« Föreg. Nästa »

Bollebygds kommun kan nu hjälpa unga att arbeta som volontärer


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Bollebygds kommun kan nu hjälpa unga att arbeta som volontärer


Christer Falk 2015-01-14

– Genom volontärarbete kan man skaffa sig värdefulla erfarenheter av arbete i andra länder, menar Camilla Falk.
– Genom volontärarbete kan man skaffa sig värdefulla erfarenheter av arbete i andra länder, menar Camilla Falk.

Bollebygds kommun har nu tagit ytterligare ett steg i sitt internationella arbete. Kommunen har blivit godkänd som EVS-organisation för att kunna hjälpa till att ta emot volontärer från andra länder eller skicka unga personer från Bollebygd som volontärer utomlands.


 – Vi tycker naturligtvis att det är fantastiskt roligt för oss att vi nu kan vara med och skapa möjligheter för unga personer att komma ut och delta i olika projekt i andra länder och därmed få internationella erfarenheter och språkkunskaper, säger Camilla Falk, folkhälsosamordnare i Bollebygds kommun.

 

Mellan 17 – 30
Det är unga personer mellan 17 och 30 år som erbjuds möjlighet att arbeta som volontärer inom EU, EU:s grannländer eller partnerländer. – – Unga från dessa länder kan också söka sig till Bollebygds kommun för att ta del av samhällslivet här, säger Camilla Falk och fortsätter.
– Europeisk volontärtjänst finansieras av EU-programmet Erasmus + Ung och Aktiv, och är en del i att skapa förutsättningar för rörlighet, som är ett av EU:s prioriterade områden. Programmet betalar kostnader för resa, fickpengar, mat och boende.


Kommunens roll är att hjälpa volontären att hålla kontakt med den mottagande organisationen, förbereda volontären för projektet, hålla kontakt under tiden samt utvärdera och följa upp när volontären kommer hem.
–Om du är intresserad ska du kontakta kommunen för att få hjälp med att söka projektmedel för en volontärtjänst. En tjänst varar 2-12 månader och kan sökas tre gånger per år.


Elektronisk ansökan
Ansökan görs via ett elektroniskt formulär hos Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Där finns även en databas med vilka projekt som går att delta i, till exempel inom kultur och idrott. Andra exempel är projekt med hemlösa, barn eller gamla.


Stöd för volontärer
Som mottagande organisation ska kommunen se till att allt fungerar med boende, mat, språkundervisning och arbetsuppgifter. Det ingår även att vara personligt och arbetsrelaterat stöd till volontären.
– För kommunen och våra unga medborgare innebär det här att vi får möjlighet att mötas och utvecklas tillsammans med andra europeiska ungdomar. Det leder till ökad förståelse för andra kulturer både på hemmaplan och i andra länder, där man får möjlighet att arbeta, lära sig språk och vara med i vardagslivet, säger Camilla Falk.


Lyssnat på andra
Som en del i förberedelsearbetet med att vara en EVS-organisation har Camilla och hennes medarbetare lyssnat med kommunere som redan erbjuder sina ungdomar den möjligheten.
– Vi har bland andra talat med Åmåls kommun som har erbjudit den h är verksamheten i många år. De har enbart positiva erfarenheter och medverkat till att ungdomar från Åmål med omnejd kunnat pröva på att arbeta som volontärer i andra länder samtidigt som ungdomar från andra länder lärt känna Åmål, berättar Camilla Falk 


Ny del av Europa direktkontoret i Sjuhärad
Att vara EVS-organisation är en ny del i kommunens internationella arbete. Den andra delen är rollen som Europa direkt-kontor för Sjuhärad, som kommunen haft sedan 2013. Mer information om europeisk volontärtjänst finns hos Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor: http://www.mucf.se/evs


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com