« Föreg. Nästa »

Bollebygds kommun kan nu hjälpa unga att arbeta som volontärer


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Bollebygds kommun kan nu hjälpa unga att arbeta som volontärer


Christer Falk 2015-01-14

– Genom volontärarbete kan man skaffa sig värdefulla erfarenheter av arbete i andra länder, menar Camilla Falk.
– Genom volontärarbete kan man skaffa sig värdefulla erfarenheter av arbete i andra länder, menar Camilla Falk.

Bollebygds kommun har nu tagit ytterligare ett steg i sitt internationella arbete. Kommunen har blivit godkänd som EVS-organisation för att kunna hjälpa till att ta emot volontärer från andra länder eller skicka unga personer från Bollebygd som volontärer utomlands.


 – Vi tycker naturligtvis att det är fantastiskt roligt för oss att vi nu kan vara med och skapa möjligheter för unga personer att komma ut och delta i olika projekt i andra länder och därmed få internationella erfarenheter och språkkunskaper, säger Camilla Falk, folkhälsosamordnare i Bollebygds kommun.

 

Mellan 17 – 30
Det är unga personer mellan 17 och 30 år som erbjuds möjlighet att arbeta som volontärer inom EU, EU:s grannländer eller partnerländer. – – Unga från dessa länder kan också söka sig till Bollebygds kommun för att ta del av samhällslivet här, säger Camilla Falk och fortsätter.
– Europeisk volontärtjänst finansieras av EU-programmet Erasmus + Ung och Aktiv, och är en del i att skapa förutsättningar för rörlighet, som är ett av EU:s prioriterade områden. Programmet betalar kostnader för resa, fickpengar, mat och boende.


Kommunens roll är att hjälpa volontären att hålla kontakt med den mottagande organisationen, förbereda volontären för projektet, hålla kontakt under tiden samt utvärdera och följa upp när volontären kommer hem.
–Om du är intresserad ska du kontakta kommunen för att få hjälp med att söka projektmedel för en volontärtjänst. En tjänst varar 2-12 månader och kan sökas tre gånger per år.


Elektronisk ansökan
Ansökan görs via ett elektroniskt formulär hos Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Där finns även en databas med vilka projekt som går att delta i, till exempel inom kultur och idrott. Andra exempel är projekt med hemlösa, barn eller gamla.


Stöd för volontärer
Som mottagande organisation ska kommunen se till att allt fungerar med boende, mat, språkundervisning och arbetsuppgifter. Det ingår även att vara personligt och arbetsrelaterat stöd till volontären.
– För kommunen och våra unga medborgare innebär det här att vi får möjlighet att mötas och utvecklas tillsammans med andra europeiska ungdomar. Det leder till ökad förståelse för andra kulturer både på hemmaplan och i andra länder, där man får möjlighet att arbeta, lära sig språk och vara med i vardagslivet, säger Camilla Falk.


Lyssnat på andra
Som en del i förberedelsearbetet med att vara en EVS-organisation har Camilla och hennes medarbetare lyssnat med kommunere som redan erbjuder sina ungdomar den möjligheten.
– Vi har bland andra talat med Åmåls kommun som har erbjudit den h är verksamheten i många år. De har enbart positiva erfarenheter och medverkat till att ungdomar från Åmål med omnejd kunnat pröva på att arbeta som volontärer i andra länder samtidigt som ungdomar från andra länder lärt känna Åmål, berättar Camilla Falk 


Ny del av Europa direktkontoret i Sjuhärad
Att vara EVS-organisation är en ny del i kommunens internationella arbete. Den andra delen är rollen som Europa direkt-kontor för Sjuhärad, som kommunen haft sedan 2013. Mer information om europeisk volontärtjänst finns hos Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor: http://www.mucf.se/evs


Tipsa en vän     Skriv ut
Annons 1

Nytt år igen
– vi lägger 2017 bakom oss och ser fram emot ett spännande 2018.
Välkommen

Under 2017 publicerades 252 inslag här på bollebygdsnyheter.se. 252 nedslag i Bollebygds nutidshistoria. Året som gått har varit turbulent i världen men även här i Bollebygd har vi upplevt stänk av turbulens. Vi har fått veta att den tänkta snabbjärnvägen mellan Göteborg och Stockholm är längre bort än vad våra styrande hoppats på. Än lär det inte vara avgjort – men nu verkar det mer handla om regiontrafik än en höghastighetsbana mot huvudstaden. Vi får se.

Här på bollebygdsnyheter.se har besöken ökat med hela 16 656 stycken under 2017. Vilket innebär att vi nu passerat 85.000 besök. De enskilda sidorna har kollats upp 308 338 gånger.
Fantastiska siffror och därtill utan någon egentlig reklam.

Nu rullar vi på i samma anda, försöker bevaka så mycket vi hinner och orkar med. Och du läsare – hör gärna av dig med tips. Är du föreningsengagerad så skicka in era arrangemang så lägger vi ut dem i god tid innan datumet för ditt arrangemang.

Nyheter från näringslivet tar vi mer än gärna in här på bollebygdsnyheter.se. Det kan vara både viktigt och roligt att visa upp för omgivningen vad som händer ute i de många företagen i kommunen. Idag finns drygt 1000 företag registrerade i Bollebygd. Från ett 90-tal av dem finns korta videoklipp som visas upp på Swedbank, Handelsbanken, i Mäklarhusets skyltfönster och i entrén på Hulta Golfklubb. Givetvis finns även videoslingan här på bollebygdsnyheter.se. Inom kort kommer vi även att lägga ut en slinga med videoklipp från föreningslivet.

Vill du också att ditt företag eller din förening ska synas – kontakta cfpro.se så bestämmer vi tid för inspelning. Inspelning och visning är gratis.

Liksom tidigare år kommer vi att presentera våra reportage via text/foto eller videoinslag.

Välkommen till ett nytt år med
bollebygdsnyheter.se

Över 1000 företag i Bollebygds kommunbollebygdsnyheter.se ett nyhetskomplement i Bollebygds kommun.
Bollebygds kommun samarbetar med bollebygdsnyheter.se

”För mig är bollebygdsnyheter.se ingen nyhet.
Som Bollebygdsbo och politiker har jag följt den här sidan sedan starten för tio år sedan.

Jag ser bollebygdsnyheter.se som ett komplement till den mer traditionella
pressen, som AnnonsMarknan,
Borås Tidning, P4 och SVT Väst. Och ibland även ett komplement till Bollebygds kommuns egen hemsida.

Att bollebygdsnyheter.se är en lokal nyhetsförmedlare är bra. Jag tror att fler och fler upptäcker den här möjligheten till information om både stort och smått
i kommunen. Fler och fler videoinslag publiceras och därmed har vi faktiskt ett
stänk av en lokal TV-kanal i kommunen.

En annan fördel med bollebygdsnyheter.se
är att det är lätt att gå tillbaka och se vad
som hänt i kommunen under de senaste tio åren.
En lättillgänglig nutidshistoria.

Under senare tid har bollebygdsnyheter.se visat videoklipp från det breda företagande som finns inom Bollebygds kommun. En information som bland annat kan ge invånarna en bild av en potentiell arbetsmarknad på hemmaplan. Självklart bra.

Likt min företrädare, Christer Johansson som ordförande i kommunstyrelsen, hoppas jag att både föreningslivet och näringslivet i kommunen ser möjligheten att få ut information om sina verksamheter här i bollebygdsnyheter.se”

Peter Rosholm (S)
Kommunstyrelsens
ordförande i Bollebygds kommun.


Kicka här för att ta dig direkt över till
Bollebygds kommuns hemsida.
www.bollebygd.se

Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com