« Föreg. Nästa »

Fokus på Europafrågorna i samband med Europaveckan 


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Fokus på Europafrågorna i samband med Europaveckan 


Christer Falk 2014-05-04

- Självklart handlar en stor del av fokuseringen på EU att intressera alla och inte minst förstagångsväljarna till att nyttja rättigheten att rösta och därmed vara med och påverka framtidens Europa, menar Patrik Gimfalk.
- Självklart handlar en stor del av fokuseringen på EU att intressera alla och inte minst förstagångsväljarna till att nyttja rättigheten att rösta och därmed vara med och påverka framtidens Europa, menar Patrik Gimfalk.

Från och med måndagen den 5 maj är det Europaveckan. Sjuhärads lokala Europa Direkt kontor i Bollebygd lyfter fram Europafrågorna genom att anordna flera olika evenemang under veckan och fram till Europaparlamentsvalet 25 maj.

- Syftet är att genom olika aktiviteter synliggöra Sverige i dagens Europa och sätta fokus på internationella frågor i Västsverige. Vi vill få folk att intressera sig för dessa frågor inför det stundande valet till Europaparlamentet, då vi ska välja 20 parlamentsledamöter som ska representera oss i fem år, säger Camilla Falk, folkhälsosamordnare i Bollebygd och en av dem som företräder Sjuhärads lokala EU-kontor.


Digert program
Under veckan anordnas bland annat ett frukostmöte i Bollebygd med Maria Åsenius, chef för Sveriges EU-kommissionärs kabinett i Bryssel, med fokus på frågor kring migration och brottsbekämpning.

Till Nordstan
Tillsammans med övriga lokala EU-kontor i Västra Götaland arrangeras ett heldagsseminarium om EU i Nordstan i Göteborg. Deltar gör EU-parlamentarikern Olle Ludvigsson (S), som sätter fokus på miljöfrågorna. Det blir final i tävlingen Ungdomarnas Europa, som pågått bland gymnasieskolor i Västra Götaland under våren. I finalen deltar Jensens gymnasium från Borås.

Teater
Dessutom blir det teaterföreställningar på gymnasieskolor runt om i Sjuhärad för att framförallt inspirera förstagångsväljare.
– En stor del i den hår satsningen handlar ju om att intressera förstagångsväljarna för vikten av att utnyttja sin rätt att rösta och därmed delta i det demokratiska sammanhanget, säger Patrik Gimfalk, som tillsammans med Camilla Falk svarar för kontoret Europa Direkt Sjuhärad.
När bollebygdsnyheter träffar Patrik Gimfalk har han nyss återvänt till Bollebygd efter ett besök i Tranemo.
– Jag har sett genrepet på den teaterföreställning som nu ska ge sig ut på turne bland gymnasieskolorna i Sjuhärad. Riktigt bra var det.

 

 

Program för Europaveckan

 

Måndag 5 maj – Träffa Europa Direkt Sjuhärad på Kinna bibliotek

Representanter för Europa Direkt Sjuhärad informerar inför valet till Europaparlamentet och om informationskontorets verksamhet. Ingen anmälan. Plats: Kinna bibliotek kl 17:00. För ytterligare information kontakta Kinna bibliotek på tfn: 0320-217090.

 

Tisdag 6 maj – Håller EU:s miljömål?

Europa Direkt Sjuhärad presenterar ett heldagsseminarium om EU tillsammans med övriga Europa Direkt kontor i Västra Götaland i samarbete med kommissionen och Västra Götalandsregionen. Under dagen varvas debatter och diskussioner med presentationer av västsvenska EU-projekt och aktuell kunskap. Deltar gör bland annat forskare och parlamentariker. Plats: Nordstan köpcentrum, Expo 2, Göteborg
kl 12.00-17.30. Ingen anmälan.


Torsdag 8 maj – Vilka frågor driver Sveriges EU-kommissionär?

Frukostmöte med Maria Åhsenius, kabinettschef för EU-kommissionär Cecilia Malmström. Frågor och svar om migration, brottsbekämpning och gränskontroll. Plats: Europa Direkt Sjuhärads kontor i Krafthuset, Bollebygd kl 09.00. Fri entré, anmälan krävs. Anmäl till: europadirekt@bollebygd.se.

 

Teater Smylja vecka 19-21 – Inspiration framförallt för förstagångsväljare

 
 

Syftet är att informera och inspirera främst förstagångsväljare, men även övriga inför valet till Europaparlamentet. Teater Smylja spelar sin föreställning på gymnasieskolor i Sjuhärads kommuner.
Obs!Endast för anmälda elever. Övriga intresserade kontakta Europa Direkt, tfn 033-231300.

 

 

 


Vecka 19:

Onsdag 7 maj Almåsgymnasiet, Borås kl 08.30 och 10.00. Premiär !

Lördag 10 maj, Medborgarhuset, Tranemo kl 14.00. Globalfestival ! Ingen anmälan och för alla.

 

Vecka 20:

Onsdag 14 maj Tingsholmsgymnasiet, Ulricehamn kl 09.00.

Torsdag 15 maj Marks Gymnasium, Kinna kl 10.00


Vecka 21:

Måndag 19 maj Tranemo gymnasieskola, Tranemo kl 10.00

Tisdag 20 maj Kunskapskällan Gymnasium, Herrljunga kl. 11.00

 

16 maj - Finaldag i Ungdomarnas Europa

Finaldagen är sluttampen på en tävling som pågått på gymnasieskolor i Västra Götaland under vårterminen med temat hållbar utveckling. Syftet med tävlingen är att skapa intresse för delaktighet, EU och Europaveckan hos ungdomarna. Priset för den vinnande klassen är en resa till Bryssel. En av de återstående klasserna från Sjuhärad som nu har chansen i finalen är Jensens gymnasium i Borås.

Tävlingen arrangeras i Göteborg och är ett samarbete mellan Västra Götalandsregionen, Europaparlamentet och Europa Direkt kontoren i Västra Götaland. Kontakt: Sabina Hualpa Blomgren, Europa Direkt Skaraborg, tfn: 0511-248 56

 

 


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com