« Föreg. Nästa »

Eriksgårdens förskola uppmärksammas nationellt för arbete med att öka förståelsen för naturvetenskap


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Från Bollebygds kommuns hemsida:

Eriksgårdens förskola uppmärksammas nationellt för arbete med att öka förståelsen för naturvetenskap


Christer Falk 2018-06-05


Eriksgårdens förskola har testat ett nytt sätt att öka barnens förståelse för naturvetenskap. Genom att arbeta med naturvetenskap utifrån olika verb ökade förståelsen för både orden och deras betydelse. Nu uppmärksammas projektet i Skolverkets lärportal, som ett gott exempel på hur man kan arbeta med just naturvetenskap och verb i förskolan.

Projektet pågick under läsåret 2016/2017 med en grupp barn på en avdelning på förskolan Eriksgården i Bollebygd. Barnen var födda 2013 och var under tiden 3-4 år gamla. De fick utforska naturvetenskapliga fenomen som handlade om bland annat friktion och gravitation utifrån verben rullar och glider. Det rullar och glider blev också namnet på projektet.

- Projektet hade sitt ursprung i barnens intresse för hur saker förflyttade sig över ytor och kopplades sedan samman med det naturvetenskapliga målet i läroplanen, som säger att förskolan ska sträva efter att varje barn ska utveckla sin förståelse för naturvetenskap och samband med naturen. Målet prioriterades och följdes under samma tidsperiod, säger Hanna Johansson, förskollärare på Eriksgårdens förskola och förstelärare i naturvetenskap och teknik i förskolan.

 

- Efter vårt projekt kunde vi se att barnen hade utvecklat sin förståelse för verben rullar och glider och de kunde själva använda dem för att sätt ord på sin erfarenheter i vårt utforskande. Vi såg också att barnen hade en större förståelse för att föremåls form hade betydelse för om föremålet rullade eller gled, säger Hanna Johansson.

Med erfarenheterna från detta projekt fortsatte förskollärarna på Eriksgården med ett nytt projekt med naturvetenskapligt innehåll utifrån verbet lyser. Detta projekt tog sitt avstamp i barnens intresse för regnbågar. I detta projekt har barnen tillsammans med pedagogerna utforskat och fått erfarenheter av hur ljus och hur ljusvågor förflyttar sig.

Erfarenheterna ska spridas till alla förskolor i kommunen

De goda erfarenheterna från projekten har lett till att alla arbetslag i kommunens förskolor ska få en introduktion i ämnet i form av en workshop, som handlar om att arbeta med naturvetenskap utifrån verb. Det är kompetensutveckling för all personal i förskolan.

- Tanken är att väcka ett intresse för naturvetenskap i förskolan och att använda sig av kemi och fysik i vardagen i undervisningen, säger förskolechefen Linda Andersson.

Projektet uppmärksammas också i Skolverkets lärportal, som ett gott exempel på hur man kan arbeta med just naturvetenskap och verb i förskolan.

Läs mer om naturvetenskap i förskolan

Om naturvetenskap och språkutveckling i Skolverkets lärportal för förskolanlänk till annan webbplats.


Hanna Johansson, förskollärare och förstelärare i naturvetenskap och teknik vid förskolan.
Hanna Johansson, förskollärare och förstelärare i naturvetenskap och teknik vid förskolan.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com