« Föreg. Nästa »

Fokus på Europafrågorna i samband med Europaveckan 


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Fokus på Europafrågorna i samband med Europaveckan 


Christer Falk 2014-05-04

- Självklart handlar en stor del av fokuseringen på EU att intressera alla och inte minst förstagångsväljarna till att nyttja rättigheten att rösta och därmed vara med och påverka framtidens Europa, menar Patrik Gimfalk.
- Självklart handlar en stor del av fokuseringen på EU att intressera alla och inte minst förstagångsväljarna till att nyttja rättigheten att rösta och därmed vara med och påverka framtidens Europa, menar Patrik Gimfalk.

Från och med måndagen den 5 maj är det Europaveckan. Sjuhärads lokala Europa Direkt kontor i Bollebygd lyfter fram Europafrågorna genom att anordna flera olika evenemang under veckan och fram till Europaparlamentsvalet 25 maj.

- Syftet är att genom olika aktiviteter synliggöra Sverige i dagens Europa och sätta fokus på internationella frågor i Västsverige. Vi vill få folk att intressera sig för dessa frågor inför det stundande valet till Europaparlamentet, då vi ska välja 20 parlamentsledamöter som ska representera oss i fem år, säger Camilla Falk, folkhälsosamordnare i Bollebygd och en av dem som företräder Sjuhärads lokala EU-kontor.


Digert program
Under veckan anordnas bland annat ett frukostmöte i Bollebygd med Maria Åsenius, chef för Sveriges EU-kommissionärs kabinett i Bryssel, med fokus på frågor kring migration och brottsbekämpning.

Till Nordstan
Tillsammans med övriga lokala EU-kontor i Västra Götaland arrangeras ett heldagsseminarium om EU i Nordstan i Göteborg. Deltar gör EU-parlamentarikern Olle Ludvigsson (S), som sätter fokus på miljöfrågorna. Det blir final i tävlingen Ungdomarnas Europa, som pågått bland gymnasieskolor i Västra Götaland under våren. I finalen deltar Jensens gymnasium från Borås.

Teater
Dessutom blir det teaterföreställningar på gymnasieskolor runt om i Sjuhärad för att framförallt inspirera förstagångsväljare.
– En stor del i den hår satsningen handlar ju om att intressera förstagångsväljarna för vikten av att utnyttja sin rätt att rösta och därmed delta i det demokratiska sammanhanget, säger Patrik Gimfalk, som tillsammans med Camilla Falk svarar för kontoret Europa Direkt Sjuhärad.
När bollebygdsnyheter träffar Patrik Gimfalk har han nyss återvänt till Bollebygd efter ett besök i Tranemo.
– Jag har sett genrepet på den teaterföreställning som nu ska ge sig ut på turne bland gymnasieskolorna i Sjuhärad. Riktigt bra var det.

 

 

Program för Europaveckan

 

Måndag 5 maj – Träffa Europa Direkt Sjuhärad på Kinna bibliotek

Representanter för Europa Direkt Sjuhärad informerar inför valet till Europaparlamentet och om informationskontorets verksamhet. Ingen anmälan. Plats: Kinna bibliotek kl 17:00. För ytterligare information kontakta Kinna bibliotek på tfn: 0320-217090.

 

Tisdag 6 maj – Håller EU:s miljömål?

Europa Direkt Sjuhärad presenterar ett heldagsseminarium om EU tillsammans med övriga Europa Direkt kontor i Västra Götaland i samarbete med kommissionen och Västra Götalandsregionen. Under dagen varvas debatter och diskussioner med presentationer av västsvenska EU-projekt och aktuell kunskap. Deltar gör bland annat forskare och parlamentariker. Plats: Nordstan köpcentrum, Expo 2, Göteborg
kl 12.00-17.30. Ingen anmälan.


Torsdag 8 maj – Vilka frågor driver Sveriges EU-kommissionär?

Frukostmöte med Maria Åhsenius, kabinettschef för EU-kommissionär Cecilia Malmström. Frågor och svar om migration, brottsbekämpning och gränskontroll. Plats: Europa Direkt Sjuhärads kontor i Krafthuset, Bollebygd kl 09.00. Fri entré, anmälan krävs. Anmäl till: europadirekt@bollebygd.se.

 

Teater Smylja vecka 19-21 – Inspiration framförallt för förstagångsväljare

 
 

Syftet är att informera och inspirera främst förstagångsväljare, men även övriga inför valet till Europaparlamentet. Teater Smylja spelar sin föreställning på gymnasieskolor i Sjuhärads kommuner.
Obs!Endast för anmälda elever. Övriga intresserade kontakta Europa Direkt, tfn 033-231300.

 

 

 


Vecka 19:

Onsdag 7 maj Almåsgymnasiet, Borås kl 08.30 och 10.00. Premiär !

Lördag 10 maj, Medborgarhuset, Tranemo kl 14.00. Globalfestival ! Ingen anmälan och för alla.

 

Vecka 20:

Onsdag 14 maj Tingsholmsgymnasiet, Ulricehamn kl 09.00.

Torsdag 15 maj Marks Gymnasium, Kinna kl 10.00


Vecka 21:

Måndag 19 maj Tranemo gymnasieskola, Tranemo kl 10.00

Tisdag 20 maj Kunskapskällan Gymnasium, Herrljunga kl. 11.00

 

16 maj - Finaldag i Ungdomarnas Europa

Finaldagen är sluttampen på en tävling som pågått på gymnasieskolor i Västra Götaland under vårterminen med temat hållbar utveckling. Syftet med tävlingen är att skapa intresse för delaktighet, EU och Europaveckan hos ungdomarna. Priset för den vinnande klassen är en resa till Bryssel. En av de återstående klasserna från Sjuhärad som nu har chansen i finalen är Jensens gymnasium i Borås.

Tävlingen arrangeras i Göteborg och är ett samarbete mellan Västra Götalandsregionen, Europaparlamentet och Europa Direkt kontoren i Västra Götaland. Kontakt: Sabina Hualpa Blomgren, Europa Direkt Skaraborg, tfn: 0511-248 56

 

 


Tipsa en vän     Skriv ut
Annons 1

Nytt år igen
– vi lägger 2017 bakom oss och ser fram emot ett spännande 2018.
Välkommen

Under 2017 publicerades 252 inslag här på bollebygdsnyheter.se. 252 nedslag i Bollebygds nutidshistoria. Året som gått har varit turbulent i världen men även här i Bollebygd har vi upplevt stänk av turbulens. Vi har fått veta att den tänkta snabbjärnvägen mellan Göteborg och Stockholm är längre bort än vad våra styrande hoppats på. Än lär det inte vara avgjort – men nu verkar det mer handla om regiontrafik än en höghastighetsbana mot huvudstaden. Vi får se.

Här på bollebygdsnyheter.se har besöken ökat med hela 16 656 stycken under 2017. Vilket innebär att vi nu passerat 85.000 besök. De enskilda sidorna har kollats upp 308 338 gånger.
Fantastiska siffror och därtill utan någon egentlig reklam.

Nu rullar vi på i samma anda, försöker bevaka så mycket vi hinner och orkar med. Och du läsare – hör gärna av dig med tips. Är du föreningsengagerad så skicka in era arrangemang så lägger vi ut dem i god tid innan datumet för ditt arrangemang.

Nyheter från näringslivet tar vi mer än gärna in här på bollebygdsnyheter.se. Det kan vara både viktigt och roligt att visa upp för omgivningen vad som händer ute i de många företagen i kommunen. Idag finns drygt 1000 företag registrerade i Bollebygd. Från ett 90-tal av dem finns korta videoklipp som visas upp på Swedbank, Handelsbanken, i Mäklarhusets skyltfönster och i entrén på Hulta Golfklubb. Givetvis finns även videoslingan här på bollebygdsnyheter.se. Inom kort kommer vi även att lägga ut en slinga med videoklipp från föreningslivet.

Vill du också att ditt företag eller din förening ska synas – kontakta cfpro.se så bestämmer vi tid för inspelning. Inspelning och visning är gratis.

Liksom tidigare år kommer vi att presentera våra reportage via text/foto eller videoinslag.

Välkommen till ett nytt år med
bollebygdsnyheter.se

Över 1000 företag i Bollebygds kommunbollebygdsnyheter.se ett nyhetskomplement i Bollebygds kommun.
Bollebygds kommun samarbetar med bollebygdsnyheter.se

”För mig är bollebygdsnyheter.se ingen nyhet.
Som Bollebygdsbo och politiker har jag följt den här sidan sedan starten för tio år sedan.

Jag ser bollebygdsnyheter.se som ett komplement till den mer traditionella
pressen, som AnnonsMarknan,
Borås Tidning, P4 och SVT Väst. Och ibland även ett komplement till Bollebygds kommuns egen hemsida.

Att bollebygdsnyheter.se är en lokal nyhetsförmedlare är bra. Jag tror att fler och fler upptäcker den här möjligheten till information om både stort och smått
i kommunen. Fler och fler videoinslag publiceras och därmed har vi faktiskt ett
stänk av en lokal TV-kanal i kommunen.

En annan fördel med bollebygdsnyheter.se
är att det är lätt att gå tillbaka och se vad
som hänt i kommunen under de senaste tio åren.
En lättillgänglig nutidshistoria.

Under senare tid har bollebygdsnyheter.se visat videoklipp från det breda företagande som finns inom Bollebygds kommun. En information som bland annat kan ge invånarna en bild av en potentiell arbetsmarknad på hemmaplan. Självklart bra.

Likt min företrädare, Christer Johansson som ordförande i kommunstyrelsen, hoppas jag att både föreningslivet och näringslivet i kommunen ser möjligheten att få ut information om sina verksamheter här i bollebygdsnyheter.se”

Peter Rosholm (S)
Kommunstyrelsens
ordförande i Bollebygds kommun.


Kicka här för att ta dig direkt över till
Bollebygds kommuns hemsida.
www.bollebygd.se

Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com