« Föreg. Nästa »

Nu är den borta – den gamla fabriken mitt i Olsfors


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Nu är den borta 
– den gamla fabriken mitt i Olsfors


Christer Falk 2016-03-11


Nu finns inte den gamla industribyggnaden i Olsfors längre. Fastighetsbolaget Stadsporten äger fastigheten och vill nu snygga upp i Olsfors.
– Det är inte roligt att skylta med dåliga lokaler. När det gäller fabriksbyggnaden i Olsfors så var den i så dåligt skick att rivning var enda alternativet, säger Bo Edvinsson, VD vid Stadsporten.


Enligt Svenska Industrikalender 1947 arbetade 107 medarbetare vid Lapidus i Olsfors. Då hade Lapidus trikåtillverkning i Olsfors och sydde i Borås. Så säkert har många Olsforsbor haft sin arbetsplats i huset som nu är borta.

 


SportJohan
1959 tog SportJohan över lokalerna och där arbetade som mest 150 personer. Bernt Johansson hette mannen som byggde upp företaget SportJohan och tröjor med företagets logga syntes över hela landet
SportJohan gick i konkurs 2002 men när det inträffade hade Bernt Johansson sålt sitt företag.


Här lite fakta om SportJohan hämtat på Wikepedia:


Sportjohan
i Olsfors var ett postorderföretag som tillverkade och sålde idrottskläder.
Sportjohan grundades av Bernt Johansson i Borås 1959 som Föreningarnas inköpscentral. Idén med att sälja idrottskläder väcktes hos Bernt Johansson redan i tonåren. Den förverkligades hemma i föräldrarnas lilla stickerifabrik i Olsfors, och ändrade namn till Sportjohan och etablerades 1963 i Olsfors, Bollebygd där tillväxten tog fart. Som mest handlade sex av tio svenska föreningar från Sportjohan.


Katalogen trycktes i 200 000 exemplar. Bland annat Tre Kronor, Bandylandslaget och hockeyns elitserie beställde matchdräkter från Olsfors och tio av tolv Allsvenska fotbollslag spelade med matchtröjor från Sportjohan. Sportjohan hade samtidigt stora framgångar som tillverkare av sportkläder till idrottsföreningar, små som stora, och företag runt om i Sverige.

 


Vet inte
När Bo Edvinsson får frågan om vad Stadsporten ska använda den tomma tomten till så blir svaret:
– I dagsläget har vi inget klart. Nu har vi fokuserat på att riva fabriksbyggnaden, städa upp på tomten. När det är gjort kommer vi att fundera över hur vi på bästa sätt kan använda den centrala tomten mitt i Olsfors.

 


Så här såg det ut för dryga veckan sedan - men nu är den gamla fabriken borta.
Så här såg det ut för dryga veckan sedan - men nu är den gamla fabriken borta.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com