« Föreg. Nästa »

Nu är den borta – den gamla fabriken mitt i Olsfors


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Nu är den borta 
– den gamla fabriken mitt i Olsfors


Christer Falk 2016-03-11


Nu finns inte den gamla industribyggnaden i Olsfors längre. Fastighetsbolaget Stadsporten äger fastigheten och vill nu snygga upp i Olsfors.
– Det är inte roligt att skylta med dåliga lokaler. När det gäller fabriksbyggnaden i Olsfors så var den i så dåligt skick att rivning var enda alternativet, säger Bo Edvinsson, VD vid Stadsporten.


Enligt Svenska Industrikalender 1947 arbetade 107 medarbetare vid Lapidus i Olsfors. Då hade Lapidus trikåtillverkning i Olsfors och sydde i Borås. Så säkert har många Olsforsbor haft sin arbetsplats i huset som nu är borta.

 


SportJohan
1959 tog SportJohan över lokalerna och där arbetade som mest 150 personer. Bernt Johansson hette mannen som byggde upp företaget SportJohan och tröjor med företagets logga syntes över hela landet
SportJohan gick i konkurs 2002 men när det inträffade hade Bernt Johansson sålt sitt företag.


Här lite fakta om SportJohan hämtat på Wikepedia:


Sportjohan
i Olsfors var ett postorderföretag som tillverkade och sålde idrottskläder.
Sportjohan grundades av Bernt Johansson i Borås 1959 som Föreningarnas inköpscentral. Idén med att sälja idrottskläder väcktes hos Bernt Johansson redan i tonåren. Den förverkligades hemma i föräldrarnas lilla stickerifabrik i Olsfors, och ändrade namn till Sportjohan och etablerades 1963 i Olsfors, Bollebygd där tillväxten tog fart. Som mest handlade sex av tio svenska föreningar från Sportjohan.


Katalogen trycktes i 200 000 exemplar. Bland annat Tre Kronor, Bandylandslaget och hockeyns elitserie beställde matchdräkter från Olsfors och tio av tolv Allsvenska fotbollslag spelade med matchtröjor från Sportjohan. Sportjohan hade samtidigt stora framgångar som tillverkare av sportkläder till idrottsföreningar, små som stora, och företag runt om i Sverige.

 


Vet inte
När Bo Edvinsson får frågan om vad Stadsporten ska använda den tomma tomten till så blir svaret:
– I dagsläget har vi inget klart. Nu har vi fokuserat på att riva fabriksbyggnaden, städa upp på tomten. När det är gjort kommer vi att fundera över hur vi på bästa sätt kan använda den centrala tomten mitt i Olsfors.

 


Så här såg det ut för dryga veckan sedan - men nu är den gamla fabriken borta.
Så här såg det ut för dryga veckan sedan - men nu är den gamla fabriken borta.


Tipsa en vän     Skriv ut
Annons 1

Nytt år igen
– vi lägger 2017 bakom oss och ser fram emot ett spännande 2018.
Välkommen

Under 2017 publicerades 252 inslag här på bollebygdsnyheter.se. 252 nedslag i Bollebygds nutidshistoria. Året som gått har varit turbulent i världen men även här i Bollebygd har vi upplevt stänk av turbulens. Vi har fått veta att den tänkta snabbjärnvägen mellan Göteborg och Stockholm är längre bort än vad våra styrande hoppats på. Än lär det inte vara avgjort – men nu verkar det mer handla om regiontrafik än en höghastighetsbana mot huvudstaden. Vi får se.

Här på bollebygdsnyheter.se har besöken ökat med hela 16 656 stycken under 2017. Vilket innebär att vi nu passerat 85.000 besök. De enskilda sidorna har kollats upp 308 338 gånger.
Fantastiska siffror och därtill utan någon egentlig reklam.

Nu rullar vi på i samma anda, försöker bevaka så mycket vi hinner och orkar med. Och du läsare – hör gärna av dig med tips. Är du föreningsengagerad så skicka in era arrangemang så lägger vi ut dem i god tid innan datumet för ditt arrangemang.

Nyheter från näringslivet tar vi mer än gärna in här på bollebygdsnyheter.se. Det kan vara både viktigt och roligt att visa upp för omgivningen vad som händer ute i de många företagen i kommunen. Idag finns drygt 1000 företag registrerade i Bollebygd. Från ett 90-tal av dem finns korta videoklipp som visas upp på Swedbank, Handelsbanken, i Mäklarhusets skyltfönster och i entrén på Hulta Golfklubb. Givetvis finns även videoslingan här på bollebygdsnyheter.se. Inom kort kommer vi även att lägga ut en slinga med videoklipp från föreningslivet.

Vill du också att ditt företag eller din förening ska synas – kontakta cfpro.se så bestämmer vi tid för inspelning. Inspelning och visning är gratis.

Liksom tidigare år kommer vi att presentera våra reportage via text/foto eller videoinslag.

Välkommen till ett nytt år med
bollebygdsnyheter.se

Över 1000 företag i Bollebygds kommunbollebygdsnyheter.se ett nyhetskomplement i Bollebygds kommun.
Bollebygds kommun samarbetar med bollebygdsnyheter.se

”För mig är bollebygdsnyheter.se ingen nyhet.
Som Bollebygdsbo och politiker har jag följt den här sidan sedan starten för tio år sedan.

Jag ser bollebygdsnyheter.se som ett komplement till den mer traditionella
pressen, som AnnonsMarknan,
Borås Tidning, P4 och SVT Väst. Och ibland även ett komplement till Bollebygds kommuns egen hemsida.

Att bollebygdsnyheter.se är en lokal nyhetsförmedlare är bra. Jag tror att fler och fler upptäcker den här möjligheten till information om både stort och smått
i kommunen. Fler och fler videoinslag publiceras och därmed har vi faktiskt ett
stänk av en lokal TV-kanal i kommunen.

En annan fördel med bollebygdsnyheter.se
är att det är lätt att gå tillbaka och se vad
som hänt i kommunen under de senaste tio åren.
En lättillgänglig nutidshistoria.

Under senare tid har bollebygdsnyheter.se visat videoklipp från det breda företagande som finns inom Bollebygds kommun. En information som bland annat kan ge invånarna en bild av en potentiell arbetsmarknad på hemmaplan. Självklart bra.

Likt min företrädare, Christer Johansson som ordförande i kommunstyrelsen, hoppas jag att både föreningslivet och näringslivet i kommunen ser möjligheten att få ut information om sina verksamheter här i bollebygdsnyheter.se”

Peter Rosholm (S)
Kommunstyrelsens
ordförande i Bollebygds kommun.


Kicka här för att ta dig direkt över till
Bollebygds kommuns hemsida.
www.bollebygd.se

Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com