« Föreg. Nästa »

Varannan i Bollebygd rör på sig för lite


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Varannan i Bollebygd rör på sig för lite


Christer Falk 2010-04-23

46 procent av invånarna i Bollebygds kommun är fysiskt aktiva mindre än en halvtimme per dag, och bara 7 procent äter tillräckligt med frukt och grönt. Det visar en ny sammanställning som Statens folkhälsoinstitut tagit fram i samband med satsningen Ett friskare Sverige.

– Många vet att det är viktigt att äta bra och röra på sig, men det kan vara svårt att hitta bra vanor i vardagen. Men genom att vara fysiskt aktiv i minst 30 minuter varje dag, och genom att äta mycket frukt och grönsaker, ökar vi chansen att må bra och vara pigga, säger Pia Lindeskog, chef för avdelningen för levnadsvanor och livsmiljö på Statens folkhälsoinstitut.

I landet som helhet rör 36 procent för lite på sig, och bara 9 procent av svenskarna äter tillräckligt med frukt och grönt.

– Förutsättningarna för hälsosamma vanor varierar stort mellan olika grupper, bland annat på grund av ekonomiska förhållanden, hur omgivningarna ser ut och vilket matutbud som finns lokalt. Kommunerna har ett stort ansvar för att utforma den fysiska miljön och de kommunala verksamheterna på ett sätt som främjar goda matvanor och fysisk aktivitet, säger Pia Lindeskog.

Under denna vecka, den 19-25 april, uppmärksammas vikten av goda matvanor och fysisk aktivitet under parollen Ett friskare Sverige. På uppdrag av regeringen samordnar Statens folkhälsoinstitut aktiviteterna under veckan tillsammans med en rad aktörer på lokal och regional nivå.

Uppgifterna om fysisk aktivitet och matvanor bygger på Folkhälsoinstitutets nationella folkhälsoenkät, Hälsa på lika villkor, genomförd under åren 2006-2009. Statistiken avser befolkningen i åldrarna 16-84 år.

Tre tips för hälsosamma vanor:
– Fånga vardagsrörelsen! Cykla eller gå till jobbet eller skolan.
– Kroppen fungerar bra om du äter regelbundet – frukost, lunch, middag och något mellanmål däremellan.
– Be en vän eller familjemedlem att stötta dig med påminnelser och uppmuntran.

Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com