« Föreg. Nästa »

Bollebygd på plats 217 i Årets bilkommun 2014


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Bollebygd på plats 217 i Årets bilkommun 2014


Christer Falk 2014-12-29

Bollebygd hamnar på plats 217  i Årets bilkommun 2014, som presenteras av Statoil. Rankingen av alla kommuner  baseras på bilisternas klimatpåverkan och körkostnader.


– Bilisterna i Bollebygd har stora  möjligheter att minska sin klimatpåverkan. Genom att välja en bil med lägre  klimatutsläpp och tanka mer förnybart eller de fossila drivmedel som har lägst  klimatpåverkan är mycket vunnet, säger Helena Fornstedt, Senior Director Fuel på  Statoil.

I Årets bilkommun 2014 rankar Statoil alla Sveriges kommuner  och län utifrån samtliga bilars körsträckor och förbrukning av bensin och  diesel, samt utifrån hur stor andel av de nyregistrerade bilarna som är  miljöbilar och hur stora koldioxidsläpp de nya bilarna har.

– Den  absoluta merparten av våra bilar drivs fortfarande med fossila drivmedel och det  är viktigt att alla bilister gör ett aktivt val vid pumpen. I dag har vi en  diesel som innehåller upp till 30 procent förnybart drivmedel, samtidigt som ett  multifunktionellt additiv förbättrar förbränningen och gör att man kan köra  cirka två procent längre på samma tank. Det minskar bilens klimatpåverkan med  drygt 22 procent jämfört med marknadens standarddiesel, säger Helena Fornstedt.

Om alla bensin- och dieselbilar i Bollebygd skulle drivas med Statoils miles skulle bilisterna kunna spara cirka 109 000 liter drivmedel och 1,6  miljoner kronor, jämfört med om bilarna drivs med marknadens  standarddrivmedel.

Bilisterna kan dessutom minska sin bränsleförbrukning  med omkring tio procent genom att ha rätt däcktryck och köra på ett sparsamt  sätt, utan att restiden blir längre. För bilisterna i Bollebygd  skulle detta i genomsnitt innebära en besparing på omkring 1 433 kronor och 274 kilo koldioxid om  året.

– Den sparade litern är det enklaste sättet att både minska  körkostnaden och klimatpåverkan. Och med Statoils additiverade bensin- och  dieselbränslen kommer du längre på varje liter, säger Helena Fornstedt.


Fakta om bilarna i Bollebygd

Vid utgången av  2013 fanns det 4 708 bilar  registrerade i Bollebygd, vilket motsvarar 0,55 bilar per invånare. I  hela riket finns det 0,47 bilar per invånare.

- Bilisterna i Bollebygdminskade  sin bilkörning med 2,9 procent under  2013. Bilarna i Bollebygdkördes  i genomsnitt 1 338 mil, 33  mil mindreän  året innan. I hela riket minskade bilkörningen med 0,8 procent. Bollebygd hamnar på plats 17 när det gäller bilarnas körsträckor.

- Bilisterna i Bollebygd använde i genomsnitt 985  liter bensin och diesel under 2013, vilket kan jämföras med 901 liter i hela  riket. Bollebygd hamnar på plats 259, där förstaplatsen innehas av den kommun vars bilister använde minst bensin och diesel.

- Andelen nya miljöbilar  i Bollebygd uppgick under det första  halvåret 2014 till 5,7 procent av de  nyregistrerade bilarna i kommunen. I hela riket var andelen 15,9 procent. Bollebygd hamnar på plats 256 när det gäller andel nya miljöbilar.

- Koldioxidutsläpp från nya  bilar i Bollebygd uppgick under 2013  till 140 gram per kilometer, jämfört med  riksgenomsnittet på 136 gram. Det placerar Bollebygd på plats 193  när det gäller nya bilars klimatpåverkan.

När man slår samman de fyra  indikatorerna hamnar Bollebygd på plats 217 i Årets bilkommun 2014. Förra året  låg Bollebygd på plats 227.


Bilaga/länk:Hela rankinglistan

Tipsa en vän     Skriv ut
Annons 1

Nytt år igen
– vi lägger 2017 bakom oss och ser fram emot ett spännande 2018.
Välkommen

Under 2017 publicerades 252 inslag här på bollebygdsnyheter.se. 252 nedslag i Bollebygds nutidshistoria. Året som gått har varit turbulent i världen men även här i Bollebygd har vi upplevt stänk av turbulens. Vi har fått veta att den tänkta snabbjärnvägen mellan Göteborg och Stockholm är längre bort än vad våra styrande hoppats på. Än lär det inte vara avgjort – men nu verkar det mer handla om regiontrafik än en höghastighetsbana mot huvudstaden. Vi får se.

Här på bollebygdsnyheter.se har besöken ökat med hela 16 656 stycken under 2017. Vilket innebär att vi nu passerat 85.000 besök. De enskilda sidorna har kollats upp 308 338 gånger.
Fantastiska siffror och därtill utan någon egentlig reklam.

Nu rullar vi på i samma anda, försöker bevaka så mycket vi hinner och orkar med. Och du läsare – hör gärna av dig med tips. Är du föreningsengagerad så skicka in era arrangemang så lägger vi ut dem i god tid innan datumet för ditt arrangemang.

Nyheter från näringslivet tar vi mer än gärna in här på bollebygdsnyheter.se. Det kan vara både viktigt och roligt att visa upp för omgivningen vad som händer ute i de många företagen i kommunen. Idag finns drygt 1000 företag registrerade i Bollebygd. Från ett 90-tal av dem finns korta videoklipp som visas upp på Swedbank, Handelsbanken, i Mäklarhusets skyltfönster och i entrén på Hulta Golfklubb. Givetvis finns även videoslingan här på bollebygdsnyheter.se. Inom kort kommer vi även att lägga ut en slinga med videoklipp från föreningslivet.

Vill du också att ditt företag eller din förening ska synas – kontakta cfpro.se så bestämmer vi tid för inspelning. Inspelning och visning är gratis.

Liksom tidigare år kommer vi att presentera våra reportage via text/foto eller videoinslag.

Välkommen till ett nytt år med
bollebygdsnyheter.se

Över 1000 företag i Bollebygds kommunbollebygdsnyheter.se ett nyhetskomplement i Bollebygds kommun.
Bollebygds kommun samarbetar med bollebygdsnyheter.se

”För mig är bollebygdsnyheter.se ingen nyhet.
Som Bollebygdsbo och politiker har jag följt den här sidan sedan starten för tio år sedan.

Jag ser bollebygdsnyheter.se som ett komplement till den mer traditionella
pressen, som AnnonsMarknan,
Borås Tidning, P4 och SVT Väst. Och ibland även ett komplement till Bollebygds kommuns egen hemsida.

Att bollebygdsnyheter.se är en lokal nyhetsförmedlare är bra. Jag tror att fler och fler upptäcker den här möjligheten till information om både stort och smått
i kommunen. Fler och fler videoinslag publiceras och därmed har vi faktiskt ett
stänk av en lokal TV-kanal i kommunen.

En annan fördel med bollebygdsnyheter.se
är att det är lätt att gå tillbaka och se vad
som hänt i kommunen under de senaste tio åren.
En lättillgänglig nutidshistoria.

Under senare tid har bollebygdsnyheter.se visat videoklipp från det breda företagande som finns inom Bollebygds kommun. En information som bland annat kan ge invånarna en bild av en potentiell arbetsmarknad på hemmaplan. Självklart bra.

Likt min företrädare, Christer Johansson som ordförande i kommunstyrelsen, hoppas jag att både föreningslivet och näringslivet i kommunen ser möjligheten att få ut information om sina verksamheter här i bollebygdsnyheter.se”

Peter Rosholm (S)
Kommunstyrelsens
ordförande i Bollebygds kommun.


Kicka här för att ta dig direkt över till
Bollebygds kommuns hemsida.
www.bollebygd.se

Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com