekt med naturvetenskapligt innehåll utifrån verbet lyser. Detta projekt tog sitt avstamp i barnens intresse för regnbågar. I detta projekt har barnen tillsammans med pedagogerna utforskat och fått erfarenheter av hur ljus och hur ljusvågor förflyttar sig.

Erfarenheterna ska spridas till alla förskolor i kommunen

De goda erfarenheterna från projekten har lett till att alla arbetslag i kommunens förskolor ska få en introduktion i ämnet i form av en workshop, som handlar om att arbeta med naturvetenskap utifrån verb. Det är kompetensutveckling för all personal i förskolan.

- Tanken är att väcka ett intresse för naturvetenskap i förskolan och att använda sig av kemi och fysik i vardagen i undervisningen, säger förskolechefen Linda Andersson.

Projektet uppmärksammas också i Skolverkets lärportal, som ett gott exempel på hur man kan arbeta med just naturvetenskap och verb i förskolan.

Läs mer om naturvetenskap i förskolan

Om naturvetenskap och språkutveckling i Skolverkets lärportal för förskolanlänk till annan webbplats.


Hanna Johansson, förskollärare och förstelärare i naturvetenskap och teknik vid förskolan.
Hanna Johansson, förskollärare och förstelärare i naturvetenskap och teknik vid förskolan.


Tipsa en vän     Skriv ut
Annons 1

Nytt år igen
– vi lägger 2017 bakom oss och ser fram emot ett spännande 2018.
Välkommen

Under 2017 publicerades 252 inslag här på bollebygdsnyheter.se. 252 nedslag i Bollebygds nutidshistoria. Året som gått har varit turbulent i världen men även här i Bollebygd har vi upplevt stänk av turbulens. Vi har fått veta att den tänkta snabbjärnvägen mellan Göteborg och Stockholm är längre bort än vad våra styrande hoppats på. Än lär det inte vara avgjort – men nu verkar det mer handla om regiontrafik än en höghastighetsbana mot huvudstaden. Vi får se.

Här på bollebygdsnyheter.se har besöken ökat med hela 16 656 stycken under 2017. Vilket innebär att vi nu passerat 85.000 besök. De enskilda sidorna har kollats upp 308 338 gånger.
Fantastiska siffror och därtill utan någon egentlig reklam.

Nu rullar vi på i samma anda, försöker bevaka så mycket vi hinner och orkar med. Och du läsare – hör gärna av dig med tips. Är du föreningsengagerad så skicka in era arrangemang så lägger vi ut dem i god tid innan datumet för ditt arrangemang.

Nyheter från näringslivet tar vi mer än gärna in här på bollebygdsnyheter.se. Det kan vara både viktigt och roligt att visa upp för omgivningen vad som händer ute i de många företagen i kommunen. Idag finns drygt 1000 företag registrerade i Bollebygd. Från ett 90-tal av dem finns korta videoklipp som visas upp på Swedbank, Handelsbanken, i Mäklarhusets skyltfönster och i entrén på Hulta Golfklubb. Givetvis finns även videoslingan här på bollebygdsnyheter.se. Inom kort kommer vi även att lägga ut en slinga med videoklipp från föreningslivet.

Vill du också att ditt företag eller din förening ska synas – kontakta cfpro.se så bestämmer vi tid för inspelning. Inspelning och visning är gratis.

Liksom tidigare år kommer vi att presentera våra reportage via text/foto eller videoinslag.

Välkommen till ett nytt år med
bollebygdsnyheter.se

Över 1000 företag i Bollebygds kommunbollebygdsnyheter.se ett nyhetskomplement i Bollebygds kommun.
Bollebygds kommun samarbetar med bollebygdsnyheter.se

”För mig är bollebygdsnyheter.se ingen nyhet.
Som Bollebygdsbo och politiker har jag följt den här sidan sedan starten för tio år sedan.

Jag ser bollebygdsnyheter.se som ett komplement till den mer traditionella
pressen, som AnnonsMarknan,
Borås Tidning, P4 och SVT Väst. Och ibland även ett komplement till Bollebygds kommuns egen hemsida.

Att bollebygdsnyheter.se är en lokal nyhetsförmedlare är bra. Jag tror att fler och fler upptäcker den här möjligheten till information om både stort och smått
i kommunen. Fler och fler videoinslag publiceras och därmed har vi faktiskt ett
stänk av en lokal TV-kanal i kommunen.

En annan fördel med bollebygdsnyheter.se
är att det är lätt att gå tillbaka och se vad
som hänt i kommunen under de senaste tio åren.
En lättillgänglig nutidshistoria.

Under senare tid har bollebygdsnyheter.se visat videoklipp från det breda företagande som finns inom Bollebygds kommun. En information som bland annat kan ge invånarna en bild av en potentiell arbetsmarknad på hemmaplan. Självklart bra.

Likt min företrädare, Christer Johansson som ordförande i kommunstyrelsen, hoppas jag att både föreningslivet och näringslivet i kommunen ser möjligheten att få ut information om sina verksamheter här i bollebygdsnyheter.se”

Peter Rosholm (S)
Kommunstyrelsens
ordförande i Bollebygds kommun.


Kicka här för att ta dig direkt över till
Bollebygds kommuns hemsida.
www.bollebygd.se

Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com