« Föreg. Nästa »

Björn skapar med motorsågen


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Björn skapar med motorsågen


Christer Falk 2007-07-05


Sågspånen yr och blicken är koncentrerad på sågklingan som elegant formar trädstycket framför honom till exakt det han vill. Så ser det ut när Björn Edsholm skulpterar i trä och verktyget är motorsågen.

I Sverige finns tre till fyra personer som lever på att skulptera med motorsågen som verktyg. Ytterligare ett tjugotal har skulpterandet som en avancerad hobby, men livnär sig på ett annat arbete.
-Det är en fantastisk känsla att kunna forma som jag vill med motorsågen, säger Björn som sedan ett och ett halvt år bor i Älgtjärn i Bollebygds västra del. Längs Ödenäsvägen för att vara mer exakt.

Gudrun
Det var stormen Gudrun som tände Björns intresse för träskulpterandet.
-Jag höll till en del nere i Halland när Gudrun drog fram över landet. Jag var med i skogen och kapade upp många av de träd som stormen fällt och mitt i kapandet dök intresset för skulpterandet upp. När jag blir intresserad av något vill jag veta mer, därför blev det till att leta information om den här formen av hantverk. I USA är träskulpterandet med motorsåg utbrett men här i landet är vi inte så många – inte än i alla fall, säger Björn.

Älgtjärn
Till vardags är Björn Edsholm säkerhetsansvarig vid DAGAB för hela södra Sverige och det innebär en hel del resor. På en av dessa hittade han sin drömbostad.
-Jag bodde i Göteborg och hade läst en annons om ett hus i Älgtjärn så när jag varit i Borås på jobb passade jag på att ta mig en titt på huset. Jag upplevde platsen och huset så tilltalande att jag bestämde mig direkt, berättar Björn som nu bott i Älgtjärn i ett och ett halvt år. Och det var här som skulpterandet tog fart.

Tre sågar
För att klara sitt hantverk på bästa sätt har Björn tre olika motorsågar.
-Man måste ha bra verktyg och jag får en del sponsring av Stihl. Den minsta sågen har jag bytt svärd på för att kunna göra de små detaljerna. Jag filar sågklingan på ett speciellt sätt. Något jag av en ren händelse fick lära mig av en förbipasserande granne. Ibland kommer folk mycket lägligt, menar träkonstnären.

Alltid
När inte Björn Edsholms tankar behövs för jobbet på DAGAB tar de vägen över skulpterandet.
-Det stämmer, när jag inte tänker på flickvännen eller jobbet så är det mina trästycken jag funderar kring. Försöker hitta nya saker att skulptera, hitta nya vägar att ge mig på trät, säger Björn vars främsta ambition inte är att sälja sin konst.
-Men självklart är det roligt när folk är intresserade och vill köpa. Man vill ju ändå att någon ska tycka om det man gör och utan försäljning blir det snart fullt av ”statyer” här på tomten.

Sågar på plats
En annorlunda beställning fick Björn av grannen Björn Otterström.
-Han hade kapat några vindfällor men kvar blev en gran som var fem-sex meter hög. Vi tittade lite närmare på den och så bestämde vi oss för att jag skulle snida något på plats. Nu har Björn en egen ande på sina marker, något som han kommer att ta till vara på ett fint sätt.
Björn kommer att göra i ordning kring sin ande så att de som gärna gör sina skogspromenader i de här trakterna kan sitta ner en stund under överseende av anden. Fint initiativ men visst kommer en och annan att vecka sin panna och undra över hur anden hamnat i granen…skrattar Björn Edsholm.
Ett annat av Björns uppdrag handlar om att skulptera en pelikan i Ytterby.
-Ett uppdrag jag fått efter att mun mot mun metoden fått pågå. Det är väl på det viset som jag når mina kunder allra bäst.
I Björns trädgård finns just nu vättar, tomtar, vedkubbar med yxa, björnar, bord och stolar, ett par fyrar och en del annat.
-För mig som till vardags inte arbetar med något som handgripligen blir något är snidandet med motorsågen mycket speciellt. Jag ser resultat direkt. Träsindandet med motorsågen är en mycket värdefull kontrast till vardagsjobbet. Ofta har jag till och med svårt att stänga av sågen och sluta för dagen. Det är så oerhört inspirerande att låta motorsågen skulptera fram de skulpturer jag ser i mitt inre, säger Björn Edsholm och undertecknad hinner knappt in i bilen förrän motorsågen är igång igen.

Artikeln har varit publicerad i AnnonsMarknan nr 12
Mer om Björns motorsågskonst kan du läsa om på: www.edsholm.se

Tre olika motorsågar håller sig Björn Edsholm med.
Tre olika motorsågar håller sig Björn Edsholm med.


Finliret gör Björn med sin allra minsta motorsåg...
Finliret gör Björn med sin allra minsta motorsåg...


Här ska grannen Björn Otterström bygga en rastplats där skogsvandrare kan ta paus under andens beskydd
Här ska grannen Björn Otterström bygga en rastplats där skogsvandrare kan ta paus under andens beskydd


Ett av Björn Edsholms verk - en soffa
Ett av Björn Edsholms verk - en soffa


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com