« Föreg. Nästa »

Klart vi ställer upp


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Klart vi ställer upp


Christer Falk 2017-04-05

Peter Rosholm (S), kommunstyrelsens ordförande<br />i Bollbygds kommun.
Peter Rosholm (S), kommunstyrelsens ordförande
i Bollbygds kommun.


Vid kommunstyrelsens möte i måndags togs beslut om att föreslå fullmäktige att Bollebygds kommun ställer upp på att behålla ansvaret för åldersuppskrivna ensamkommande asylsökande barn. Med stöd av Patrik Carlsson, nyss avhoppad från moderaterna och numera ”politisk vilde”, som valde att rösta med S, MP och V i den här frågan och därmed blev det majoritet för kommunstyrelsens förslag.


Nu kommer frågan att avgöras av Bollebygds fullmäktigeförsamling och förslaget som kommunstyrelsen ställde sig bakom kom från ett helt enigt BON och innebär att de barn som eventuellt blir åldersuppskrivna blir kvar under kommunens försorg till dess att beslut i asylprocessen vunnit laga kraft med fortsatt rätt till boende och god man.

 

Inte överens
S, MP och V röstade för att kommunen ska behålla ansvaret för de här barnen. SD yrkade avslag. M och C reserverade sig för en återremiss samtidigt som L begärde en anteckning.
– Jag är inte alls överens med vår egen regering när det gäller hanteringen av ensamkommande, säger Peter Rosholm (S), kommunstyrelsens ordförande.

 

15 unga
I Bollebygds kommun finns just nu 15 unga som riskerar att få sin ålder uppskrivas.
– Vi räknar med en maxkostnad om 10,4 miljoner för 2017 om alla 15 överklagar, fortsätter Peter Rosholm och tillägger.
– Vi har redan avverkat tre månader av 2017 och det är heller inte självklart att alla 15 kommer att åldersuppskrivas. Den verkliga kostnaden kommer att ligga en bra bit under den tänkta maxkostnaden.

 

Fullmäktige
Slutgiltigt beslut om detta tas av Bollebygds fulllmäktige vid aprilmötet.

 


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com