« Föreg. Nästa »

Bollebygd på plats 217 i Årets bilkommun 2014


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Bollebygd på plats 217 i Årets bilkommun 2014


Christer Falk 2014-12-29

Bollebygd hamnar på plats 217  i Årets bilkommun 2014, som presenteras av Statoil. Rankingen av alla kommuner  baseras på bilisternas klimatpåverkan och körkostnader.


– Bilisterna i Bollebygd har stora  möjligheter att minska sin klimatpåverkan. Genom att välja en bil med lägre  klimatutsläpp och tanka mer förnybart eller de fossila drivmedel som har lägst  klimatpåverkan är mycket vunnet, säger Helena Fornstedt, Senior Director Fuel på  Statoil.

I Årets bilkommun 2014 rankar Statoil alla Sveriges kommuner  och län utifrån samtliga bilars körsträckor och förbrukning av bensin och  diesel, samt utifrån hur stor andel av de nyregistrerade bilarna som är  miljöbilar och hur stora koldioxidsläpp de nya bilarna har.

– Den  absoluta merparten av våra bilar drivs fortfarande med fossila drivmedel och det  är viktigt att alla bilister gör ett aktivt val vid pumpen. I dag har vi en  diesel som innehåller upp till 30 procent förnybart drivmedel, samtidigt som ett  multifunktionellt additiv förbättrar förbränningen och gör att man kan köra  cirka två procent längre på samma tank. Det minskar bilens klimatpåverkan med  drygt 22 procent jämfört med marknadens standarddiesel, säger Helena Fornstedt.

Om alla bensin- och dieselbilar i Bollebygd skulle drivas med Statoils miles skulle bilisterna kunna spara cirka 109 000 liter drivmedel och 1,6  miljoner kronor, jämfört med om bilarna drivs med marknadens  standarddrivmedel.

Bilisterna kan dessutom minska sin bränsleförbrukning  med omkring tio procent genom att ha rätt däcktryck och köra på ett sparsamt  sätt, utan att restiden blir längre. För bilisterna i Bollebygd  skulle detta i genomsnitt innebära en besparing på omkring 1 433 kronor och 274 kilo koldioxid om  året.

– Den sparade litern är det enklaste sättet att både minska  körkostnaden och klimatpåverkan. Och med Statoils additiverade bensin- och  dieselbränslen kommer du längre på varje liter, säger Helena Fornstedt.


Fakta om bilarna i Bollebygd

Vid utgången av  2013 fanns det 4 708 bilar  registrerade i Bollebygd, vilket motsvarar 0,55 bilar per invånare. I  hela riket finns det 0,47 bilar per invånare.

- Bilisterna i Bollebygdminskade  sin bilkörning med 2,9 procent under  2013. Bilarna i Bollebygdkördes  i genomsnitt 1 338 mil, 33  mil mindreän  året innan. I hela riket minskade bilkörningen med 0,8 procent. Bollebygd hamnar på plats 17 när det gäller bilarnas körsträckor.

- Bilisterna i Bollebygd använde i genomsnitt 985  liter bensin och diesel under 2013, vilket kan jämföras med 901 liter i hela  riket. Bollebygd hamnar på plats 259, där förstaplatsen innehas av den kommun vars bilister använde minst bensin och diesel.

- Andelen nya miljöbilar  i Bollebygd uppgick under det första  halvåret 2014 till 5,7 procent av de  nyregistrerade bilarna i kommunen. I hela riket var andelen 15,9 procent. Bollebygd hamnar på plats 256 när det gäller andel nya miljöbilar.

- Koldioxidutsläpp från nya  bilar i Bollebygd uppgick under 2013  till 140 gram per kilometer, jämfört med  riksgenomsnittet på 136 gram. Det placerar Bollebygd på plats 193  när det gäller nya bilars klimatpåverkan.

När man slår samman de fyra  indikatorerna hamnar Bollebygd på plats 217 i Årets bilkommun 2014. Förra året  låg Bollebygd på plats 227.


Bilaga/länk:Hela rankinglistan

Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com